Am citit zeci de articole despre ceea ce trebuie sa faca sau sa nu faca un lider, despre calitatile indispensabile unui lider adevarat, despre ceea ce-l deosebeste pe el de un sef oarecare. N-am citit, insa, prea multe despre ce asteapta angajatii de la un lider, desi acestia si nu liderul constituie coloana vertebrala a organizatiei, conform Revistei CARIERE

De-a lungul timpului, in cei peste 14 ani de experienta, am lucrat cu mii de oameni, angajati in mari corporatii. Asteptarile lor fata de lideri sunt atat de firesti – cinste, respect, incredere etc., incat par, la un moment dat, ridicol de banale. Dar, ma intreb, oare cati lideri tin cont de ele si, mai ales, cati li se conformeaza?

Cred ca asteptarile definesc nevoile, iar indeplinirea nevoilor creeaza motivatie. Asteptarile pe care le au angajatii de la lideri sunt de doua feluri: constiente/rationale si subconstiente/emotionale.

Cele constiente si rationale, cuprind asteptari de ordin financiar (salarii si beneficii), de evolutie (unde sunt azi, unde ajung peste 5 ani?), de statut (functie, influenta), de mediu (birou, colegi, echipa) , de consistenta si presiune (stres, responsabilitate mare) si, nu in ultimul rand, de confort. Si aici exista o intreaga strategie pentru toate aceste puncte, de la training la birouri frumoase, la zile libere si abonamente la sala si la clinici private. Asadar lantul asteptarilor devine din ce in ce mai lung, si angajatorii, dar mai ales liderii, se asigura ca ele sa fie indeplinite.
Asteptarile subconstiente/emotionale sunt insa cele care fac diferenta in dinamica leader- follower, daca cele din prima categorie tind sa fie indeplinite. Ce sens are cariera mea? Care este misiunea mea aici? Sunt intrebari la care poate de multe ori noi nu avem raspuns, sau daca avem, nu suntem sigur de el.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri