Aparent, printre nevoile de baza ale omului e si nevoia de diversitate. Hrana, adapostul si securitatea iti sunt asigurate pe deplin, ba mai mult de-atat, ai parte chiar de confort si impliniri, insa la un moment dat apare rutina, iar asta e chiar asa de trist cum suna.

Tot acest confort devine previzibil, si nu reusesti sa te mai bucuri de el. In esenta, rutina inseamna ordine, iar ordinea aduce eficienta. Sigur ca vrei eficienta, insa o viata prea ordonata tinde sa devina si foarte monotona. Atat in viata personala cat si in cea profesionala, intensitatea unei experiente scade proportional cu frecventa ei. In cel mai usor caz, rutina te descurajeaza, iti dilueaza satisfactia reusitei si iti rapeste entuziasmul. In cel mai rau caz, rutina te limiteaza, te face sa te simti prizonier, te deprima. Daca simti ca ai nevoie de o schimbare, atunci ai dreptate: chiar ai nevoie de o schimbare, asa ca merita sa faci ceva in acest sens.

Invinge-ti inertia si pune-te in miscare

Daca ai doar cateva ore la dispozitie, ia-ti bicicleta, rolele sau pantofii de sport si porneste la drum. Daca ai cateva zile la dispozitie, ia-ti bagajul si fugi la masina, la tren sau la aeroport. O sa descoperi ca exista o lume fascinanta, paralela cu aceasta, care e mult mai aproape decat ai crede. Nu doar ca o sa te simti mai bine, dar o sa si arati mai bine. Gasesti inspiratie pentru astfel de evadari in carti precum 101 ways to get in shape sau Outdoor Chronicles: True Tales of a Lifetime of Hunting and Fishing. Pariul unei astfel de carti este ca la un moment dat o s-o lasi brusc din mana si o sa incepi sa-ti faci bagajele.

Iesi din zona ta de confort

Un concept foarte sonor in ultima vreme, zona de confort poate fi exact acel spatiu din viata ta care este dominat de rutina. Incearca sa intelegi ce este zona de confort si cum sa iesi din ea, pentru ca, in mod clar, trebuie sa iesi de acolo cu orice pret. In zona de confort nu exista provocari, nu exista schimbare, nu exista progres. E doar amorteala si iluzie. Ai literatura de self help si pe tema asta, best seller-uri precum How To Come Out Of your Comfort Zone sau The Comfort Zone Illusion.

Schimba-ti programul

Desi pare banal, schimbatul orelor din zi pe care le aloci activitatilor tale o sa-ti dea o perspectiva total diferita asupra vietii. Exista chiar un curent destul de influent care promoveaza trezitul la 5 dimineata atat ca mijloc de self help cat si ca stategie de time management. 5 am coaching este o intreaga filosofie care se bazeaza pe repere orare si pe largirea limitelor temporale ale unei zile

Priveste pe termen lung

Fixeaza-ti un scop ultim in cariera, un punct de maxima reusita, in care nu vei mai face decat ceea ce-ti place. Odata ce l-ai fixat, asigura-te ca esti pe drumul care duce catre acel punct si asuma-ti toate schimbarile necesare. Katie C. Kelley, o autoare foarte respectata in literatura de specialitate, numeste asta “curaj pentru cariera”. Gasesti sfaturile ei in cartea Career Courage: Discover Your Passion, Step Out of Your Comfort Zone, and Create the Success You Want.

Descopera-ti pasiunile

Sigur ca stii deja ce-ti place, dar poti sa fii sigur ca mai sunt si alte lucruri care ti-ar placea, doar ca nu ai avut ocazia sa le incerci pana acum. Gatit, olarit, construit de casute pentru pasari sau orice alta activitatea care ti-ar putea produce satisfactii. Crossroads Of Should and Must – Fing And Follow Your Passions, de Elle Luna, ar putea fi cartea care te va motiva sa pornesti in cautarea pasiunilor. Mai mult, descoperind o noua pasiune o sa ajungi sa cunosti si oameni noi, persoane cu care o sa ai deja ceva in comun.

Cauta-ti talentul ascuns

In mod evident, talentul e un concept foarte relativ, asta pentru ca nu il gasim niciodata in stare pura. Performantele pe care le atribuim talentului apar dupa ani de munca, de exercitiu asiduu. Exista o teorie pusa in circulatie de Daniel Coyle in The Talent Code, care demonteaza total mitul talentului innascut si demonstreaza ca, de fapt, talentul e o aptitudinte care se construieste si se cultiva.

Citeste si altceva

Daca literatura pe care o consumi acum te face sa te invarti in cerc, schimba foaia! Gaseste inspiratie in carti precum Transformed! The Science of Spectacular Living si vei incepe sa vezi totul cu alti ochi.

Fa voluntariat intr-un job care iti place

Ori de cate ori iti permite programul, mergi si fa ceea ce-ti place fara sa fii platit pentru asta. Nu doar ca te vei simti mai implinit, dar s-ar putea ca la un moment dat sa iti gasesti un viitor in acel domeniu chiar ca profesionist, iar asta ar fi pur si simplu fantastic. Sa faci ce-ti place nu poate fi considerat munca.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri