Ministerul Educatiei vrea sa aduca o serie de modificari sistemului de invatamant profesional din Romania, dupa ce a constatat ca absolventii nu detin abilitatile cautate de angajatori, iar numarul celor care aleg acest sistem de invatamant este in scadere de la an la an. Astfel, din 2016, ministerul de resort vrea sa introduca, printre altele, niveluri superioare de calificari pentru abolventi.

"Daca as vrea sa fiu pe post de consilier pentru un copil de clasa a saptea sau a opta, ce pot eu sa ii spun referitor la traiectoriile educationale pentru care pot opta dupa clasa a opta? Va spun sincer ca am ramas surpins de lipsa unui raspuns coerent. (...) Prea multe schimbari au avut loc in ultimii ani si, pana la urma, nevoia companiilor de a avea resursa umana calificata nu poate fi satisfacuta", a declarat ministul Educatiei, Adrian Curaj.

In prezent, in Romania absolventii clasei a opta au in prezent doua posibilitati de continuare a studilor, fie inscriindu-se in invatamantul liceal, fie in cel profesional, la nivelulul anului scoalar in curs.

Invatamantul profesional se organizeaza pentru calificari stabilite in functie de nevoile pietei muncii, pe baza unui contract de pegatire tehnica, incheiat intre scoala si o companie. In anul 2014, a fost introdusa posibilitatea de organizare a invatamantului profesional in sistem dual, dupa invatamantul obligatoriu, pe baza unui contract de munca.

Formarea profesionala in sistem dual combina invatarea la locul de munca intr-o companie cu educatia si formarea intr-o scoala, cu scopul de a obtine calificarea profesionala, concomitent cu continuarea studiilor.

Legat de rezultatele pe care le-a dat de-a lungul anilor sistemul de invatamant profesional, reprezentatii Ministerului Educatiei au dat exemplul unei analize realizata asupra nivelului insertiei absolventilor de invatamant profesional cu durata de doi ani, promotia 2014. Datele analizei au aratat ca din peste 12.000 de elevi inscrisi in scoli, au finalizat invatamantul profesional doar 80% si si-au gasit un loc de munca in primele luni putin peste 20%.

Mai mult, numarul elevilor care se orienteaza catre invatamantul profesional a fost in scadere ani la rand. Astfel, cifra elevilor cuprinsi in scolile profesionale a scazut de la 250.000 de persoane in anul scolar 2005-2006, la 55.000 in anul scolar 2010-2011 si, mai apoi, a urcat la aproximativ 70.000 de persoane.

"Nu putem raspunde nevoilor pietei"

Astfel, ministrul de resort a aratat ca in ciuda numarului mare de schimbari care au avut loc in invatamantul profesional in ultimii cel putin sapte ani, pregatirea absolventilor inca nu raspunde nevoilor angajatorilor.

Astfel, una dintre propunerile de modificare a invatamantului profesional este de adaugare a doua niveluri superioare de calificare, care se vor adauga calificarii de muncitor calificat.

"Pe traiectoria profesionala care pana acum putea sa ofere doar posibilitatea nivelului de calificare 3, adica muncitor calificat, venim cu doua etaje superioare, respectiv nivelul de calificare 4 (tehnician) si nivelul de calificare 5 (tehnician specialist). (...) Pana la aceasta initiativa, acel muncitor calificat nu putea sa urmeze un nivel superior pentru ca nu exista", a explicat Curaj.

"La acest moment se poate spune ca scoala nu corespunde nevoilor pietei muncii. Ne dorim o corelare a ceea ce inseamna parcurs educational si insertie pe piata muncii", a spus Monica Cristina Anisie, secretar de stat pentru Invatamant Preuniversitar.

Invatamantul profesional ar putea dura pana la 9 ani

Concret, elevii care finalizeaza primii trei ani de scoala profesionala pot opta sa isi continue studiile pentru calificarea de nivelul superior 4, respectiv de tehnician, pentru care va mai trebui sa se formeze inca 1-3 ani, in functie de specificul calificarii. In aceasta perioada un elev va primi o bursa de studii de 200 de lei pe luna de la statul roman, asa cum se intampla la nivelul 3, si, in majoritatea cazurilor, de o suma similara sau mai mare, din partea companiei unde efectueaza pregatirea practica.

Sunt companii care le ofera tinerilor pana la 700 de lei pe luna sau ofera masa, transport si cazare

Daca la invatamantul profesional de nivel trei pregatirea practica are o pondere de 45% din totalul orelor, la nivelul 4, aceasta pondere urca la 80%, potrivit propunerilor Ministerului Educatiei.

Mai mult, daca compania in care tanarul lucreaza si isi efectueaza partea practica isi doreste ca el sa aiba un nivel si mai ridicat de calificare, acesta se va putea inscrie si la nivelul 5, care, de asemenea, variaza intre 1-3 ani de formare, dupa care va primi diploma de tehnician superior. Si aici ponderea de pregatirea practica, adica de munca in companii, este insemnata, respectiv 75% din timp.

Un tanar va putea ajunge tehnician superior in doi ani sau in sase ani, in functie de complexitatea pozitie

De asemenea, daca un tanar care urmeaza liceul isi doreste sa intre in invatamantul profesional are aceasta posibilitate, cum are si un tanar care urmeaza o scoala profesionala sansa sa se inscrie la liceu, sa dea bacalaureat si apoi chiar sa mearga la facultate.

"Invatamantul profesional nu este ultima alternativa pentru un elev, ci este o alternativa buna, care va valorifica capacitatea unor elevi. (...) Este foarte bine daca raman pana la final pe aceasta cale, pentru ca piata absoarbe astfel de specialisti, iar salariile sunt din ce in ce mai bune", a mai spus Curaj.

De exemplu, Geta Eana, manager de resurse umane Tiriac Auto, care angajeaza mecanici auto, a aratat ca salariul pentru un mecanic senior poate sa ajunga la 3.500 de lei.

Sursa foto: Fh Photo, Shutterstock

Pe langa burse, tinerii care aleg invatamantul profesional-dual ar putea beneficia de subventionarea integrala a transportului scolar, a costurilor legate de cazare si masa la internate, care in prezent sunt partial decontate.

Stimulente fiscale pentru companii

Pentru a incuraja companiile sa se implice in infiintarea claselor de invatamant profesional-dual, ministerul de resort propune o serie de facilitati, precum:

  • extinderea ariei cheltuielilor eligibile deductibile fiscal, care sa includa cheltuieli legate de pregatirea profesionala a elevilor si cheltuieli pentru echipamentele scolare achizitionate de angajatori si puse la dispozitia scolilor pentru formarea profesionala a elevilor;
  • exceptarea de la plata contributiilor sociale datorate de angajator si angajat in cazul utilizarii variantei de contract de formare profesionala/calificare reglementat prin Codul Muncii.

Ministul de resort Adrian Curaj a precizat ca isi doreste ca pana la sfarsitul lunii iunie sa aiba forma finala a modificarilor pe care doreste sa le aduca invatamantului profesional-dual si isi propune ca acest mecanism sa devina functional din aceasta toamna, odata cu debutul anului scolar 2016-2017.

"Sper ca acest mecanism sa nu mai fie schimbat in viitor, asa cum a fost in ultimii 7-8 ani, cand au fost luate decizii care au facut ca nimeni sa nu mai inteleaga ce vrem cu formarea resursei umane", a mai spus ministrul de resort.

Sursa foto: Tyler Olson, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri