In valtoarea sarcinilor si a deadline-urilor, multi angajati iau masa pe fuga, deasupra tastaturii din birou, ignorand importanta unui pranz servit intr-un mod sanatos. Specialistii in nutritie trag un semnal de alarma asupra acestui obicei si sfatuiesc alocarea a cel putin 20 de minute servirii pranzului, unul dintre cele mai importante beneficii fiind cresterea productivitatii in munca.

In Romania, majoritatea angajatilor nu servesc in mod sanatos masa de pranz, fie din cauza numarului mare de sarcini pe care le au, fie pentru ca sunt mereu in contratimp, fie ca asa si-au format obiceiul.

"Un procent de 62% dintre angajatii romani aloca mesei de pranz sub jumatate din timpul necesar, mananca in graba, adesea pe tastatura", a declarat Vianney du Parc, directorul general al companiei Edenred, furnizor de tichete de masa.

De exemplu, un studiu realizat in randul angajatilor din Marea Britanie arata ca intre principalele motive pentru care acestia nu aloca timp mesei de pranz se numara volumul mare de munca, servirea mesei pe tastatura si interdictia sefului, conform The Telegraph.

Mancatul deasupra tastaturii este un obicei nesanatos, care ar trebui sa dispara, acest obiect fiind o sursa de bacterii periculoase. Mai mult, pentru ca individul nu se concentreaza asupra mancarii, ci a altor activitati, poate duce la mancat excesiv.

20 minute trebuie sa dureze masa de pranz

Specialistii in nutritie arata insa ca pentru a mentine nivelul de concentrare la locul de munca si pentru a fi productivi pe toata durata programului, angajatii au nevoie de o pauza de masa cu mancare sanatoasa, servita intr-un alt loc decat cel in care isi desfasoara activitatea.

"Dupa o parte din zi petrecuta la locul de munca, trebuie sa alocam cel putin 20 de minute servirii mesei de pranz, astfel incat sa ne mai putem concentra si sa dam randament in munca inca cateva ore", a explicat Ana Maria Iulian, nutritionist.

Ea a adaugat ca angajatii, si nu numai, trebuie sa "lase balta tot" si sa mearga la masa in jumatate de ora de cand a aparut senzatia de foame.

Trebuie mers la masa in prima jumatate de ora de cand apare senzatia de foame, altfel dupa 2-3 ore poti manca foarte mult fara sa te simti satul

Specialistii subliniaza ca si pranzul adus la caserola de acasa trebuie mancat in afara incaperii in care angajatul lucreaza.

Date recente furnizate de DeskTime, care urmareste obiceiurile angajatilor din corporatii, arata ca persoanele cu cel mai ridicat nivel de productivitate sunt cele care si-au luat o pauza la fiecare 52 de minute muncite si in acest timp nu s-au uitat pe retelele sociale si nici nu au raspuns la emailuri.

Tichetele de masa, insuficiente pentru un pranz echibrat in Romania

O incercare de crestere a numarului care servesc masa de pranz la birou este prin oferirea de tichete de masa. Insa cum in Romania valoarea tichetului primit de angajati este de doar 9,4 lei, pentru a servi o masa de pranz echilibrata este nevoie de pana la trei tichete, ceea ce inseamna anagajatii romani consuma toate bonurile de masa primite intr-o luna de munca in putin peste o saptamana.

Potrivit studiului Ideal Meal, realizat in 2014 pentru Edenred Romania, de catre compania de cercetare de piata GfK, privind obiceiurile alimentare ale angajatilor romani, arata ca acestia nu reusesc sa adopte un stil de viata sanatos in rutina lor, iar mancarea de tip fast-food este solutia la care multi apeleaza pentru ca nu au timp sa gateasca sau sa iasa la masa de pranz.

In ceea ce priveste pretul mediu perceput ca fiind rezonabil pentru masa de pranz, conform studiului, acesta este de 13 lei intr-un fast-food (echivalentul a 1,4 tichete de masa), 17 lei in cazul mancarii livrate (1,8 tichete de masa) si de 27 de lei (2,9 tichete) pentru un pranz la restaurant.

Cu o valoare de circa 2,1 euro a tichetului de masa, Romania se claseaza la coada Europei. In Cehia, de exemplu, un tichet de masa are echivalentul a 3,87 euro, in Slovacia valoarea nominala a tichetului este de 4 euro, in Spania de noua euro, in timp ce in Franta se ridica la 11 euro.

Un exemplu relevant privind puterea de cumparare din Romania este evidentiat in studiul realizat de Universitatea Economica din Praga, care arata ca printr-un tichet de masa romanii pot achizitiona doua sticle de lapte, cehii sapte sticle, francezii pot cumpara 10 sticle, iar spaniolii 12.

Emitentul de tichete de masa Edenred a derulat o campanie "Hai la 1 la masa!" prin care si-a propus incurajarea angajatilor romani sa adopte o alimentatie corecta si sanatoasa, incepand cu unul dintre cele mai importante obiceiuri alimentare: pauza de pranz la ore fixe si in afara spatiului de lucru.

Sursa foto: masa de pranz, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri