Automobilele electrice si electrificate (plug-in hibrid) incep sa fie cautate in Europa si in Romania, iar BMW ne ofera o perspectiva a acestei piete printr-un infografic.

Producatorii auto germanii detin, dupa primele 10 luni, peste 40% din piata de automobile electrice si electrificate in Europa. In Romania, acestia au o cota de piata de peste 70%.

Electromobilitatea in Europa. Cota detinuta de branduri in inmatriculari

BMW are cea mai mare cota de piata in Europa in inmatricularile de masini electrice si plug-in hibrid, dupa primele 10 luni, cu 17% fiind pe primul loc in top, urmat pe locul 2 de Volkswagen cu 13% si Nissan pe locul 3 cu 11%. Pe locul 4 la vanzari de masini elecrificate pe piata europeana este Renault cu 9%, Tesla cu 8% pe locul 5.

Electromobilitatea in Romania. Cota detinuta de modele in inmatriculari

Citeste si:
AFM a anunțat câte mașini electrice au cumpărat companiile prin...
Companiile au cumpărat peste...

In Romania, topul arata altfel. Brandul Volkswagen are circa 26% din piata, fiind urmat de BMW cu 23%, Renault cu 22% si Smart cu 20%.

Masinile electrice vor depasi la nivel global cifra de 13 milioane de unitati pana in 2020, de la 3,7 milioane unitati anul trecut, iar modelele Tesla si Nissan Leaf vor fi din ce in ce mai intalnite pe soselele din intreaga lume, considera Agentia Internationala pentru Energie. Vanzarile ar putea creste cu 24% in fiecare an, in medie, pana in 2030. Aceste prognoze ne arata viteza cu care sistemul de transport al lumii se indreapta catre combustibili mai curati, pe masura ce guvernele se concentreaza asupra limitarii poluarii si a gazelor cu efect de sera.

Un numar de 130 de milioane de vehicule usoare electrice care vor ajunge pe sosele pana in 2030 vor reduce consumul cu 2,57 milioane de barili de petrol pe zi. Aceasta cantitate o consuma Germania zilnic. Anul trecut, masinile electrice au redus cu 380.000 de barili pe zi consumul, aproximativ jumatate din consumul din Belgia.

Cererea de baterii este asteptata sa creasca cu 15% pana in 2030, in principal datorita vehiculelor usoare cum ar fi autoturismele si autoutilitarele. Piata in crestere in China este de asteptat sa reprezinte jumatate din cererea mondiala, urmata de Europa, India si S.U.A.

Citeste si:
10 SUV-uri plug-in hybrid cu prețuri sub 50.000 euro
10 SUV-uri plug-in hybrid cu...

Sursa foto: Scharfsinn / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Aceste mașini au cele mai mari rate ale mortalității șoferilor
Setari Cookie-uri