Cei mai multi angajatori din Romania, 62% dintre ei, nu ofera flexibilitate in alegerea beneficiilor acordate din cauza cresterilor costurilor cu angajatii, arata studiul "Employee Choice" realizat in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) de Mercer Marsh Benefits.

"In Romania, cu toate ca numarul companiilor care ofera flexibilitate in beneficii este inca unul mic, angajatorii care desfasoara deja aceste programe raporteaza un grad ridicat al satisfactiei angajatilor, de 78%, si afirma ca motivele principale ale implementarii programelor sunt motivarea angajatilor, pastrarea lor si mentinerea competitivitatii pe piata fortei de munca. Daca luam in considerare si ca 68% dintre angajatori se gandesc sa deruleze astfel de programe in urmatorii doi ani, estimam ca numarul companiilor care vor implementa programe cu flexibilitate in beneficii va creste semnificativ in urmatorii 2-3 ani", a spus Daniela Barbieru, Manager Marsh Mercer Benefits Romania.

La nivelul EMEA, 82% dintre angajatori cosidera cresterea costurilor cu angajatii ca fiind obstacolul principal in implementarea unui program cu flexibilitate in alegerea beneficiilor. In plus, aproape doua treimi dintre respondentii care au implementat astfel de programe au afirmat ca acestea le-au adus o scadere a costurilor (43%) sau ca nu au generat niciun cost aditional bugetului actual de beneficii (23%).

Rezultatele studiului arata un raspuns pozitiv al angajatilor fata de flexibilitatea beneficiilor, 76% in EMEA, iar Europa de Est a raportat cel mai inalt grad de satisfactie a angajatilor - 90%, dupa includerea flexibilitatii.

Ce avantaje are flexibilitatea beneficiilor

Intrebati de provocarile pe care le presupune flexibilitatea beneficiilor, respondentii au mentionat ca importante sau foarte importante costul (82%) si complexitatea administrarii (81%). Avantajele, insa, reusesc sa contrabalanseze costul perceput, incat 72% dintre angajatori spun ca programele si-au indeplinit obiectivele, o crestere de 10% a procentului fata de anul trecut.

"Dorinta de a fi competitivi in piata" este mentionata ca cel mai important factor pentru a implementa un astfel de program (56%), urmata de "motivarea anagajatilor" (55%) si de "pastrarea angajatilor" (54%). Factorii financiari isi mentin importanta din ultimii trei ani sau cunosc chiar o intensificare. Astfel, "reducerea/controlul costului cu beneficiile" este mentionata de 11% dintre respondenti atat in 2011, cat si 2014, in timp ce importanta "facilitatilor fiscale" a crescut de la 38% la 40% in aceeasi perioada.

Ce flexibilitate au beneficiile in alte tari

Mai mult de jumatate dintre respondenti (53%) ofera un anumit grad de flexibilitate a beneficiilor, insa acesta variaza simtitor de-a lungul regiunii. Exista mai multe tipuri de programe cu flexibilitate in beneficii: cu beneficii voluntare - prin acest program, angajatii pot cumpara cu bani proprii diverse beneficii la preturi reduse, in general de pe o platforma electronica dedicata; cu beneficii optionale - prin acest program, angajatii pot alege intre mai multe beneficii disponibile; program comprehensiv de beneficii flexibile - in general, programul cuprinde beneficii de baza si optionale, cat si o suma anuala alocata fiecarui angajat si o lista din care acesta isi alege beneficiile dorite.

Programele comprehensive de beneficii flexibile sunt cele mai populare in Europa de Est, in timp ce in Europa de Vest si in Orientul Mijlociu sunt preferate beneficiile voluntare. Beneficiile optionale sunt cele mai comune in Spania (84%), UK (74%) si Polonia (67%).

Climatul economic actual are un mic impact asupra programelor de beneficii, 65% spunand ca acesta nu a afectat designul programelor si 13% afirmand ca au sporit chiar gradul flexibilitatii beneficiilor.

Angajatorii, mai deschisi in doi ani?

In multe piete, ideea de a oferi angajatilor flexibilitate in beneficii este inca in faza incipienta. Aproape 32% dintre respondenti au introdus un astfel de program in ultimii doi ani. Numarul acestora este asteptat sa creasca in continuare, mai ales ca 32% dintre companii au luat in calcul oferirea unui anumit grad de alegere in urmatorii doi ani. Aproape un sfert dintre acestia se gandesc sa implementeze un program de beneficii optionale, in timp ce 12% vor sa ofere un program comprehensiv cu beneficii flexibile

Studiul "Employee Choice" a analizat raspunsurile a 636 de angajatori din 17 tari. Informatiile rezultate au scopul de a furniza companiilor un benchmark si de a le facilita acestora intelegerea atat a avantajelor, cat si a provocarilor acordarii flexibilitatii beneficiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri