O parte dintre cei care se inscriu la un curs de Executive Master of Business Administration (EMBA) nu stiu cat de greu este un astfel de program, pentru o ora de curs la scoala fiind nevoie cel putin doua-trei ore de studii acasa, a declarat pentru wall-street.ro, Dora Surugiu, managing director al Maastricht School of Management (MSM) - Ratiu.
"Nu toate lumea realizeaza la inceput cat de greu este programul si cat de mult efort si timp necesita. Nu toti isi dau seama de volumul de munca. Nu este un program dupa modelul romanesc si noi lucrand cu foarte multe studii de caz, pentru fiecare ora de curs, un student mai are nevoie de 2-3 ore de lucru acasa", a explicat managerul. Cursurile au loc de vineri pana duminica, de doua ori pe luna. Fiecare intalnire dureaza sapte ore, dintre care una este de pauza.

Astfel, exista si cazuri de persoane care nu reusesc sa termine cei doi ani de EMBA, insa acest lucru s-a intamplat pana acum celor care lucreaza in sectorul public si care primesc o bursa din partea scolii pentru a putea urma cursurile si se mai intampla si femeilor care intra in concediu de maternitate. Din momentul in care se inscriu, cursantii au la dispozitie cinci ani sa termine scoala.

Cursurile costa 18.900 de euro, insa institutia ofera discounturi pentru diferite categorii de persoane (studenti din provincie, cei care aplica la inceputul perioadei de inscrieri sau platesc integral o singura data), dar si burse, printre acestea numarandu-se burse de merit, pentru antreprenori, pentru studenti straini sau pentru cei care lucreaza in sectorul public ori intr-un ONG.

Burse de 15.000 de euro pentru angajatii la stat sau din ONG-uri

Cea mai mare valoare o au bursele pentru aplicantii care lucreaza la stat sau intr-un ONG, scoala oferind doua astfel de burse, in valoare de 15.000 de euro fiecare. Astfel, un aplicant care lucreaza pentru stat sau intr-o organizatie non-guvernamentala va plati doar 3.900 de euro din suma de 18.900 de euro, cat costa in general programul de EMBA.

"Noi avem aceste burse de trei ani de cand am si lansat programul si a fost o singura persoana din sectorul public care a aplicat si a reusit sa termine cursurile. Pentru ca au fost oameni care au aplicat, dar nu au facut fata ritmului. In privinta interesului lor, de cele mai multe este invers, noi ii tintim si mergem catre ei. Este destul de greu sa termine programul, pentru ca volumul de munca este foarte mare si nu toti evalueaza corect. Iar in momentul in care ei nu platesc integral, iar financiar nu exista presiune, ei nu sunt nici la fel de motivati precum ceilalti studenti si tind sa abandoneze mult mai usor decat atunci cand au multe de pierdut", a explicat Surugiu.

80% dintre cursanti isi platesc singuri cursurile

In general, in jur de 80% dintre cursantii Maastricht School of Management isi platesc singuri studiile.

Studentii MSM-Ratiu trebuie sa aiba cel putin cinci ani pe pozitii de management pentru a fi admisi, ceea ce face ce acestia sa aiba in medie varsta de 33 de ani si 12 ani de vechime in munca.

In general, unu din patru aplicanti este ales pentru a participa la cursuri. Astfel, daca o serie are intre 25-30 de studenti, numarul initial de aplicanti a fost in jur de 100-120. Selectia se face pe baza de CV si interviu, iar procesul poate sa dureze si unu-doi ani. De obicei, studentii participa la 2-3 interviuri, dar au fost si cazuri in care Dora Surugiu s-a intalnit cu un aplicant de 15 ori.

Urmatoarea serie de cursuri va incepe in septembrie si va fi formata din 25-30 de studenti, jumatate din grupa fiind deja completata. Aceasta este cea de-a patra serie a MSM-Ratiu, scoala fiind infiintata in 2010 de catre Oliver Olson, Dora Surugiu si Adrian Stanciu. Pe de alta parte, va fi prima serie dupa fuziunea din acest an cu The Pilkington Ratiu Business School, scoala care si-a lansat programul de EMBA in 2012, fiind astfel printre cele mai noi de pe piata locala.

Au schimbat o treime din curricula dupa fuziunea cu The Pilkington Ratiu Business School

"Dupa fuziune unul dintre obiective a fost sa venim cu un program nou. Am schimbat aproximativ o treime din curricula pentru ca atat a fost maximul pe care l-am putut modifica in contextul cerintelor impuse de acreditarile internationale pe care le avem. Noul program este dedicat celor cu orientare antreprenoriala, dar nu doar antreprenorilor ori celor care vor sa devina antreprenori, ci si managerilor cheie din companii, celor care pot impune schimbarea. Avem cursuri care trec prin toate etapele unei afaceri, de la momentul in care este un start-up pana la dezvoltare internationala. Si am introdus cursuri noi precum behavioral economics, leadership communication".

Printre profesorii Maastricht School of Management Romania se numara manageri si antreprenori romani precum Sergiu Negut, Radu Atanasiu, Marius Ghenea, Cosmin Alexandru, Adrian Stanciu, Florin Ilie, dar si straini precum Steven Van Groningen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri