Anul trecut a fost înregistrată o creștere de 118% a numărului de înmatriculări de mașini electrice (EV) comparativ cu 2020, respectiv 6.831 vehicule, potrivit LEKTRI.CO.

Decembrie a fost cea mai bună lună cu 2.099 noi înmatriculări. Dacia Spring este lider all time cu 3.066 de mașini înmatriculate în 2021, jumătate fiind date în uz în luna decembrie.

În prezent, în România sunt înmatriculate 12.883 de vehicule electrice, piața EV înregistrând o creștere accelerată în ultimii ani. Anul trecut au fost înmatriculate cu 13% mai multe mașini electrice decât în toți cei 10 ani anteriori – în 2011 fiind înregistrat primul vehicul electric în țara noastră.

“Avântul pe care mobilitatea electrică îl înregistrează este cu atât mai îmbucurător cu cât prețul energiei a crescut abrupt în ultima perioadă. Chiar și în aceste condiții, utilizarea unui vehicul electric este de 3 ori mai eficient în exploatare decât unul cu motor convențional. Continuăm să credem că viitorul este verde”, a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Retail jobs

Dacia Spring devine cel mai popular vehicul electric în România, noiembrie și decembrie 2021 reprezentând cele mai bune luni pentru modelul autohton. Devenit disponibil din luna iunie, Spring a ajuns să dețină 45% din piața de înmatriculări pentru anul 2021, la nivel all time atingând 24 procente.

Din punct de vedere al infrastructurii de încărcare, cele mai utilizate sunt încărcătoarele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO și cele rapide Type2.

În prezent, în România sunt disponibile 2086 de încărcătoare publice, fără restricții, dintre care 436 sunt CCS/CHAdeMO și 1650 Type2. Numărul locațiilor publice de încărcare a ajuns la 1018.

Sursa foto: Smile Fight / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri