Deși prețurile la carburanți au atins niveluri record pe aproape tot mapamondul, consumul nu scade deloc, ba din contră. Șoferii nu par să fie descurajați, pentru că traficul și vânzările sunt în creștere. Iar previziunile nu sunt chiar îmbucurătoare. Analiștii dau ca sigur că barilul de petrol va ajunge la 150 de dolari.

Șoferii din întreaga lume „tolerează” prețurile record la carburanți, asta pentru că mobilitatea câștigă, deocamdată, în fața altor cheltuieli din bugetele strâmtorate ale gospodăriilor.

Prețurile ridicate nu au depășit încă pragul critic pentru șoferii din zonele dezvoltate ale lumii. Dar acest lucru s-ar putea schimba odată ce șoferii americani vor fi nevoiți să plătească mai mult de 6 dolari pe galon, iar prețurile la țiței depășesc 140 de dolari pe baril. Scenariu care ar putea avea loc până la sfârșitul anului, spun analiștii, scrie Reuters.

Consumatorii și-au schimbat obiceiurile. Unii aleg, de exemplu, să nu-și facă plinul la rezervor, dar acest lucru încă nu atenuează cererea generală de combustibil, arată datele.

Șoferii din Uniunea Europeană au plătit mai mult de 1,60 de dolari pe litru pentru un plin de motorină sau benzină. De cele mai multe ori, prețul a fost de 1,50 de dolari, conform datelor Comisiei Europene.

Prețuri la pompă Marea Britanie

  • Benzină – 1,76 lire
  • Motorină – 1,85 lire

Prețuri la pompă UE

  • Benzina - 2.02 euro
  • Motorină – 1,91 euro

Dar, de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, prețurile la motorină și benzină în UE au crescut la peste 2 dolari pe litrul.

Până acum, șoferii europeni par nedescurajați

Traficul din Roma și Londra, săptămâna trecută, a depășit lejer nivelurile înregistrate înainte de pandemie în aceeași perioadă a anului, în timp ce nivelurile de trafic din Paris a fost similar cu cel din 2019, au arătat datele de la compania de date de navigație TomTom.

Pe 8 iunie, prețul benzinei la britanici a atins un nivel record de 1,8073 de lire sterline (2,19 dolari) pe litru, în timp ce motorina a ajuns la 1,8657 de lire sterline, tot un record, potrivit datelor RAC Foundation.

Ajustat la inflație, acesta va marca, probabil, cel mai mare preț înregistrat de când autoritățile au început să publice date statistice, acum mai bine de 100 de ani.

Un purtător de cuvânt al asociației germane a benzinarilor (TIV) a declarat că, deși prețurile cresc, cererea de combustibil se menține. Însă, acesta recunoaște că unele comportamente încep să se schimbe. „Pentru început, oamenii au alimentat puțin, apoi au pus combustibil de doar 30 - 40 de euro. În multe cazuri am văzut 4 inși în mașină, ceea ce se întâmpla foarte rar”.

6 dolari un galon de benzină la americani?

În Statele Unite, benzina a depășit, pentru prima în istorie, peste 5 dolari pe galon. Datele TomTom au arătat că șoferii din New York și Los Angeles au mai redus din călătorii, în comparație cu 2019. Dar Patrick DeHaan, analist la GasBuddy.com, care urmărește în SUA prețurile de vânzare cu amănuntul, a declarat că nu a văzut încă nicio prăbușire a cererii. Întrebat despre ce prag de preț poate duce la o scădere a consumului, DeHaan a spus că „undeva între 5,50 și 6 dolari pe galon.

Analistul independent Paul Sankey a estimat că punctul în care cererea de benzină din SUA scade este la nivelul de 6 dolari per galon, pe baza comportamentului consumatorilor înregistrat în 2008, atunci când prețul țițeiului a atins ultima dată un vârf de creștere major.

În Asia, traficul din Tokyo, Jakarta și New Delhi este în prezent peste nivelurile de dinainte de pandemie, arată datele TomTom.

Prețurile la benzină și motorină în China sunt în prezent la niveluri record. Măsurile stricte de izolare în marile zone metropolitane, pentru a limita răspândirea coronavirusului, în ultimele luni, au afectat în mod semnificativ cererea de carburant.

În Japonia, subvențiile generoase au menținut prețurile actuale sub vârful atins în 2008. Redresarea cererii de benzină este încă lentă, deoarece pandemia de coronavirus nu a fost pe deplin eradicată și mulți consumatori sunt încă precauți, a declarat marți un oficial al ministerului japonez al industriei, adăugând că cererea nu a fost diminuată datorită subvențiilor.

Prețurile din India la benzină și motorină s-au mai temperat, după ce guvernul a extins subvențiile la sfârșitul lunii trecute. Totuși, acestea sunt doar un pic sub nivelurile record înregistrate în mai.

Analiștii spun că prețul țițeiului mai are un drum lung de parcurs înainte ca o distrugere semnificativă a cererii să aibă loc pentru a echilibra piața.

„O încetinire a consumului rămâne în stadii incipiente... Pragurile crizei vor începe să se stabilească pe măsură ce trecem în perioada de vară”

Ehsan Khuman, analist la banca MUFG

În timp ce prețurile de referință la țiței au depășit 120 de dolari barilul, acestea sunt cu aproximativ 20 de dolari sub nivelul la care Khuman se așteaptă la distrugerea cererii indusă de preț.

CEO-ul traderului global de mărfuri Trafigura a declarat că în această lună prețul petrolului ar putea atinge în curând 150 de dolari pe baril.

Premierul Ciucă cere Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să verifice cum s-a ajuns la aceste prețuri la carburanți

Cum era de așteptat, nici România nu a fost ocolită de criza carburanților. Premierul Ciucă cere Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să verifice cum s-a ajuns la aceste prețuri.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat joi Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor „să verifice elementele de preț la carburanți”. Ciucă a spus că vrea astfel „o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanti”.

Ciucă a făcut aceste declarații în contextul în care Guvernul vrea să adopte joi o Ordonanță de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și creșterea articială a prețurilor în situații excepționale.

Cât de mult s-au scumpit carburanții începând din martie, când românii au făcut cozi la benzinării

Guvernul nu exclude reducerea accizei la carburanți, a declarat miercuri ministrul de Interne, Lucian Bode. Pe 9 martie românii au luat cu asalt benzinăriile, de teama scumpirilor. Atunci, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei per litru de benzină și cam 7,6-7,7 lei litrul de motorină. Acum, prețul unui litru de benzină trece de 8,5, iar al unui litru de motorină este de peste 9 lei. Recordul a fost la o benzinărie MOL, unde litrul de benzină ajunsese la aproape 12 lei litrul.

Prețurile carburanților în București, joi, 16 iunie

Prețurile carburanților la benzinăriile de pe traseul București-Brașov, conform Monitorului Preţurilor:

PETROM

  • benzină standard - 8,66 lei litrul
  • benzină premium - 9,12 lei litrul
  • motorină standard - 9,21 lei litrul
  • motorină premium - 9,57 lei litrul

OMV

  • benzină standard - 8,72 lei litrul,
  • benzină premium - 9,37 lei litrul,
  • motorină standard - 9,27 lei litrul,
  • motorină premium - 9,76 lei litrul

MOL

  • benzină standard - 8,71 lei litrul,
  • benzină premium - 9,37 lei litrul,
  • motorină standard - 9,26 lei litrul
  • motorină premium - 9,76 lei litrul

LUKOIL

  • benzină standard - 8,58 lei litrul,
  • benzină premium - 8,73 lei litrul,
  • motorină standard - 9,14 lei litrul,
  • motorină premium - 9,50 lei litrul

Potrivit peco-online.ro, comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 30 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri