An de an, elevii romani se intorc victoriosi de la Olimpiadele Internationale de Informatica, iar vestea ca tinerii IT-isti din tara noastra sunt capabili de astfel de performante s-a raspandit repede in lume. Din fericire, Romania pare sa aiba potentialul sa-si pastreze tinerii IT-isti, tot mai multe companii straine preferand sa investeasca la noi in tara si sa vina direct la sursa.

Portalul TechCrunch, specializat in stiri din industria IT, a numit Clujul „The Silicon Valley of Transilvania” amintind de faptul ca tara noastra se numara printre primele 10 tari din lume, dupa numarul de specialisti IT. Iata care sunt factorii care ar putea transforma Clujul in Silicon Valley:

1. Are un flux continuu de tineri absolventi

Clujul este un centru universitar care atrage anual mii de liceeni. Universitatile din acest oras sunt considerate printre cele mai bune din tara, iar absolventii prefera in general sa ramana in Cluj si nu se mai intorc in orasele natale. Acest lucru face ca firmele care ofera servicii IT sa aiba mereu forta de munca „proaspata” de la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice.

2. Clujul dispune de un parc tehnologic care ofera toate conditiile de dezvoltare companiilor IT

Si cand vine vorba despre parcuri de birouri Clujul este atractiv si dispune de o optiune completa pentru companiile care activeaza in domeniul tehnologic. Acest parc tech este un loc ce le ofera firmelor din industria IT toate conditiile de care au nevoie pentru a se dezvolta. In afara de spatii office aici exista si alte facilitati indispensabile unei companii, inclusiv un accelerator de business.

O companie cu sediul in acest parc este in continuu conectata la inovatiile din domeniu, deoarece se bazeaza pe interdisciplinaritate. Personalul unei firme intra in contact cu angajati ai altor companii care au sediul in acest parc, astfel incat se creeaza un mediu profesional
dinamic, propice dezvoltarii.

3. Tara noastra este in TOP 10 in ceea ce priveste numarul de specialisti din IT

Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania lucreaza aproape 100.000 de specialisti IT, dintre care jumatate sunt programatori (software developers). Acest numar plaseaza Romania in topul tarilor cu cei mai multi specialisti din industria IT. Cea mai mare densitate IT o are Clujul, unde 1 din 25 de angajati lucreaza in acest domeniu.

In ceea ce priveste orasele cu cei mai multi angajati in aceasta industrie, Bucurestiul este pe primul loc, urmat de Cluj si de Iasi.


4. 90% dintre IT-istii romani vorbesc engleza

Un alt factor demn de luat in considere este si faptul ca aprope 90% dintre acesti specialisti romani sunt buni vorbitori de engleza. Cunoasterea limbii engleze este extrem de importanta pentru companiile multinationale, unde lucreaza persoane cu nationalitati diferite.

La capitolul limbi straine avem insa si cateva minusuri. Limba germana, tot mai cautata de companiile IT, nu se numara printre limbile pe care multi specialisti romani le cunosc. Acest fapt a facut ca posturile din IT care necesita cunoasterea limbii germane sa ramana vacante vreme indelungata din lipsa de candidati care sa raspunda acestei cerinte.

5. IT-isti priceputi la salarii mai mici

Daca ne uitam la nivelul salariilor de la noi din tara, specialistii IT se numara printre norocosii care castiga mult peste medie, insa, la nivel european, romanii din aceasta industrie au pretentii salariale mult mai mici decat alti europeni. Cu alte cuvinte, companiile au parte de un personal bine pregatit, dar la costuri mult mai mici.

Un programator roman cu pana la 3 ani de experienta are un salariu de circa 1.500 – 2.000 de euro pe luna, in vreme ce in un programator elvetian castiga si de 4-5 ori mai mult. Belgienii, danezii si britanicii au si ei salarii de cateva ori mai mari decat IT-istii romani.

In plus, agajatii din acest domeniu au un tratament fiscal diferit. Angajatii din sectorul IT sunt scutiti de impozitul pe venit de 16%, Romania fiind singura tara din regiune care nu impoziteaza veniturile din salarii ale angajaților din IT. Acest lcuru se traduce prin economii de cateva sute de euro per angajat pentru companiile din acest domeniu.



Romania este in mod cert o tara catre care se uita cu atentei intreaga industrie IT din lume. De altfel, publicatia americana Forbes nota faptul ca tara noastra este pe cale sa devina capitala europeana a Start-Up-urilor din domeniul tehnologiei, fapt care ar putea sa-i determine pe tinerii IT-isti sa aleaga Romania in detrimentul tarilor occidentale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri