Astfel, angajatii de sex feminin reprezinta 48% din totalul fortei de munca din sectorul public, insa in randul tarilor G20 doar 20% dintre acestea ocupa pozitii de varf, potrivit celui mai recent raport Ernst&Young, Worldwide Women Public Sector Leaders Index.

La nivelul tarilor G20, doar in cinci dintre acestea liderii de sex feminin reprezinta mai mult de o treime, respectiv Canada (45,9%), Australia (39,2%), Africa de Sud(38,1%), Marea Britanie (36,2%) si Brazilia (33,8%). In Statele Unite femeile din pozitii de conducere in sectorul public reprezinta 33%, tara ocupand locul al saselea.

Procentul femeilor in functii de conducere este puternic corelat cu politicile care incurajeaza acest tip de actiuni. Astfel, in pietele dezvoltate numarul liderilor de sex feminin este mai ridicat fata de tarile emergente, unde afluxul de politici dedicate acestui sector nu este la fel de mare. In ansamblu insa, reprezentarea femeilor in pozitii de leadership este in crestere la nivelul celor 20 de tari incluse in studiul EY.

„Pentru a se putea inregistra o crestere a reprezentarii femeilor in functii de conducere, este nevoie de o crestere a numarului de femei in posturi de management – atat in interiorul dar si in afara administratiei publice. Fara femei in astfel de roluri, care sa fie promovate pe baza competentelor lor ca lideri, chiar si cele mai bine concepute politici pentru egalitatea de gen se vor impotmoli”, a declarat Elena Badea, director de marketing EY Romania.

Citeste si:

La nivelul Comisiei Europene, de exemplu, unde proportia femeilor la nivel inalt a crescut de la 20,5% in 2012 la 27,5% in 2013, a fost implementata o strategie in acest sens in 2011.

Corelarea dintre politici publice si egalitatea de gen in leadership

Canada este tara in care reprezentativitatea femeilor in functii de conducere este cea mai mare, de 45,9% femei-lideri seniori in guvern. Acest fapt se datoreaza unor masuri pozitive pentru promovarea grupurilor sub-reprezentate in serviciile publice, implementate incepand cu 1980.

In Franta, unde au fost introduse cote privind numarul de femei in pozitii de leadership incepand cu 2012, procentul lor a crescut de la 21% la 25%. In sectorul public din Germania, numarul femeilor in pozitii de conducere a crescut la 17%, fata de 13% anul trecut.

Cea mai mare evolutie a inregistrat-o insa Rusia, care are in prezent o reprezentare a liderilor de sex feminim de 23,4%, in crestere fata de 13% cat era anul trecut.

La spectrul opus se afla Turcia, unde reprezentarea femeilor in campul muncii a scazut de la 48% in 1980 la 29% in 2013, iar numarul liderilor de sex feminin a scazut de la 13,6%, cat era anul trecut, la 9,4%.

Cu toate ca femeile sunt mai slab reprezentate fata de barbati in functii de conducere, studiul releva ca numarul acestora pe pozitii de entry level si middle management este mai ridicat.