Care sunt domeniile in care angajatii romani castiga peste 1.000 de euro net lunar

Salariul mediu net in tara noastra se situeaza in jurul sumei de 450 de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Exista insa si sectoare unde salariul mediu net este dublu fata de media nationala, printre ele numarandu-se serviciile IT, asigurarile, industria grea, extractia petrolului si a gazelor naturale, sectorul bancar si serviciile anexe extractiei. In aceste sectoare lucreaza aproape 170.000 de angajati - 3,7% din totalul salariatilor.

Cei mai norocosi sunt salariatii din domeniul IT, cel supranumit „domeniul fara someri”. Romanii care lucreaza in IT au cele mai mari remuneratii din tara noastra. Circa 75.500 de persoane lucreaza in cele 14.000 de companii de IT de la noi din tara, iar domeniul este in plina expansiune, fapt care a dus si la dezvoltarea unor locuri speciale pentru a gazdui firme din aceasta arie. Acest parc tehnologic este un exemplu concludent in ceea ce priveste crearea unui adevarat habitat pentru o industrie aflata intr-o crestere galopanta. Parcul include si un accelerator business, menit sa ajute dezvoltarea afacerilor cu potential, fiind un mediu potrivit pentru un start-up la inceput de drum, dar si pentru o companie mare.

Petrolistii detineau pana anul trecut suprematia in ceea ce priveste salariile, insa anul acesta IT-istii au devenit mai bine platiti. Potrivit Euractiv, orasele in care lucreaza cei mai multi specialisti IT sunt Bucuresti (45%), Cluj (15%) si Iasi (6%). In Cluj exista si cea mai mare densitate de angajati IT, 1 din 25 de salariati din acest oras lucreaza in acest domeniu.

Un motiv pentru care IT-ul s-a dezvoltat atat de mult in tara noastra este reprezentat si de facilitatile fiscale pe care le ofera statul, unele dintre cele mai mari din intreaga Uniune Europeana. De altfel, Romania este singura tara din regiune care nu impoziteaza veniturile angajatilor din acest sector.

Intr-o conferinta de specialitate, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii Teodor Blidarus a declarat ca datele indica faptul ca piata de software din România va depasi 3% din PIB, iar IT-ul va reprezenta peste 10% din PIB, in urmatorii ani, scrie Agerpres.

IT-istii romani, vanati de marile companii IT

Este suficient sa ne uitam la rezultatele anuale pe care le obtin elevii romani la Olimpiadele de Informatica pentru a ne convinge ca in tara noastra exista specialisti IT cu un potential imens. Marile companii ii „vaneaza” pe acestia inca de pe bancile facultatii si ii atrag cu oferte salariale generoase.

Citeste si:
Peste o jumătate de milion de aplicări la joburi în luna februarie
Peste o jumătate de milion de...

Chiar daca in tara noastra IT-istii castiga cele mai mari salarii, specialistii romani sunt considerati ieftini la nivelul Europei. Romanii castiga de cateva ori mai putin decat colegii lor IT-isti din Belgia sau Elvetia, insa pregatirea si capacitatile sunt comparabile. Cei mai cautati si cei mai bine platiti sunt dezvoltatorii Java si .net, ei avand salarii cu pana la 35% mai mari fata de colegii lor specializati în alte tehnologii.

La polul opus se situeaza angajatii din hoteluri si restaurante

Peste 80% dintre salariatii romani, procent ce se traduce in circa 3,7 milioane de oameni, au un salariu mediu net mai mic de 500 de euro pe luna. Domeniile in care lucreaza acesti salariati sunt industrie, sanatate, educatie, comert sau transporturi. Cel mai mic salariu mediu nominal net se inregistreaza in hoteluri si restaurante, unde venitul mediu net este de 260 de euro pe luna.

15% dintre angajatii romani au un salariu ce se situeaza intre 500 si 1000 de euro net si activeaza in domenii precum telecomunicatiile, administratia publica, aparare, fabricarea autovehiculelor si a componentelor auto, noteaza Mediafax.

Citeste si:
Când se vor desființa companiile municipale
Când se vor desființa...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri