Daca Marea Britanie si Statele Unite sunt cunoscute drept tarile cu cele mai ridicate taxe in invatamantul universitar, acestea nu sunt si locurile unde parintii cheltuiesc cea mai mare parte din venituri pentru educatia copiilor, potrivit World Economic Forum.

O analiza realizata de Expert Market, care ia in calcul taxele universitare si venitul mediu al populatiei, arata ca Romania se afla in top in ceea ce priveste procentul din salariul mediu incasat de parintii romani care este cheltuit in scopul educarii copiilor.

Cercetarea se bazeaza pe taxele din anul universitar 2014/2015 si veniturile raportate in 2013.

Lista arata ca unii parinti sunt dispusi sa cheltuiasca peste 90% din veniturile pe care le incaseaza pentru a le da tinerilor posibilitatea sa urmeze o universitate si sa obtina o diploma.

Iata topul tarilor cu cele mai mari costuri pentru educatie

1. Ungaria

Costuri totale pentru educatie: 34.200 dolari (31.000 euro)

Procent cheltuit din salariu: 92%

Parintii din Ungaria cheltuiesc aproape in intregime salariul pe care il castiga pentru a asigura tinerilor accesul la educatie de nivel superior, nivel pe care si-l pot permite doar cetatenii cu venituri ridicate, cei care si-au pus bani deoparte sau cei care au apelat la un imprumul bancar. Aici, guvernul ofera oportunitatea de a studia gratuit in universitati, daca se angajeaza sa ramana timp de 10 ani in tara dupa absolvire. In caz contrar trebuie sa achite integral taxele universitare.

2. Romania

Costuri totale pentru educatie: 25.200 dolari (22.800 euro)

Procent cheltuit din salariu: 86%

Un procent important din studentii romani se specializeaza in stiinte, in general in domeniul medicinei. In contextul in care salariul mediu brut este de doar 2.563 lei (580 euro), doar romanii cu venituri mari isi permit sa isi sustina copiii in mediul universitar, noteaza World Economic Forum.

3. Estonia

Costuri totale pentru educatie: 38.400 dolari (35.000 euro)

Procent cheltuit din salariu: 76%

Guvernul estonian a declarat stiintele si tehnologia prioritate nationala incepand din anul 2011. Masura a fost luata dupa ce incepand cu anii `90 numarul tinerilor care au ales sa studieze stiinte, tehnologie, inginerie si matematica a scazut. Cu toate acestea, estonienii platesc bani grei pentru a se specializa in aceste sectoare.

4. Chile

Costuri totale pentru educatie: 23.600 dolari (21.300 euro)

Procent cheltuit din salariu: 73%

In Chile au avut loc proteste importante ale studentilor in anii trecuti, in incercarea de a opri institutiile dornice de profituri mari din educatie, care au dus la limitarea accesului la invatamant superior in familiile sarace.

Potrivit OECD, nivelul mediu al veniturilor intr-o gospodarile din Chile este de doar 17.773 dolari (16.000 euro), valoare care indica efoturile majore pe care trebuie sa le faca o familie pentru a acoperi taxele scolare.

5. Malaesia

Costuri totale pentru educatie: 18.000 dolari (16.300 euro)

Procent cheltuit din salariu: 55%

Aceasta tare are in total 20 de univesitati, iar taxele sunt comparabile cu cele din alte tari. Cu toate acestea, nivelul mediu al veniturilor populatiei este de 470 de dolari (425 euro) pe luna. In aceste conditii, fara burse scolare si imprumuturi, parintii vor pierde peste jumatate din venituri achitand taxele scolare.

6. Statele Unite

Costuri totale pentru educatie: 91.832 dolari (83.000 euro)

Procent cheltuit din salariu: 53%

Statele Unite sunt recunoscute pentru taxele ridicate de studii. Cei peste 90.000 de dolari reprezinta banii cheltuiti pentru obtinerea unei diplome de absolvent de facultate, taxele scolare in unele dintre cele mai prestigioase universitati din tara (si din lume) pot sa se ridice la nu mai putin de 45.278 de dolari (41.000 euro) pe an.

7. Ucraina

Costuri totale pentru educatie: 23.200 dolari (21.000 euro)

Procent cheltuit din salariu: 52%

La un moment dat, Ucraina avea mai multe universitati decat Italia, Franta, Germania, Polonia si Belgia in total. Insa aceasta tara a redus numarul institutiilor de invatamant privat de la 900 la 200 in ultimii trei ani. Unele dintre acestea au inglobate institute militare, iar absolventii se pot inrola direct in armata.

8. Lituania

Costuri totale pentru educatie: 23.904 dolari (21.600 euro)

Procent cheltuit din salariu: 48%

In anul 2009 studentii ucraenieni au protestat in capitala tarii impotriva reformelor educationale, deoarece credeau ca vor duce la cresterea cheltuielilor pentru studii. Ceea ce s-a dovedit adevarat, in prezent parintii ucraenieni alocand pana la 50% din salariile lor pentru educatia superioara a copiilor.

9. Marea Britanie

Costuri totale pentru educatie: 40.290 dolari (36.500 euro)

Procent cheltuit din salariu: 42%

Taxele universitare din Marea Britanie sunt atat de ridicate incat reprezinta peste jumatate din veniturile medii ale unei gosodarii. Cu toate acestea, Marea Britanie este doar locul al 9-lea pe lista datorita veniturilor ridicate ale populatiei. Taxele de scolarizare se ridica la 9.000 de lire sterline pe an (12.500 euro), in functie de universitate si de domeniu.

10. Singapore

Costuri totale pentru educatie: 35.400 dolari (31.000 euro)

Procent cheltuit din salariu: 36%

Singapore are doar cinci universitati publice, iar taxele pentru specilizarile medicina si stiinte sunt in general foarte ridicate. Cu toate acestea, Singapore este a treia cea mai bogata tara din lume, ceea ce inseamna ca parintii au venituri ridicate si cheltuiesc doar o treime din salarii pentru a le asigura copiilor o diploma de student.

11. Japonia

Costuri totale pentru educatie: 24.000 dolari (21.700 euro)

Procent cheltuit din salariu: 18%

In Japonia sunt 500 de colegii si universitati, ceea ce face ca taxele de studiu sa fie mai reduse decat in alte tari. Cu toate acestea, studiile superioare sunt concentrate in domeniile stiinte, matematica, inginerie, iar multi studenti care vor invete alte domenii aleg calea strainatatii.

Sursa foto: tanara teama, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri