Si ei sunt parte a schimbarii – nu este suficient sa arate catre cei care trebuie sa se schimbe. Este sanatoas sa se uite si cum contribuie ei la intretinerea situatiei actuale. Mai departe, multi directori de resurse umane cauta solutii care sa-i faca pe anumiti manageri sa performeze mai bine, sa delege, sa creasca oamenii din subordine, sa colaboreze si sa actioneze ca o echipa. Si de foarte multe ori, cauta programe de coaching individuale pentru unul sau doi manageri, considerati ca avand o “problema”. In esenta, practicile de mai sus sunt in regula, insa as vrea sa le ofer celor interesati si o alta perspectiva.

Cum ar fi sa consideram ca liderii pe care ii avem sunt oameni capabili si ca, de fapt, organizatiile au nevoie sa-si regandeasca sistemul de leadership? Sa explic mai pe larg la ce ma refer.

Avem cumva o gradina fertila sau nu?

Citeste si:

Fac o paralela: ai o gradina, iar atunci cand un copac (sau mai multi, in unele cazuri) nu da roade, asa cum ar trebui sa o faca in mod natural, cautam solutii sa “reparam” copacul respectiv: il sanctionam pentru ca nu este performant, ii punem “ingrasamant” la radacina…

Oare nu cumva ar trebui sa ne uitam mai larg in mediul sau inconjurator al copacului respectiv? Sa ne uitam in pamantul din care se hraneste, sa ne uitam la modul in care noi – in calitatea noastra de gradinari - am avut grija de el si i-am oferit toate resursele la momentul potrivit. Sunt foarte multe abordari simptomatice in dezvoltarea leadershipului in mediul organizational. Cum ar fi sa ne uitam in “gradina” noastra atunci cand unul sau mai multi lideri nu performeaza asa cum ar avea nevoie organizatia in acel moment? Cum ar fi daca am incepe sa ne uitam la dezvoltarea liderilor din organizatia noastra si din perspectiva “intregului”? Cum ar fi daca ne-am uita mai intai la sistemul de leadership pe care l-am creat sau pe care il propagam in organizatia in care suntem? Este o buna practica ca eu si multi alti coachi sa fim invitati sa “reparam” lideri, insa, cred ca este important sa constientizam ca exista si alte optiuni, mai ales daca suntem interesati de sustenabilitate. Simt nevoia sa explic aici ce inteleg prin sistemul de leadership. Este structura de conducere din organizatie, reprezinta modul si principiile de operare ale liderilor, relatiile pe care le au unii cu ceilalti, comportamentele care sunt permise in acest spatiu astfel incat organizatia sa isi atinga obiectivele.

Din perspectiva mea, este sanatos ca din cand in cand sa regandim sistemul de leadership, astfel incat el sa serveasca din ce in ce mai bine obiectivelor noastre. Intr-un sistem bine gandit, chestionat frecvent pentru o cat mai buna functionare, poti sa plantezi orice fel de copac si el va creste, pentru ca solul este fertil, resursele sunt la indemana si sunt utilizate la momentul potrivit de crestere. Antreprenorii, top managementul companiilor sunt in esenta lor arhitectii acestui sistem in organizatiile lor. Cand un manager fura, minte, inseala, nu performeaza, este ineficient sau prea putin eficient, provocarea pentru “creatorii de sistem” este sa se intrebe si sa-si raspunda onest la intrebarea: Ce este in neregula cu sistemul de a produs tipul acesta de problema? Ce am/avem de invatat si de schimbat aici? Aceste intrebari stau, de fapt, la baza reinventarii leadershipului din Romania, demers la care va invit deschis sa va alaturati.

Sursa foto: Rawpixel.com, Shutterstock