"Invatamantul profesional a luat amploare in Romania in ultimii 2-3 ani. Exista insa o temere ca poti fi considerat un ratat daca urmezi o scoala profesionala. Exista insa si scoli profesionale foarte bune in Romania", a explicat Mariuca Talpes.

Mariuca Talpes face parte din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o initiativa privata, care are ca scop oferirea unei baze coerente pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.

Astfel, Coalitia a derulat doua proiecte prin care a reusit sa creasca numarul de elevi inscrisi la scoli profesionale.

Am avut scoli profesionale bune din tara in care s-au inscris si cinci elevi pe un loc

Potrivit acesteia, pentru dezvoltarea invatamantului profesional de calitate este necesara implicarea partenerilor privati.

Citeste si:

"Avem in plan si lucram deja la un ghid de bune practici pentru angajatori, pe care vrem sa il scoatem pana la finalul acestui an scolar. Vrem sa invatam companiile care isi doresc sa angajeze meseriasi sa formeze aceste clase de profesionala impreuna cu localitatile din localitatile lor", a aratat Mariuca Talpes.

Potrivit membrilor Coalitiei, pentru o educatiei de calitate in Romania este nevoie, printre altele, de dezvoltarea invatamantului tehnic si profesonal, cu accent pe parteneriate reale cu companiile, formarea elevilor in meserii cautate pe piata muncii si cadre didactice cu pregatire adecvata fiecarui domeniu.

De asemenea, este necesara dezvoltarea STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie si Matematica) cu accent aplicabilitate, scaderea analfabetismului, pregatirea studentilor in concordanta cu cerintele pietei muncii si formarea, prin educatie, a valorilor care stau la baza societatii (cultura muncii, integritatea, responsabilitatea, respectul)

Sursa foto: www.rbls.ro