Tinerii bine pregatiti, cu idei si viziune vor putea sustine dezvoltarea tarii, insa pentru a-si putea construi o cariera au nevoie si de suport financiar, care poate fi oferit de companii private sau de catre statul roman. Ana Maria Draganica, manager comunicare in cadrul companiei farmaceutice Actavis, povesteste despre implicarea organizatiei pe care o reprezinta in sprijinirea tinerilor si trage un semnal de alarma fata de lacunele sistemului educational romanesc.

Actavis a initiat programul educational „Sustinem Performanta” la inceputul anilor 90, din nevoia de a valorifica tinerii romani care fac performanta si se remarca prin rezultate deosebite la competitiile internationale.

"La baza motivatiei de a continua acest proiect an de an sta dorinta de a ajuta elevii si studentii exceptionali in procesul de pregatire, astfel incat sa poata ajunge la competitiile internationale ca sa-si dovedeasca calitatile. In al doilea rand, ne dorim sa pastram acesti tineri acasa, in Romania. Acesta este si motivul pentru care le oferim burse de studii si le deschidem usile companiei noastre pentru a invata de la noi", a declarat Draganica.

Ea considera ca investitiile in educatie se dovedesc a fi cele mai valoroase pentru o natiune, iar niste tineri bine pregatiti, cu idei si viziune vor putea sustine dezvoltarea tarii lor.

"Toate lucrurile pe care le folosim azi, tehnologia spre exemplu, sunt rezultatele ideilor unor oameni speciali. Vrem sa investim in idei si in «mintile deschise», pentru ca rezultatele nu vor intarzia sa apara", a precizat managerul de comunicare in cadrul companiei farmaceutice Actavis.

Reprezentantul Actavis, companie care sprijina elevii participanti la olimpiada internationala de chimie, sustine ca rezultatele tinerilor la chimie vorbesc cel mai bine despre nivelul de pregatire al acestora.

"Numai din 1992 pana in 2013, elevii romani au obtinut la Olimpiada Internationala de Chimie 10 medalii de aur, 42 de argint si 30 de bronz. Niciun tanar nu s-ar putea mandri cu astfel de performante daca n-ar fi bine pregatit si perseverent. Din experienta si interactiunea noastra cu studenti care ajung apoi angajati ai companiei Actavis, va putem spune ca nivelul de pregatire al acestora este unul foarte inalt", a adaugat Draganica.

"In special dupa anii ’90, facultatile de Chimie, Farmacie si Medicina n-au mai fost «la moda». Pe deoparte datorita gradului de dificultate si efort pe care-l presupun, pe de alta parte din cauza faptului ca cererea pe piata fortei de munca s-a redus. In acelasi timp, economia romaneasca n-a sustinut aceste domenii. Credem ca la aceste facultati vin tinerii care isi doresc cu adevarat sa faca performanta in aceste domenii, si motivarea lor vine in primul rand de aici", a explicat Draganica.

Este nevoie de sprijin financiar din partea statului

In ceea ce priveste oportunitatile pe care le ofera sistemul educational acestor tineri, Draganica sustine ca acestea sunt limitate, in functie de bugetul alocat in anul respectiv proiectelor speciale, cum sunt Olimpiadele Internationale.

"Anual, Actavis suporta costurile pentru sustinerea lotului de chimie al Romaniei cu o suma, care in acest moment nu poate fi sustinuta de stat din bugetul alocat invatamantului si cercetarii. Acesta este un motiv in plus pentru care companiile private ar trebui sa sustina mai mult elevii care fac cu adevarat performanta in Romania", a mentionat aceasta.

Mai mult, Draganica a vorbit si despre sprijinul pe care ar trebui sa il ofere statul roman, care inseamna si suport financiar, insa acesta este de multe ori inexistent.

"Dar acolo unde resursele materiale lipsesc, gasim resurse mult mai valoroase: profesorii. De-a lungul anilor, am avut alaturi de noi in sustinerea lotului de chimie profesori valorosi, dedicati, care s-au implicat activ in pregatirea echipelor olimpice. Fara eforturile facute an de an de dascali precum Prof. Daniela Bogdan, Inspector General in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, sau de Prof. Dr. Marius Andruh, medaliile aduse acasa de acesti tineri minunati nu ar fi fost probabil nici atat de multe, nici la fel de stralucitoare...", a mai adaugat Ana Maria Draganica.

Ea ne-a relatat mai multe exemple ale unor tineri remarcabili, precum Vlad Bacauanu, absolvent al Liceului International de Informatica din Bucuresti, care a obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de Chimie de la Washington, in anul 2012, dupa ce, cu un an in urma, castiga medalia de argint.

"Povestea lui este cu atat mai frumoasa cu cat reprezinta acum cu mandrie tara noastra la prestigioasa Yale University din SUA", a spus Draganica.

Si Filip Maria-Andreea, care este eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, reprezinta exemplul de perseverenta care ne da speranta ca viitoarele generatii nu vor renunta la visurile lor.

"Participarile la Olimpiadele de Chimie din 2012 si 2013 i-au adus medalii de argint si recunoasterea la nivel mondial a meritelor sale, iar pentru anul 2014 avem mai sperante intr-o medalie de aur… Andreea ne-a spus ca doreste sa-si continue studiile si apoi munca de cercetare in Romania, in ciuda numeroaselor oferte pe care le-a primit deja din partea unitatilor de invatamant din strainatate", a povestit Draganica.

Pe langa programul "Sustinem Performanta" destinat sustinerii elevilor la olimpiada internationala de chimie, Actavis a fost de-a lungul timpului alaturi de Federatia Romana de Atletism, a derulat proiecte in licee, lucreaza cu ONG-uri si este alaturi de studentii de la facultatile de chimie si farmacie din Romania.

Citeste si:

    Recent, compania a creat o platforma prin care si-a propus sa promoveze valorile tarii si oamenii care au facut si fac performanta.

    "Ne dorim sa se vorbeasca mai mult despre cei care s-au depasit pe sine, dovedind ca in Romania se pot face lucruri extraordinare. Primul pas a fost sa incurajam mass-media sa-si indrepte mai mult atentia catre cei care fac excelenta in fiecare zi. In paralel, derulam o campanie sustinuta de comunicare prin care promovam valorile romanesti in mediile de comunicare. Vom continua sa fim alaturi de lotul olimpic roman la chimie, dar avem in plan si alte proiecte educationale, ale caror detalii vi le vom impartasi cu mare bucurie pe masura ce acestea se vor apropia de faza implementarii. Ne dorim sa va avem alaturi in acest demers in sensul mediatizarii rezultatelor sale, si chiar, de ce nu, sa devenim un catalizator al investitiilor corporate de sustinere a unor astfel de initiative", a incheiat Ana Maria Draganica.

    Citeste si:

      Actavis este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din tara, fiind prezenta cu o divizie de sales/marketing si prin Sindan Pharma.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alice Gheorghe
      Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri