Dacia Duster 3 se află în teste, noul SUV al mărcii de buget din grupul Renault putând fi văzut rulând pe autostrada București-Pitești ascuns sub un strat semnificativ de camuflaj. Mașina va prelua multe elemente de design de pe conceptul Bigster, prezentat în 2021, și va avea parte și de propulsoare hibride. Oficialii mărcii au spus că varianta de serie va fi prezentată în 2024, dar alte surse dau de înțeles că mașina ar putea să fie dezvelită până la finele acestui an.

Dacia trece printr-o perioadă foarte bună. Anul 2022 a consemnat o creștere semnificativă a vânzărilor, iar primele luni din acest an sunt martorele continuării acestui trend. Astfel, Dacia se numără printre cele mai populare mărci pe principalele piețe europene, inclusiv cele din Franța și Germania. Constructorul de la Mioveni a plusat prezentând, recent, nivelul de echipare Extreme care a devenit disponibil pe mai multe modele din gamă, acesta venind să sublinieze noua imagine de brand Dacia. Această imagini va fi chiar mai bine definită de Dacia Duster 3.

Urmează, însă, o perioadă cel puțin la fel de încărcată pentru cea mai de succes marcă din portofoliul grupului Renault, căci Dacia are în plan multiple lansări în următorii ani. Balul ar trebui să fie deschis chiar de cea de-a treia generație a SUV-ului compact Duster. Acesta ar putea fi lansat chiar în acest an, deși alte surse din interiorul companiei, inclusiv designerul David Durand și directorul de marketing Xavier Martinet, spun că lansarea va avea loc în 2024.

Duster III ve své karoserii! Kamuflovaný prototyp Dacie Duster třetí generace byl spatřen při jízdních testech ve své...Publicată de RNews.cz - Exkluzivní informace ze světa Renault Groupe pe Luni, 13 martie 2023

Știm, însă, că aspectul noului model a fost, deja, finalizat, iar imaginile-spion surprinse pe autostrada București-Pitești ne oferă o primă ocazie să analizăm elementele de design ale lui Duster 3. Conform spuselor oamenilor de la Dacia, Duster va împărtăși limbajul de design al fratelui mai mare Bigster, care va fi lansat ulterior. Despre Bigster am scris deja că va arăta, conform șefului studioului de design Dacia de la București, Yohann Ory, în proporție de 95-97% identic cu conceptul prezentat în 2021. Acest lucru a și fost confirmat de imagini cu design-ul patentat care s-au scurs la presă.

Ce știm despre Dacia Duster 3

Dacă actuala generație a Daciei Duster este bazată pe platforma modelului original, lansat în 2010, viitorul model va fi bazat pe platforma CMF-B LS a grupului. Aceasta este aceeași platformă folosită pentru majoritatea modelelor Dacia: Jogger, Logan și Sandero. Din imaginile surprinse cu prototipul camuflat se poate observa linia plafonului, mult mai zveltă, ce coboară asemeni unui coupe în partea din spate. Luneta este poziționată într-un unghi ascuțit, față de forma de modă veche a actualului Duster.

Dacia Bigster și Duster 3 vor fi foarte apropiate în materie de design. Acesta este Bigster Concept prezentat în 2021

În plus, partea frontală include noua imagine de brand Dacia cu grila deja abordată de toate modelele din gamă și niște globuri optice pătrățoase, dar cu o semnătură luminoasă modernă cu LED-uri în forme succesive de Y. Practic, din ce am văzut până acum, putem spune că Duster va fi un Bigster cu dimensiuni reduse. Din ce am observat la centrul de design Dacia din capitală, Bigster va fi mult mai înalt decât Duster, dar și mai lung și mai lat. Bigster va fi, astfel, „mai prieten” cu mersul pe autostradă pe distanțe lungi.

La partea tehnică, Dacia Duster 3 va veni cu propulsoare hibride, un trend pornit de Jogger. Dacia ar putea extrage din familia de motoare E-Tech atât motorizarea 1.8SCe, dar și motorul mai mic 1.6SCe. Motorul mai mare, de 1.800 cmc, este oferit actualmente cu 130 de cai putere și 180 Nm. În plus, se anunță un nou propulsor, 1.2TCe, MHEV (mild-hybrid electric vehicle) cu sistem de 48V. O variantă pe GPL este, de asemenea așteptată, dar nu și cele șapte locuri ce vor fi oferite pe Bigster.

Sursa foto: Dacia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri