Iata cateva moduri prin care poti sa schimbi foaia si sa te folosesti de esecurile tale profesionale pentru a obtine cariera dorita.

Este greu de crezut ca nu ai trecut niciodata printr-o experienta negativa la locul de munca care te-a afectat intr-o asemenea masura incat te-ai simtit pur si simplu descurajat si neputincios. Dar oare nu asta inseamna sa traiesti cu adevarat? Viata poate lua anumite intorsaturi la care nu te astepti; te poate pune la pamant de nenumarate ori. Atunci nu poti decat sa ramai imobilizat. Sau sa te ridici. Intreaga ta cariera depinde de aceasta decizie. Ce vei alege?

Peste tot dam de sfaturile motivationale care sustin ca esecul face parte din succes, ca trebuie sa iesim din zona noastra de confort si sa riscam. Oricat de adevarate ar fi aceste lucruri, preferam sa ne indoim de ele; daca toate sfaturile populare despre succes sunt adevarate, de ce cei mai multi dintre noi nu ajungem sa ne atingem obiectivele profesionale? Poate ca dincolo de scepticismul nostru se ascunde teama de a actiona; poate cautam scuze, ne justificam comportamentul si aducem tot felul de argumente tocmai pentru a nu ne trezi la realitate.

1. Analizeaza esecurile altora

Orice poveste de succes se bazeaza pe modul in care persoanele implicate au facut fata provocarilor. Sa vezi doar partea buna a unei asemenea povesti te face sa iti formezi convingeri eronate asupra ideii de succes. Nu este totul roz si pufos: trebuie sa adopti o anumita mentalitate la job care te ajuta sa nu renunti la planurile tale in ciuda esecurilor prin care ai trecut.

Este vorba de o atitudine axata pe cateva ingrediente principale: determinare, ambitie, perseverenta dar in special motivatie. Cu toate acestea, pentru fiecare persoana in parte acestea variaza; descopera care sunt lucrurile care te mobilizeaza pe tine, analizand cu atentie atat esecurile altora cat si cele pe care le-ai avut tu de-a lungul timpului in cariera ta.

2. Cunoaste-ti slabiciunile

Esecul prin care ai trecut poate fi cauzat de mai multi factori, atat exteriori cat si interiori; cunoscand atat circumstantele care l-au generat cat si limitele care te-au impiedicat sa avansezi la locul de munca, iti dai seama de ce anume trebuie sa faci pentru a putea obtine ceea ce ti-ai propus.

Daca iti canalizezi energia pe pasii facuti pentru a te cunoaste mai bine si pentru a evolua pe planul personal si profesional, mai mult decat pe rezultatul final, in momentul in care te confrunti cu un esec la munca, progresul pe care l-ai facut pana atunci va aplana situatia intr-o oareca masura. Cata vreme obiectivul esential este sa progresezi, posibila dezamagire ar putea fi eclipsata de dorinta ta de a te dezvolta in continuare.

3. Axeaza-te pe oportunitati

De multe ori corelam esecul cu sentimentul de rusine si de neputinta, motiv care incepem sa ne indoim de propriile abilitati. Aceasta este una dintre cele mai mari capacane care ne compromit posiblitatea de a avea succes. De exemplu, cand nu reusesti sa termini la timp anumite sarcini la munca sau cand rezultatele efortului si timpului investit nu sunt atat de vizibile, poti rata oportunitati bune de care nu iti dai seama in acel moment. Daca, pe de alta parte, teama de a nu pierde sansele de a te dezvolta este mai mare decat teama de esec iti va fi mai usor sa privesti faptul ca ai esuat ca pe un factor motivant.

4. Gaseste solutia potrivita

Pentru a face acest pas este bine sa accepti mai intai faptul ca ai dat gres. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii mandru de greseala ta ci ca de fapt esti dispus sa treci peste si sa gasesti o rezolvare.

Potrivit Themuse.com, cautarea unei solutii este cea care te face sa nu ramai cu regretul ca nu ai facut tot ce ai putut pentru a-ti atinge telul. Dar poate ca te-ai implicat deja cat se putea de mult in finalizarea unei sarcini si la sfarsit nu ai obtinut rezultatul dorit; din nou, faptul ca te concentrezi pe rezolvarea problemei mai mult decat pe esec te poate aduce mai aproape de cariera de succes. Pornind de la informatiile pe care le-ai descoperit in urma esecului poti concepe o noua strategie.

5. Asociaza esecul cu inovatia

Ai senzatia ca detii controlul asupra esecului daca il privesti ca pe un mod de a genera idei noi care sa te ajute sa avansezi in cariera. Cum functioneaza de fapt acest proces mental inovativ? Esti constient de greseala ta dar nu te lasi coplesit de consecintele sale. Chiar daca este greu, iti eliberezi mintea de gandurile nocive pentru a face loc gandurilor productive care sa te determine sa o apuci pe alta cale. Fara esecul respectiv, probabil nu ai fi ajuns sa generezi acele idei, potrivit Stanford Business.

6. Apeleaza la echipa ta

Se poate intampla ca atunci cand esuezi sa te lasi purtat de emotiile negative, cand de fapt acest moment ar trebui sa fie oportunitatea perfecta de a cere ajutorul colegilor si sefului tau, conform Inc.com. Astfel, ceilalti te pot determina sa identifici mai usor greselile mai putin evidente pe care probabil le-ai trecut cu vederea, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea unor relatii mai apropiate. Faptul ca ai fost sincer cu acestia si ca ai discutat despre vulnerabilitatile si problemele tale te poate apropia si mai mult de echipa ta.

Sursa foto: StartupStockPhotos, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri