Cine crezi ca va avea mai mult succes in cariera? Un tanar om de stiinta care a beneficiat de o sustinere financiara importanta la inceput de cariera sau altul care a ratat acesti bani?

Aceasta intrebare intrebare poate parea fara noina, asta pentru ca majoritatea dintre noi presupunem ca succesul creste succesul si ca esecul, mai ales la inceputul carierei, este un semn rau.

Sa ne gandim insa ca exista expresia "ceea ce nu te omoara, te face mai puternic".

"Ideea ca cineva devine mai puternic prin esec este genul de sfat rigid pe care oamenii si-l dau in momente dificile. Insa este vreun adevar in toate acestea?", se intreaba profesorul de strategie Benjamin F Jones, scrie Business Insider.

O noua cercetare arata ca optimistii au dreptate, astfel ca esecul timpuriu chiar poate genera succes in viitor. Un exemplu este al unei echipe de cercetatori care au ratat o subventie importanta de la Institutul National de Sanatate (NIH) care, in cele din urma, au publicat lucrari mai de succes decat ale celor care au atras sprijinul financiar.

"Pe termen lung, pierzatorii au sfarsit prin a avea rezultate chiar mai bune", a precizat cercetatorul Yang Wang.

Analiza echipelor arata ca insusi actul de a esua poate sa fi fost elementul care sa-i impinga pe oamenii de stiinta sa isi imbunatateasca activitatea.

Esecul te face mai puternic?

Pentru a-si da seama cata diferenta fac aceste succese timpurii sau, din contra, ratari intr-o cariera stiintifica, cercetatorii au studiat parcursurile profesionale a 623 de oameni de stiinta care au ratat finantarea si a 561 de insi care au castigat la limita.

Rezultatele au aratat ca cele doua grupuri au publicat rezultate similare in urmatorii 10 ani, desi unii primisera finantare, iar ceilalti nu. Si mai surprinzator este faptul ca cei fara finantare au publicat articole care au fost cel mai mult citate.

Concluzia trasa de cercetatori a fost ca esecul in sine ar putea fi elementul care a dus la decalajul de performanta dintre grupul nefinantat si cel care a fost subventionat.

Cu alte cuvinte, in lipsa unui factor extern, care sa explice succesul oamenilor de stiinta care suferisera initial o infrangere, este rezonabil sa se traga concluzia ca adversitatea simtita de acestia i-a facut mai buni, in cele din urma. Astfel, se poate considera confirmata expresia populara care spune ca "ce nu te omoara, te face mai puternic".

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri