Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va colabora cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cu Inspectia Muncii pentru educarea tinerilor in domeniul muncii, cu scopul de a reduce numarul cazurilor in care acestia sunt inselati de angajatori. Institutiile au tras un semnal de alarma in aceasta privinta.
“Printre beneficiile acestui parteneriat se numara cresterea posibilitatii ca fiecare viitor angajat sa isi cunoasca atat drepturile, cat si obligatiile pe care le are in campul muncii. Incercam astfel sa le oferim tinerilor o intrare pe piata muncii in cunostinta de cauza”, a declarat Oana Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei.

Protocolul cu ministerul de resort are ca obiect realizarea unor masuri pentru cunoasterea sanselor de ocupare a persoanelor care sunt in cautarea unui loc de munca.

Astfel, masurile avute in vedere vizeaza printre altele facilitarea accesului somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca la progrmul "A doua sansa", in vederea finalizarii invatamantului primar si a celui inferior si sprijinirea angajatorilor si persoanelor care au incheiat contracte de ucenicie la locul de munca pentru asigurarea pregatirii teoretice a ucenicilor, conform standardelor ocupationale si a standardelor de pregatire profesionala.

De asemenea, protocolul incheiat se refera si la introducerea in curriculumul pentru invatamantul liceal a unui modul optional sau a unei discipline optionale care sa informeze elevii cu privire la Codul muncii, contractul de munca, principalele masuri active in vederea ocuparii unui loc de munca sau dosarul pentru somaj.

Totodata, cele doua institutii vor organiza stagii de pregatire practica atat pentru elevii de liceu, cat si pentru studentii facultatilor de asistenta sociala si vor promova reciproc ofertele de formare si calificare profesionala, organizand si campanii de informare si calificare profesionala.

Actiunile institutiilor statului vin in urma constatarii unei slabe pregatiri in domeniul muncii in randul tinerilor, precum si a abuzurilor pe care le savarsesc unii angajatori, bazandu-se tocmai pe lipsa de informare a muncitorilor.

“Tinerii sunt primele victime ale necunoasterii drepturilor pe piata muncii. Tocmai pentru ca nu isi cunosc aceste drepturi, tinerii ajung sa munceasca la negru sau sa fie victimele accidentelor de munca. Astfel, din totalul accidentelor de munca in 65% din cazuri sunt implicate persoane cu o experienta mai mica de cinci ani, iar in 20% din cazuri persoanele lucreaza de mai putin de un an”, a declarat Nicolae Dantes Bratu, inspector general de stat.
Astfel, ANOFM si Inspectia Muncii vor colabora in perioada urmatoare printre altele pentru informarea angajatorilor, salariatilor si persoanelor in cautarea unui loc de munca cu privire la drepturile si obliatiilor acestora ce decurg din legislatie, precum si pentru informarea atat a angajatilor cat si a angajatorilor despre situatiile de incalcare a legislatiei muncii si a legislatiei specifice sistemului asigurarilor pentru somaj si stimularii fortei de munca.

Cele doua institutii isi propun sa organizeze impreuna simpozioane, conferinte si intalniri cu caracter profesional.

"Ne confruntam cu multe situatii in care unele firme recruteaza oameni din zone sarace, cu oameni fara cultura si ii pacalesc prin contracte de munca scrise in limbi straine. Cand ajungem sa ii verificam ne dam seama ca toate conditiile muncii sunt inscrise in contractele semnate de angajati", a adaugat Bratu, care sustine cresterea nivelului informarii tinerilor privind piata muncii.

Sursa foto: freedigitalphots.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri