UniCredit Tiriac Bank are aproximativ 3.000 de angajati, cifra pe care a reusit sa o tina constanta in ciuda climatului economic din Romania. Alina Dragan, vicepresedinte executiv responsabil de divizia resurse umane in cadrul bancii, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre planurile de angajare ale companiei, candidatii tinta si despre investitiile in pregatirea personalului.
“De cand ne-am alaturat grupului UniCredit, focusul nostru a fost pe dezvoltarea oamenilor, pentru ca ne intereseaza sa fie profesionisti, sa aiba un anumit profil si sa ii dezvoltam atat ca experti, cat si ca manageri. (...) Cautam oameni care vor sa invete, sa se dezvolte si sa-si doreasca sa fie foarte buni in ceea ce fac. Noi le oferim toate programe de pregatire si ii incurajam sa se dezvolte”, a declarat Alina Dragan (foto).

UniCredit Tiriac Bank a fost certificata Top Employers Europe 2012 de catre Corporate Research Foundation (CRF), institut independent de cercetare a standardelor de resurse umane si conditiilor de lucru in companiile europene.

Compania a primit si o certificare de ACCA Employer, recunostere in domeniul contabilitatii, si detine un centru de dezvoltare a managerilor.

Noi recrutam in permanenta, iar angajarile se fac in functie de nevoi. (...) In contextul economic actual, ne orientam foarte mult pe dezvoltarea si promovarea din interiorul bancii, oferind colegilor posibilitatea de a-si construi un plan de cariera in banca, precum si instrumentele utile pentru dezvoltarea profesionala necesara parcurgerii acestuia. Insa exista si posturi specifice ariilor de vanzare produse bancare sau IT (suport, analiza de business, dezvoltare de aplicatii) si posturi specializate pentru care ne orientam catre recrutare externa”, a precizat Dragan.

Mai exact, atunci cand se elibereaza o pozitie, recrutarea se realizeaza in prima faza prin promovarea oamenilor din companie. Doar in lipsa unui angajat potrivit, angajatorul apeleaza la recrutare externa, pe care o realizeaza prin recrutori externi, precum site-uri de recrutare.

Studentii si candidatii cu experienta au sanse egale la angajare

Alina Dragan sustine ca in procesul de recrutare experienta nu este neaparat un element care sa diferentieze doi candidati.

“Ma intereseaza atitudinea candidatului, pentru ca oricine poate sa invete, trebuie doar sa vrea, sa ii pese de ceea ce face, sa nu vina la serviciu doar ca sa isi ia salariu, ci sa vrea sa performeze. Toate competentele acestea sunt mai importante decat experienta, pentru ca poti sa vezi intr-un interviu daca o persoana cu 10 pagini de experienta este ceea ce iti trebuie. Experienta este importanta, dar nu facem diferente intre studenti si profesionisti. Ni s-a intamplat de multe ori sa gasim studenti care sa se dezvolte intr-un timp foarte scurt”, afirma Dragan.

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi ca sa lucrezi la UniCredit Tiriac Bank

In prima faza, candidatii trebuie sa aplice un CV pentru job.

“Daca este o pozitie de expert profesionist ar trebui sa treaca prin procesul de recrutare cu HR-ul, apoi cu business-ul, apoi in functie de decizia luata in comun, poate fi angajat, daca accepta oferta. Nu ni s-a intamplat insa sa ne-o refuze. Daca este o pozitie manageriala trebuie sa treaca si printr-un assessment center, adica sa participe o zi la diverse actiuni de genul business case si prezentari. Procesul este putin mai lung, ne intereseaza competentele manageriale si de leadership”, a explicat Alina Dragan.

Ea sustine ca “CV-ul este doar o forma prin care candidatii se prezinta si important este ceea ce vezi in interviu legat de persoana respectiva”.

“Daca a mai lucrat, conteaza experienta la job si, in functie de job-ul pe care il avea, vedem daca este oarecum similar cu al nostru, pentru a ne da seama daca experienta este relevanta. In interviu cautam sa gasim abilitatea de a invata, astfel incat sa se potriveasca si sa incerce sa performeze in companie”, spune aceasta.

Ea afirma ca o caracteristica aparuta recent in comportamentul celor care isi cauta un loc de munca este dorinta de a gasi un loc de munca la companii cu o imagine buna ca angajator.

Sute de CV-uri pentru un singur post scos la concurs

Compania primeste pana la 1.000 de CV-uri pentru o pozitie postata pe un site de recrutare.“Numarul de aplicatii depinde foarte mult de postul pentru care se aplica. De exemplu, in cazul in care publicam un post de entry-level, avem 600-700 de aplicanti pentru un singur anunt. Au existat si cazuri exceptionale in care am primit chiar si 1.000 de aplicatii. Pe un post specializat exista, in general, 200-250 de candidati. Statistic vorbind, aproximativ 10% dintre CV-urile pe care le primim sunt relevante, indiferent de nivelul de experienta solicitat”, a precizat ea.

Mii de ore de training pentru angajati

UniCredit Tiriac Bank a derulat pe parcursul anului trecut 75.000 de ore de training pentru angajati. In acest an, personalul are la dispozitie o platforma online cu 2.000 de cursuri pe care le pot accesa.

“Angajatii isi pot alege aria in care vor sa se specializeze, dar trebuie sa aiba o discutie si cu managerul direct. Apelam si la firme de training si avem si specialisti interni, insa investim constant in training si, asa cum am pastrat un numar constant de angajati pe perioada crizei, asa nu am modificat nici bugetele de training”, a adaugat Dragan.

In plus, banca pune la dispozitia tinerilor posibilitatea de a face practica in perioada studiilor.“In 2011, in banca au facut practica peste 400 de studenti. Dintre acestia, majoritatea au parcurs stagiul obligatoriu de practica, insa au existat si studenti pentru care am organizat stagii personalizate, in departamente din centrala. O parte dintre acestia au demonstrat un interes real pentru activitatea specific bancara, au avut posibilitatea sa lucreze pe proiecte reale alaturi de profesionisti din echipa bancii si si-au marit astfel sansele de lucra alaturi de noi”, a explicat Alina Dragan.

De asemenea, ea a mai spus ca in fiecare an, o parte dintre studentii care parcurg stagii de practica in banca, cei puternic motivati, perseverenti, preocupati continuu de auto-dezvoltare si de acumularea de noi cunostinte, raman in companie pe posturi de entry level, in general fiind vorba despre posturi de relationship manager in sucursale.

UniCredit Tiriac Bank, subsidiara locala a grupului italian Unicredit, a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 24,1 milioane lei (6 milioane euro), in scadere cu 26,6% fata de perioada similara din 2011, pe fondul cresterii cu 21,5% a cheltuielilor cu provizioanele.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri