Europa de Est a căpătat o importanță tot mai mare pentru economia europeană. Industria de automobile a cunoscut în special în această regiune o dezvoltare impresionantă în ultimii ani. Aceste 10 cele mai mari companii de automobile din Europa de Est contribuie la acest lucru, conform Surplex.

Europa de Est a devenit un spațiu important de producție pentru producătorii de automobile din întreaga lume. Multe companii mari au înființat unități de producție în regiune pentru a profita de costurile mai mici ale forței de muncă și de forța de muncă bine pregătită. Industria de automobile din Europa de Est a contribuit la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea economică a regiunii.

Cu toate acestea, industria se confruntă și cu provocări. Concurența pe piața globală este intensă, iar companiile trebuie să evolueze constant pentru a rămâne competitive. Industria a fost afectată și de impactul pandemiei COVID-19 și de tensiunile geopolitice, ceea ce a dus la întreruperi ale producției și la scăderea vânzărilor. Cu toate acestea, industria de automobile din Europa de Est rămâne un sector economic important și contribuie la dezvoltarea regională.

Baza de date pentru acest clasament provine din rapoartele financiare și de cifră de afaceri publicate anual de către companii. În 2022, aceste 10 companii de automobile au realizat cea mai mare cifră de afaceri și și-au croit drum spre top. Succesele lor reflectă puterea și potențialul de creștere al industriei de automobile din Europa de Est.

Locul 10: VOLKSWAGEN GROUP POLSKA SP. Z O.O. (Polonia)

Sursă foto: Volkswagen

Pe ultimul loc din top se află VOLKSWAGEN GROUP POLSKA SP. Z O.O. din Polonia. Dar acesta nu este deloc un loc slab, dacă ne uităm la cifre. În 2022 compania a atins 2,89 mld. euro. În prezent, Volkswagen Polonia este cel mai mare angajator din sectorul auto din această țară, luând laolaltă toate uzinele grupului german). În Polonia se produc modele comerciale precum Caddy, Crafter și Transporter.

Locul 9: INTER CARS S.A. (Polonia)

Sursă foto: Delphi

Compania poloneză INTER CARS alunecă în clasamentul 2022 cu o cifră de afaceri de 3,29 mld. euro, deoarece Stellantis și-a schimbat structura corporativă în anul precedent. Astfel, fosta companie slovacă PCA Slovakia Ltd, cu sediul în Trnava, devenită oficial o companie olandeză, nu mai face parte din clasament. INTER CARS este cel mai mare furnizor de piese de schimb auto din Europa Centrală și de Est. Pe lângă echipamente de atelier și piese pentru motociclete și tuning, Inter Cars vinde motociclete Ducati, regenerează piese auto și are o rețea națională de ateliere.

Locul 8: VOLKSWAGEN POZNAŃ SP. Z O.O. (Polonia)

Sursă foto: Volkswagen

Volkswagen ocupă încă o poziție în top, tot în Polonia. VOLKSWAGEN POZNAŃ SP. Z O.O. ocupă locul opt cu o cifră anuală de afaceri de 3,67 mld. euro în anul 2022. Uzina din Poznan și-a celebrat în acest an cea de-a 30-a aniversare și produce în continuare modelele Caddy și Transporter. În trecut, în Polonia s-au produs și alte modele cunoscute precum Bora.

Locul 7: MERCEDES-BENZ MANUFACTURING HUNGARY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG (Ungaria)

Sursă foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. este filiala din Ungaria a concernului de automobile german Daimler AG. În 2012 a deschis o fabrică de automobile în orașul Kecskemét, prima fabrică nouă Mercedes după anul 1997. Aceasta completează uzina de automobile mici din Germania, dar produce și unele modele Mercedes: Mercedes B-Class compact, CLA coupé cu patru uși. Aceasta a înregistrat în 2022 venituri de 4,00 mld. de euro.

Locul 6: AUTOMOBILE-DACIA SA (România)

Sursă foto: Dacia

AUTOMOBILE-DACIA SA din România ajunge pe locul șase. Înființată în România în 1966, compania a avut în 2022 o cifră de afaceri de 5,17 mld. euro. În România se fac modele precum Sandero, Duster și Logan. Noul SUV Bigster, dar și fratele său mai mic Duster, care va trece la o nouă generație, vor fi făcute tot la Mioveni.

Locul 5: HYUNDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH S.R.O. (Cehia)

Sursă foto: Hyundai

HYUNDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH S.R.O. din Cehia nu poate lipsi din top. Compania întemeiată în anul 2006 crește an de an. În anul 2022 se poate constata o cifră de afaceri de 6,54 mld. euro. Incinta mare de 200 de hectare din zona industrială din Nošovice este prima uzină Hyundai din Europa.

Locul 4: KIA SLOVAKIA S.R.O. (Slovacia)

Sursă foto: Kia

Pe locul patru se află KIA SLOVAKIA S.R.O. din Slovacia. Producătorul de automobile și constructorul de motoare cu sediul central în Teplička nad Váhom din Slovacia a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 6,76 mld. euro. Scriam recent că aici, la Kia Slovacia, se va produce noul Kia EV2 pentru piața europeană.

Locul 3: AUDI HUNGARIA ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (Ungaria)

Sursă foto: Audi

Compania înființată în anul 1993 își asigură locul trei în top. Cifra de afaceri a fost de 8,44 mld. euro în anul 2022. Se spune că noul Cupra Terramar va fi produs acolo începând din 2024. Ungurii fac modelele Q3 și Q3 Sportback, iar legendarul TT, care este pensionat în acest an, a fost produs în țara vecină încă din 1998.

Locul 2: VOLKSWAGEN SLOVAKIA, A.S. (Slovacia)

Sursă foto: Volkswagen

Pe locul doi se află VOLKSWAGEN SLOVAKIA, A.S. din Slovacia. Acest lucru se datorează cifrei de afaceri de 9,73 mld. euro în anul 2022. Fabrica de la Bratislava este singura fabrică de automobile din lume în care sunt produse sub același acoperiș vehicule de la cinci mărci: Audi, Porsche, Seat, Škoda și Volkswagen.

Locul 1: ŠKODA AUTO A.S. (Cehia)

Sursă foto: Auto Express

ŠKODA AUTO A.S. din Cehia este din nou pe primul loc din top. ŠKODA este un producător de automobile și motoare, care aparține de societatea mamă Volkswagen AG. Compania este una dintre cele mai vechi companii din această industrie și a obținut în anul 2022 o cifră de afaceri remarcabilă de 18,18 mld. euro.

Sursa foto: Dacia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri