Volvo se pregătește de lansarea lui EX90, înlocuitorul electric al SUV-ului XC90, care vrea să fie prietenos cu mediul de la capotă și până la hayon. Cu materiale produse din surse regenerabile peste tot prin interior, EX90 ne duce într-o altă eră în care pielea și lemnul sunt date uitării.

Volvo este printre mărcile de la care te aștepți să vină adesea cu inovații. De-a lungul aniilor, suedezii au adus multiple îmbunătățiri de siguranță, de la centura în trei puncte, în 1959, la scaunele pentru copii, în 1972, și airbag-ul cortină în 1998, Volvo s-a aflat mereu înaintea valului și vrea să se păstreze acolo odată cu trecerea către mobilitate electrică. Noul EX90 va fi prezentat oficial în 9 noiembrie, dar, până atunci, Volvo a ținut să ofere detalii despre materialele sustenabile pe care a ales să le folosească în interiorul viitorului SUV de clasă medie.

Cecilia Stark, Senior Design Manager, a arătat că la baza design-ului interior al lui EX90 este filozofia scandinavă ce atârnă de valori precum simplitatea, practicalitatea și starea de bine. Astfel, EX90 are inserții din lemn extras din păduri exploatate în maniere sustenabile și lână de la oi crescute în libertate. Pentru cei ce nu doresc să aibă pe conștiință vreo oaie tunsă, Volvo are și alte opțiuni. Clienților li se oferă ca primă opțiune materialul Nordico, o fibră sintetică pe bază de mase plastice (PET) reciclate, rășină de pin extrasă din pădurile Scandinaviei. Cum aceste fibre sunt folosite la producerea mochetei și a covorașelor interioare, Volvo estimează că în interiorul fiecărui EX90 vor intra circa 50 de kilograme de materiale regenerabile sau reciclate. În prezent, aceasta este cea mai mare valoare în întreaga gamă Volvo.

Interiorul lui EX90 are cea mai mare cantitate de produse reciclate și regenrabile din toată gama Volvo

Pentru a ușura sarciina clienților de a alege combinația de culori și materiale pentru interior, Volvo pregătește șapte „teme” sau „camere” ce combină diverse culori, modele și materiale dintre care cei interesați pot alege. Aceste „teme” vor fi bazate pe culoarea aleasă la exterior. Sub aceste elemente eco-friendly - Volvo folosind chiar și nylon luat din plasele de pescuit recuperate de pe fundurile oceanelor - se află aceeași platformă ca a lui Polestar 3. Ambele mașini vor intra pe piață în 2023 și, în cazul variantei Volvo, partea de tech include sisteme de detecție a pasagerilor, senzori LIDAR și încăcare bidirecțională. Această tehnologie permite mașinii să descarce din energia sa din baterii înapoi în rețea, în charger, sau pentru a încărca alte mașini sau aparate electronice care sunt conectate la mașină. Practic, prin charging bidirecțional îți poți folosi mașina ca un charger pe roți, nu doar pentru mobil.

EX90 face parte din planul mărcii Volvo de a comercializa exclusiv vehicule electrice începând cu 2030.

Sursa foto: Volvo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri