Furnizorii din industria auto majorează preţurile percepute clienţilor lor în general, nu doar pentru Ford, care a avertizat săptămâna aceasta că va înregistra costuri cu furnizarea cu aproximativ un miliard de dolari mai mari decât se estima în acest trimestru, transmite Reuters.

Câţiva furnizori au anunţat că nu doar Ford are de suferit, deoarece în general producătorilor auto li s-a cerut să suporte mai mult din povara furnizorilor, afectaţi de creşterea preţurilor la energie şi la materiile prime, precum şi de costurile ridicate cu forţa de muncă. Furnizorii contactaţi de Reuters au precizat că au majorat preţurile componentelor auto între 7% şi 20%, conform Agerpres.ro.

"Pe parcursul anului, din ce în ce mai mulţi furnizori au perceput clienţilor lor din industria auto preţuri mai mari", a afirmat Andreas Weller, director al producătorului de componente de aluminiu Aludyne.

Acesta a explicat că doar în Europa preţurile la gaze şi electricitate au crescut de aproape 10 ori faţă de acum doi ani, în urma invaziei Ucrainei, în timp ce în Statele Unite aceste preţuri sunt de cinci ori mai mari.

Din cauza acestor presiuni, Ford avertiza că în acest trimestru costurile cu furnizarea, legate de inflaţie, vor fi cu aproximativ un miliard de dolari mai mari decât se estima, iar compania va avea în stoc 40.000 - 45.000 de vehicule cărora le lipsesc unele componente, ceea ce va întârzia vânzările. Avertismentul a provocat o scădere semnificativă a acţiunilor Ford, dar au fost afectate şi titlurile altor producători auto, cum ar fi General Motors şi Stellantis.

Bob Roth, co-proprietar al of RoMan Manufacturing, producător de componente auto în Michigan, a explicat că singurul sector unde firma a văzut o scădere a preţurilor a fost la cupru.

Şeful Vitesco Technologies, Andreas Wolf, a anunţat că în urma creşterii costurilor materiilor prime, producătorii auto vor plăti mai mult pentru componente şi probabil vor majora preţurile vehiculelor.

"Anunţul Ford arată că nu s-au încheiat problemele din industria auto. Este doar o problemă de timp până când furnizorii vor majora preţurile", apreciază analiştii de la Morgan Stanley.

În ultimii doi ani, producătorii auto s-au confruntat cu o serie de perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au întârziat în mod repetat producţia de vehicule, deseori din cauza deficitului de semiconductori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri