Asigurarea RCA este obligatorie pentru că doar așa șoferii, care fac accidente, nu sunt nevoiți să plătească despăgubirile. În anumite situații, dacă au fost implicate în accident mai multe mașini, daunele pot fi de zeci de mii de euro.

Prin urmare, asigurarea RCA este importantă, chiar și în cazul în care proprietarul unui vehicul are deja asigurare CASCO.

Cititi si Cum poți să cumperi mașini la licitație de pe Adesa.eu

Persoana vinovată de accident nu poate beneficia de despăgubiri pentru mașina sa, fiind necesară o poliță facultativă de tip CASCO.

Asigurarea de răspundere civilă auto este în interesul terțului păgubit, dar și în interesul celui care a produs paguba.

Asigurarea RCA poate fi încheiată pe o perioada de 6 sau 12 luni, la oricare dintre societățile de asigurări din România. Tarifele diferă de la o societate la alta.

Cititi si Cum se poate face verificarea istoricului auto

Valabilitatea poliței începe în ziua următoare încheierii acesteia sau chiar din ziua respectivă dacă este în vederea înmatriculării.

Răspunderea asiguratorului RCA încetează la ora 24 a ultimei zile înscrise pe poliță, ceea ce înseamnă că vehiculul devine neasigurat. În caz de accident, dacă șoferul respectiv este găsit vinovat, va trebui să răspundă pentru consecințele legale și materiale produse.

Dacă sunteți proprietar de vehicul și nu încheiați asigurarea obligatorie RCA săvârșiți o contravenție și puteți primi amendă de la 1000 lei la 2000 lei dacă vă oprește poliția. În plus, vă fi reținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare până vă faceți asigurare.

Cititi si Cum să schimbi legal motorul vehiculului. Acte necesare

Tarifele de referință pentru asigurări RCA

Dauna medie plătită pentru o poliță obligatorie RCA a crescut anul trecut cu 7% față de 2019, până la nivelul de 9.005 lei, în timp ce prima medie aferentă acestui tip de asigurare a scăzut cu aproximativ 2%, la 628 lei. Fată de 2016, dauna medie RCA a crescut anul trecut cu 27,5% (de la 7.061 lei la 9.005 lei).

Citeste si:
Cat platesc tinerii din Europa la RCA. Sunt soferii romani "furati"?
Asigurarea RCA in Europa:...

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), industria de asigurări a plătit în fiecare zi a anului 2020, numai în baza polițelor RCA, despăgubiri de aproape 1,8 milioane euro.

Cititi si O aplicație permite încărcări fără carduri în mai multe stații electrice, rezervări și plăți

Asigurarea obligatorie RCA pentru un autoturism de companie cu motor a cărei cilindree este între 1.401 cmc și 1.599 cmc costă de la 1.400 lei la 1.600 lei pe an în funcție de compania de asigurări aleasă.

Asigurarea CASCO pentru un autoturism de companie în valoare de 15.000 euro este de circa 7.000 lei (10% din prețul mașinii). Asigurarea minimă CASCO acoperă doar avarii și furt, iar cea mai scumpă include și apa la motor, vandalism, asistență rutieră, circulația pe drumuri non-publice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri