Pandemia de coronavirus a schimbat opțiunile cumpărătorilor din zona imobiliară, iar în ultimele luni, a crescut interesul pentru proprietăți în zone neaglomerate, cu spații verzi, eventual în apropierea unor păduri, precum și pentru ansamblurile all inclusive, cu spații comune. Drept urmare, printre câștigătorii pe termen scurt și mediu se numără și dezvoltatorii de locuințe din zona de nord a Capitalei, care acum se pare că au un motiv în plus să evite centrul orașului plin de clădiri istorice, pe lângă dificultățile birocratice pentru obținerea autorizațiilor.

De asemenea, și preferințele românilor în privința design-ului locuințelor s-au schimbat. Faptul că oamenii au început să lucreze mai mult de acasă a determinat regândirea spațiilor deschise.

De acum este nevoie de mai mult spațiu personal, fie că acesta este un birou, un dormitor adaptat la nevoile "work from home" sau o terasă mare. În consecință, și utilitatea proximității locului de muncă de acasă s-a redus vizibil, multe companii continuând să mențină un echilibru între "work from home" și "work from office".

De exemplu, compania de dezvoltare imobiliară Homing Properties, creată de către trei antreprenori spanioli, Tomas Manjon, Diego Stuyck (foto) și David Tortosa, a vândut, în perioada pandemiei, nu mai puțin de 49 apartamente în proiectul Trastevere, din Strada Erou Iancu Nicolae, și 32 de apartamente din proiectul Triana, situat pe Șoseaua Pipera.

A existat un interes crescut pentru penthouse-uri și apartamentele la parter, cu grădină proprie. De asemenea, sunt tot mai apreciate terasele spațioase, care pot găzdui o masă de 6-8 persoane. Momentan, pot spune că vânzările pe piața imobiliară premium s-au menținut, dar este foarte greu să preconizăm ce se va întâmpla. Mă aștept totuși la o scădere în perioada următoare.

Diego Stuyck

În opinia sa, după tot ce am trăit în ultimele luni, cu toții vom fi mai atenți la investițiile rezidențiale pe termen lung pe care le vom face. În același timp, piața imobiliară din nordul Capitalei va rămâne o nișă destinată clienților exigenți, dispuși să plătească sume mai mari pentru locație, design, finisaje, dimensiunea și facilitățile apartamentelor.

Centrul Bucureștiului, în aceeași situație cu centrul Madridului din urmă cu 15 ani

Fondatorul Homing Properties subliniază că, în perioada următoare, compania va continua cu strategia de a cumpăra terenuri în nordul Bucureștiului și în locații premium din centru, însă doar dacă pe terenurile respective nu se află o clădire istorică, din cauza procedurilor birocratice complicate.

"Până acum am construit doar în Pipera și în urmă cu an am achiziționat terenul din zona Grădina Icoanei. Bucureștiul are un potențial foarte mare și asta pentru că centrul său nu este renovat. Foarte mulți oameni și-ar dori să locuiască în centru, dar opțiunile lor sunt limitate din acest motiv. Marea problemă este că se găsesc extrem de greu terenuri libere. Clădirile vechi se pot reface după planurile inițiale, însă totul durează foarte mult timp, procedurile sunt foarte complicate și nimeni nu își dorește așa ceva. Nu poți să stai cu banii blocați ani la rând, fără să știi ce se va întâmpla. Vă pot da ca exemplu Madridul, al cărui centru era urât în urmă cu 15 ani. Totul s-a renovat, s-a demolat ce se putea demola și au apărut și construcții noi. Cu toții au fost interesați să facă orașul mai frumos", explică Diego Stuyck.

Investiție de 4,5 milioane de euro în casa Miței Biciclista

Homing Properties a fost implicată, în urmă cu trei ani, în executarea lucrărilor de consolidare a clădirii istorice Mița Biciclista din Piața Amzei, construită la începutul secolului al XX-lea, cu fațadă în stil Art Nouveau, după un proiect realizat de arhitectul Nicolae C. Mihăescu și renovată în anul 1980.

Clădirea Mița Biciclista din Piața Amzei, declarat monument de arhitectură în stil baroc, a rămas un simbol al orașului București datorită notorietății Mariei Mihăiescu, curtezană celebră și prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă, conform unor surse jurnalistice.

Investiția s-a ridicat la suma de 4,5 milioane de euro, iar în procesul de consolidare și restaurare a clădirii s-au păstrat toate mulurile acoperișurilor și șemineele cu valoare istorică. Șarpantele și pereții au fost consolidați în întregul imobil, iar tâmplăria corpurilor monumente s-a restaurat în totalitate, cu o recuperare de mai bine de 50% din parchetul corpului principal. Totodată, s-a realizat anveloparea clădirii, inclusiv pentru structurile de lemn.

Proiectul, unul complex, a necesitat schimbări pe parcurs și participarea unei echipe mari, din care au făcut parte atât antreprenorul general, arhitectul proiectant, inginerul de structură, cât și un arhitect asistent, arhitecți specializați, designeri, sculptori, restauratori, un diriginte de șantier specializat și mulți alți participanți care au reușit să ducă proiectul până în faza actuală.

"Mai avem un teren situat în centrul Bucureștiului, în zona Grădina Icoanei, cu o suprafață de 2.000 de metri pătrați. Și aici vom construi un ansamblu rezidențial de tip butic, cu peste 35 de apartamente de lux și spații comerciale. Suntem în negocieri și pentru alte două terenuri, iar ca buget de investiții putem vorbi despre o sumă de peste 12 milioane de euro", a încheiat Diego Stuyck.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri