Mii de joburi sunt disponibile in fiecare zi pentru cei care isi cauta un loc de munca. Insa cum iti alegi un loc de munca atunci cand nu ai nicio idee despre "ce vrei sa te faci cand o sa fii mare"? Alegerea nu e deloc usoara, cel putin la prima vedere.

Daca nu esti dintre cei care si-au facut un plan de cariera, insa vrei sa ai un job, dar nu stii de unde sa incepi, nu dispera. Exista cativa pasi care te pot ajuta sa iti alegi jobul care ti se potriveste.

Piata fortei de munca din Romania se imparte in doua mari directii extreme: pe de o parte vorbim de lupta pentru talente, in domenii precum IT sau BPO, pe de alta parte, industrii precum HORECA sau constructii, care se confrunta cu o lipsa acuta de personal. A opta editie a conferintei HR 2.0, organizata de wall-street.ro, aduce fata in fata specialisti de top in resurse umane, antreprenori, manageri, experti in domeniu si consultanti, intr-o discutie dinamica.

Poti participa gratuit la conferinta HR 2.0 - detalii si inscriere aici

Fa-ti o evaluare corecta

Inainte sa iti alegi o cariera, trebuie sa te cunosti pe tine. Care iti sunt valorile, ce abilitati ai, dar competente? Toate acestea, combinate cu tipul tau de personalitate, te pot ajuta sa te indrepti catre o cariera care sa ti se potriveasca si sa le elimini pe cele cu care nu esti deloc compatibil, potrivit www.thebalancecareers.com.

Daca nu poti sa te evaluezi singur, apeleaza la un consilier de cariera. In functie de profilul tau de personalitate, acesta iti va face recomandari privind tipul de industrie/organizatie care ti se potriveste. In plus iti poate spune care sunt punctele tale tari si unde ar trebui sa mai faci imbunatatiri. De asemenea, un consilier de cariera te va invata sa iti faci un CV profesionist.

Fa o lista cu joburile la care vrei sa aplici

Incearca sa fii cat mai organizat, te va ajuta sa te concentrezi pe joburile cu adevarat importante. Fa liste!

Selecteaza cele mai cautate joburi din piata si pune-le pe o lista. Denumeste-o "joburi de explorat". In functie de evaluarea pe care ti-ai facut-o (valori, abilitati, competente, hobby-uri), pastreaza joburile care se potrivesc cel mai bine profilului tau.

Pe o alta lista, noteaza toate joburile pe care le gasesti disponibile, care te atrag. Pot fi locuri de munca din domenii pe care nu le cunosti foarte bine, insa pe care ti-ar placea sa le explorezi. De asemenea, nu-ti fie teama sa iei in considerate joburi despre care nu cunosti absolut nimic. Poate iti vei descoperi o noua pasiune.

Citeste si: 6 carti care sa te inspire la inceput de cariera

Documenteaza joburile

Foto: Shutterstock.com

Cauta informatii despre toate joburile pe care le-ai pus pe liste. Odata ce ai inteles ce presupune fiecare job in parte, poti incepe sa le elimini pe cele care nu se potrivesc deloc profilului tau.

Fa networking

In aceasta etapa ai deja o lista scurta cu joburi, dar procesul de cautare nu s-a incheiat. Cauta oameni care lucreaza in domeniile de interes pentru tine si stabileste intalniri cu ei. Acestia iti pot oferi informatii relevante si extrem de utile despre jobul pe care vrei sa il iei in considerare.

Cu toate aceste informatii in fata, e timpul sa alegi jobul care crezi ca iti va produce cea mai mare satisfactie.

Stabileste-ti un obiectiv

Odata ce ai stabilit pe ce drum (profesional) vrei sa mergi, e timpul sa iti stabilesti obiectivele. Fara un tel catre care sa te indrepti iti va fi destul de greu sa ramai motivat.

Citeste si: CV-ul ar putea deveni istorie. Cum recruteaza companii precum Tesla sau LinkedIn

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri