Statul încearcă să ușureze viața șoferilor din România cu un proiect de lege care prevede crearea unei platforme online pentru înmatricularea și radierea mașinilor. Până când visul digital va deveni realitate, găsești aici toate informațiile de care ai nevoie pentru a înmatricula mașina.

Parcul auto din România se mărește de la o zi la alta. Doar în primul trimestru din acest an, românii au înmatriculat aproape 37.000 de mașini noi, o creștere cu 27,6% față de aceeași perioadă din 2022. Pe lângă acestea se adaugă și multe alte autoturisme la mâna a doua care au fost înmatriculate pentru prima dată la noi în țară.

La finele anului trecut, în România erau înmatriculate peste 7,8 milioane de automobile din totalul de peste 10 milioane de vehicule înregistrate pentru a circula pe drumurile publice. Dacă vrei să înmatriculezi o mașină nouă sau, deopotrivă, una la mâna a doua care n-a mai fost înmatriculată în România, wall-street.ro ți-a pregătit într-un singur loc toate informațiile de care ai nevoie.

Acetele necesare pentru înmatricularea unei mașini noi

Legislația prevede că posesorul unui automobil, fie el nou sau second-hand, are obligația să-și înmatriculeze mașina în maximum 30 de zile de la data achiziției. Acest proces trebuie făcut de proprietar sau, printr-o procură specială, de o altă persoană. Pentru a demara acest proces, trebuie să te îndrepți la sediul Direcției Generale Permise Auto și Înmatriculări (DRPCIV) din județul în care vei înmatricula mașina.

Actele necesare înmatriculării unui automobil cumpărat din România sau din alt stat din blocul comunitar care n-a mai fost înmatriculat vreodată este următoarea:

  • Cererea înamtriculare auto (poate fi descărcată pe portalul DRPCIV din link-ul de mai sus);
  • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi cu viză de la ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare sau a talonul auto şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele respectivei persoane);
  • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  • Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
  • Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare;
  • Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care mașina va fi înmatriculată pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare.

Certificatul de înmatriculare vine cu o taxă de emitere de 49 de lei, iar plăcuțele de înmatriculare costă 40 de lei (20 de lei fiecare plăcuță). Dacă, însă, vrei numere preferențiale, acestea costă 90, iar DRPCIV îți permite online să verifici disponibilitatea combinației pe care ți-o dorești. În plus, trebuie să plătești și RCA-ul obligatoriu, dar prețul variază. Pentru celelalte taxe, contravaloarea acestora poate fi plătită în conturile trezoreriei.

În fine, nu trebuie uitată nici taxa de înmatriculare care este, în 2023, în valoare de 89 de lei. Aceasta poate fi plătită în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de puncte de plată SelfPay. Ea se poate plăti și online, fie pe Ghișeul.ro sau direct pe portalul DRPCIV. În trecut, această taxă putea fi plătită și fizic, la DRPCIV, odată cu depunerea actelor, dar această metodă de plată a fost abolită.

Actele necesare înmatriculării unei mașini la mâna a doua

Dacă vorbim de o mașină la mâna a doua, adică orice automobil rulat care a mai fost înmatriculat, deja, în România sau alt stat membru UE, procedura de înmatriculare este diferită. Dacă mașina a fost cumpărată din țară, este necesară transcrierea actelor. Cu alte cuvinte, pe lângă actele de mai sus, mai trebuie și:

  • Certificatul de înmatriculare al proprietarului anterior în care acesta înscrie transmiterea dreptului de proprietate;
  • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu vrea să păstreze respectivul număr de înmatriculare.

Dacă vorbim de o mașină luată în leasing, trebuie prezentată autorităților acea parte din contract în care se menționează datele despre cele două părţi, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale mașinii şi semnăturile părţilor, în original şi copie.

Trebuie spus și că actele necesare unei mașini second-hand venită dintr-o țară din UE diferă, în funcție de situația mașinii - anume dacă a mai fost anterior înmatriculată în UE, sau nu. Dacă mașină a mai fost înmatriculată, va fi nevoie de:

  • Cererea solicitantului. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, datele acesteia se vor înscrie în cuprinsul cererii;
  • Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul (sau utilizatorul în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing financiar) își are domiciliul, sediul ori reședința în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate. Aceasta constă în înscrierea numărului de înregistrare în Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, pe actul de înstrăinare-dobândire. În cazul înmatriculării temporare a vehiculelor ce urmează a fi înmatriculate în alt stat nu este necesară depunerea dovezii înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale;
  • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - tot 49 de lei;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original.

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie; În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie.

  • Procura specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului.
  • Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie, înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, instituit la nivelul organului fiscal local;

În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie. În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;

  • Dacă persoana care a realizat achiziția intracomunitară a mijlocului de transport și solicită înmatricularea acestuia nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), aceasta trebuie să depună, după caz:

- formularul "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelului Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și "Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora. Dacă, însă, mașina la mâna a doua din UE nu a mai fost înmatriculată niciodată în alt stat, va trebui făcută prima înmatriculare în România.

Înmatricularea unei mașini second-hand venită dintr-o țară din afara Uniunii Europene

În cazul în care se aduce în țară un automobil care nu are ca țară de proveniență un stat din zona EU-27, posesorul trebuie să se prezinte cu toate actele necesare înmatriculării unui automobil nou (de mai sus), dar și cu dovada efectuării formalităţilor vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară , în original sau copie legalizată a acesteia:

  • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român care costă 539 de lei;
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri