Exista organizatii care nu mai lucreaza cu leadeership, ci cu calitatile oamenilor. Asta este holocratia, sustine Mihaela Reese, leadership coach, prezenta la conferinta HR 2.0: Tendinte si provocari in 2015 in piata muncii, organizata de wall-street.ro. Holocratia se bazeaza pe spiritul de comunitate si pe valori: modestie, comunicare deschisa si onesta, lipsa agendelor ascunse. Cat de curand vom avea acest tip de organizatie in Romania? Nu stim, insa suntem sfatuiti sa ne intrebam daca suntem impliniti si fericiti cu ceea ce facem.

"Atunci cand vine vorba despre leadeship, primul cuvant este performanta. Si cand spunem performanta, spunem eficienta. Dar nu ne intrebam sunt implinit, sunt fericit?", sustine Mihaela Reese, specialist in leadership. Ea spune ca eficienta este primul element din ecuatia leadershipului. Acum 20 de ani, s-a adaugat elementul de invatare. Apoi s-a dezvoltat un cult al modelului si au aparut modelele care sa ne dea solutiile pentru eficienta. Iar acum s-a adaugat al treilea element: implinirea.

"E mult mai simplu sa ne uitam in afara ca sa gasim solutia, decat sa ne uitam in interior. De ce? Pentru ca astfel, daca nu functioneaza, avem pe cine sa dam vina", continua sa explice specialistul in leadership.

Modelele nu sunt rele, insa in momentul in care ele devin adevarul, ele pot fi limitative, mai spune Mihaela Reese. Potrivit ei, exista holocratie, adica organizatiile care nu mai lucreaza cu leadership, ci cu calitatile oamenilor. "Cand vine vorba de leadership, nu ne mai uitam la performanta, ci la oameni, la implinirea lor, unde e inima lor. Oamenii au incetat de mult sa mai fie o resursa. E din ce in ce mai prezenta nevoia de a fi aliniat cu ceea ce vrei", a concluzionat specialistul in leadership.