De Tomaso, producătorul italian mai puțin faimos cu baza în Modena, a fost readus la viață și, acum, a prezentat publicului o variantă mai extremă a primului său model, P72-ul de 1,3 milioane de dolari. Dacă acel preț nu ți se pare prea piperat, poți să te pui la coadă pentru un P900 care îți va da peste cap timpanele grație coloanei sonore a motorului său V12 de 6,2 litri care se turează până la 12.300 rpm.

Haideți să recităm împreună: V12, 900 de cai putere, linie roșie la 12.300 rpm, greutate de doar 900 kilograme și un preț de pornire de 3 milioane de dolari pentru fiecare dintre cele doar 18 unități. Dacă ar fi să trasăm o schiță a raiului pentru iubitorii de supercar-uri, probabilă că rezultatul ar fi ceva similar. Dar, de aici, lucrurile se complică.

Oficialii De Tomaso spun că P900 păstreazăz ceva din savoare prototipurilor din urmă cu 50 de ani

În primul rând, motorul V12 aspirat de 6.2 litiri nu este gata. De Tomaso își dorește să se alăture unui club extrem de mic de mărci care comercializează mașini echipate cu agregate V12 aspirate. În acest club există, până acum, doar compania lui Gordon Murray care are în cuptor radicalul T.50. De Tomaso va fi al doilea nume, dar nu prea curând. Italienii spun că motorul va fi cel mai compact și mai ușor V12 din istorie, dar nu va fi gata mai devreme de a doua jumătate a lui 2024. Așteptarea merită, consideră De Tomaso, care vrea ca motorul său să fie compatibili cu cei mai noi combustibili 100% sintetici.

Dacă vrei V12 trebuie să ăștepți, altfel, trebuie să te mulțumești „doar” cu V10

Mașina va fi, însă, gata mai repede, iar clienții care nu-și doresc să aștepte, o vor primi echipată cu un motor Judd V10. Este vorba de aceeași companie Judd care, în anii '90, vindea motoare echipelor de Formula 1, dar și celor din Mondialul de Anduranță. Nu știm precis care V10 va fi în mijlocul lui P900, dar Judd oferă mai multe motoare, iar capacitatea variază între 4.000 cmc și 5.500 cmc. Ca exemplu, motorul GV 5.0 de pe modelele de clasă LMP1 din urmă cu un deceniu dezvoltă 800 de cai putere la 9.000 rpm, deci ne-am pute aștepta la cifre similare.

McLaren a ales o cale similară în dezvoltarea lui Solus GT, hypercar-ul de circuit care a fost lansat, inițial, în lumea jocurilor video, dar care va fi transpus în realitate. Cei de la Judd au construit un motor de 5,2 litri pentru Solus GT cu un arbore cotit, sistem de evacuare și admisie speciale care dezvoltă 830 cai putere și 650 Nm. În cazul De Tomaso, puterea va ajunge la roți printr-o cutie de viteze XTrac dezvoltată special.

De Tomaso se laudă că P900 va oferi o experiență similară cu cea pe care o trăiești la bordul unui prototip de Le Mans. Pentru a credita aceste spuse, compania a construit un nou sediu în apropiere de circuitul Nurburgring-Nordschleife pentru a dezvolta acolo noua sa creație. În plus, toate elementele de carbon ale caroseriei vor fi produse de aceeași companie care s-a ocupat și de caroseria prototipului Porsche 919 Evo, cea mai rapidă mașină de pe Nordschleife.

Acesta ar fi, se pare, primul hypercar dezvoltat în întregime la Nurburgring

Pentru a avea prioritate în achiziția unui P900 trebuie să ai deja în colecție un De Tomaso P72, dar procesul de cumpărare va fi destul de stufos. Cert este că norocoșii care vor avea în garaj un P900 „vor putea experimenta performanțele deosebite ale mașinii, intrând într-un program special de ownership și exploatare.” Cu alte cuvinte, noi, ceilalți, nu vom primi nici măcar niște cifre pe o coală de hârtie. Cel puțin, nu acum.

De Tomaso va aduce laolaltă toți viitorii posesori de P900 prin programul De Tomaso Competizione prin care aceștia vor avea ocazia să-și folosească mașinile pe circuit în cadrul unor sesiuni de tip Track Day speciale. În plus, proprietarii vor avea șansa neobișnuită de a concura între ei pe circuitele incluse în program, ceva ce nu vezi în oferta Ferrari, care-și susține clienții ce dețin modelele din seria FXX.

De la oameni bogați pe circuit, la motorsportul profesionist

Alejandro De Tomaso, argentinianul care a fondat marca De Tomaso, a avut, mereu, o afinitate pentru curse. De Tomaso a încercat, chiar, să creeze o mașină în parteneriat cu celebrul Carroll Shelby, dar proiectul P70 a fost abandonat după ce a fost construit un singur exemplar. În plus, marca italiană a fost reprezentată la Le Mans în anii '70, dar și, mai târziu, în anii '90. Un De Tomaso a concurat, pentru ultima oară, în cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1994, deși britanicii de la ADA Engineering au încercat să-și facă loc pe grilă și în 1996 cu un Pantera de clasă GT1.

Pantera a concurat, în anii '70, la Le Mans în Gr. 4, dar și în Gr. 5

În noiembrie, au apărut câteva zvonuri cum că P900 ar fi utilizat și ca fundație pentru un program la categoria Hypercar din Mondialul de Anduranță (FIA WEC), dar aceste informații nu au fost confirmate de De Tomaso. Aceleași surse spun că, dacă programul va primi undă verde, debutul variantei de curse va avea loc cândva în 2024, adică în același an când V12-le ar trebui să fie gata. Tot în 2024 ar trebui să debuteze și noul prototip Lamborghini de curse.

Sursa foto: De Tomaso

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri