Este normal sa ai cateva indoieli cand vine vorba de cariera ta. Insa in momentul in care frica te imobilizeaza astfel incat sa nu iti permita sa evoluezi, ai de-a face cu un obstacol pe care singur ti-l creezi. Iata cateva temeri legate de jobul tau pe care nu ar trebui sa le ai si la 40 de ani.

Din fericire, cu cat inaintezi in varsta cu atat mai mult iti va fi mai usor sa iesi invingator din lupta cu temerile tale; experienta vietii te ajuta sa iti dai seama cum sa-ti stapanesti frica. Pe masura ce se scurg anii realizezi ca prezenta “monstrilor” creati de temerile tale este alimentata numai de modul tau de gandire care trebuie schimbat neaparat daca vrei sa te dezvolti pe plan profesional.

Si acum ajungem la o concluzie interesanta de care probabil esti constient: chiar daca ai senzatia ca nu detii controlul, succesul tau in cariera depinde mai mult de tine si nu de circumstante sau de context.

1. Altcineva iti va lua locul

Intotdeauna va exista cineva mai bun decat tine, dar asta nu inseamna ca nu esti un angajat valoros pentru compania ta. Cand esti la inceput de drum te confrunti destul de des cu aceasta frica de care nu poti scapa atat de usor. In astfel de momente trebuie sa iei in considerare toate realizarile si punctele tale forte care te diferentiaza de ceilalti. Apoi treci la actiune, implicandu-te si mai mult in munca ta pentru a-i arata sefului ca meriti sa faci parte din echipa sa.

2. Te plafonezi

Ai observat ca ai devenit cam comod, ca nu mai investesti la fel de mult efort pentru jobul tau si acest fapt te sperie. Jobul tau poate deveni monoton, dar asta nu se intampla pentru ca nu exista destule oportunitati ci pentru ca ai adoptat atitudinea gresita. Tu poti schimba modul in care decurg lucrurile la birou.

Largeste-ti orizontul luand initiativa si privind dincolo de sarcinile tale zilnice. Partea buna e ca pe masura ce inaintezi in varsta ajungi sa te cunosti mai bine si sa stii cum sa transformi aceasta frica intr-o sursa de motivatie si sa iesi din zona ta de confort.

3. Ai ales jobul gresit

Te gandesti ca poate iti irosesti potentialul, ca exista undeva acolo un job mai bun pentru tine si faptul ca nu faci ceva ca sa il obtii te descurajeaza si te impiedica sa iti dai silinta la locul tau de munca conform Forbes.com. Nu intotdeauna stii ce iti doresti cu adevarat, mai ales cand abia ti-ai inceput cariera. Cel mai bine ar fi sa vorbesti cu cat mai multi oameni, sa experimentezi, sa afli cat mai multe despre tine si despre jobul pe care ti-l doresti.

4. Nu vei fi angajat de altcineva

In cazul in care esti nemultumit de jobul pe care il ai, poate ai nevoie de o schimbare. Cu toate acestea, ti-e teama sa risti crezand ca iti va fi foarte greu sa gasesti un alt loc de munca. Probabil ai dreptate, chiar iti va fi greu, insa dupa cum se spune, drumul cel mai lin nu este intotdeauna si cel mai bun. Problema nu este faptul ca va fi dificil, ci lipsa ta de incredere in propriile forte.

5. Iti vei dezamagi seful

Ai muncit mult pentru promovarea pe care tocmai ai obtinut-o; acum nu iti mai ramane decat sa te ridici la inaltimea asteptarilor pe care le are angajatorul tau. Dar desi ar trebui sa fii bucuros de acest pas, simti cum aspiratia ta catre perfectionism iti creeaza o presiune care sta in calea succesului tau potrivit Themuse.com. Cere-i ajutorul sefului sau colegilor; acestia iti pot pune la dispozitie informatiile si resursele necesare dezvoltarii tale profesionale.

6. Nu vei face fata sarcinilor

Pe masura ce capeti experienta si incredere nu vei mai fi la fel de coplesit de sarcinile pe care le ai in cadrul unui job. Auzim peste tot ca ar trebui sa gasim in orice provocare o oportunitate de a evolua; chiar daca stii ca asa este, poate ca nu simti asta. De ce?

Teama este ca o bariera care te limiteaza; din cauza sa nu poti vedea imaginea de ansamblu. De aceea eviti sa te implici in proiecte mai importante; frica de necunoscut, de schimbare, de tot ce este nou este cea care te tine in loc si nu schimbarea propriu-zisa.

7. Nu ai voie sa te exprimi liber

Daca seful tau te incurajeaza sa te exprimi fara sa tina cont insa de ideile si de nevoile tale, ai face bine sa iti cauti alt loc de munca. Faptul ca stai cu teama ca parerea ta poate afecta felul in care vei fi privit de intreaga echipa iti saboteaza de fapt cariera.

8. Nu te vei putea adapta la mediul de lucru

Gandul ca nu te vei putea adapta la noul job te urmareste peste tot si cum nu poti scapa de el, iti este greu sa te concentrezi la munca ta. Cand inlocuiesti sentimentul de teama cu entuziasmul pe care il ai fata de ceea ce realizezi impreuna cu echipa ta, nu mai pare atat de dificil sa treci peste temerile tale. Pana la urma tu esti cel care alege daca vrea sa vada partea plina a paharului.

Mediul de lucru poate fi competitiv dar asta nu este neaparat un lucru rau, potrivit Thejobnetwork.com. Cateodata ai nevoie de un impuls care sa te faca sa actionezi.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri