O afacere prospera are mai multe ingrediente. O idee buna, o echipa valoroasa si un public tinta bine definit sunt doar cateva dintre ele, iar lista poate continua. Personajul principal si cel mai important om dintr-o firma este, fara doar si poate, liderul ei. El este cel care va decide soarta afacerii, succesul sau esecul ei, iar aceasta responsabilitate il obliga sa incerce mereu sa se perfectioneze.

Iata cateva dintre lucrurile pe care orice antreprenor ar trebuie sa le stie pentru a conduce o afacere sanatoasa si profitabila pe termen lung:

1. Finantarea este inceputul, nu sfarsitul

Revista americana de business Inc. a intocmit o lista cu cele mai importante lucruri pe care managerii ar trebui sa le cunoasca. In capul listei se afla ideea ca finantarea este inceputul drumului in business si ca dupa ce este obtinuta incep adevaratele provocari.

Multi antreprenori incep cu o idee buna, cu o piata vasta, multa energie, obtin finantari si apoi iau piciorul de pe pedala. Munca adevarata incepe abia dupa ce vin primii bani, iar un atreprenor de succes intelege ca acesta este doar un prim pas din sutele de kilometri pe care ii are de parcurs.

2. Cum sa anticipezi riscurile si sa te protejezi de ele

In niciun domeniu nu exista siguranta totala, iar cand te aventurezi in lumea afacerilor exista riscuri la tot pasul. Un antreprenor de succes nu trebuie sa le ignore sau sa actioneze asumandu-si riscuri foarte mari, ci trebuie sa le anticipeze, sa le calculeze si sa se protejeze de ele.

Exista mereu o doza de neprevazut in afaceri, de la schimbari survenite pe piata, la accidente sau conditii meteo extreme care pot afecta intr-un fel afacerea. Este vital pentru un antreprenor sa cunoasca riscurile la care este expusa afacerea si sa afle ce optiuni are pentru a se proteja pe sine si pe angajati. Aceasta asigurare de bunuri, de pilda, acopera majoritatea riscurilor la care este expusa o firma, inclusiv furturi sau calamitati naturale, cu o prima de asigurare care poate fi platita in rate sau integral, cu discount.

3. Esecurile fac parte din viata unui antreprenor

Orice esec este o ocazie de a invata si de a deveni mai bun, iar greselile si esecurile fac parte din viata oricarui antreprenor, scrie Cameron Benson, antreprenor si consultant in marketing, intr-un articol pe entrepreneurs.com.

Lumea celebritatilor si a afaceristilor de succes este plina de povesti in care protagonistul a fost respins si a esuat de nenumarate ori inainte sa atinga culmile. Un exemplu concludent este cel al lui Walt Disney, care la 22 de ani a fost concediat de la un ziar din Missouri pentru ca „nu era suficient de creativ“. Dupa cativa ani a fondat si o companie, numita Laugh-o-gram Studios, care a dat faliment in scurt timp. Intr-un final a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti artisti din intreaga lume cu un record de 32 de premii Oscar castigate.

4. Delegarea sarcinilor este vitala

Un studiu citat de Forbes a scos la iveala cateva date care sunt in masura sa demonteze miturile care tot circula despre antreprenori. Unul dintre aceste mituri este ca afaceristii de succes fac singuri totul. Delegarea este extrem de importanta cand conduci o companie. Micromanagementul nu este de folos nimanui, nici angajatilor, nici fondatorului. Aici intra in joc si abilitatea antreprenorului de a alege cele mai bune persoane carora sa le delege sarcinile.

5. Lasa-te condus de pasiune

Sa pui pe picioare o afacere doar din dorinta de a avea un profit cat mai mare, fara nicio apropiere emotionala fata de ea este o idee sortita esecului si care va duce la multa munca fara satisfactie reala. Nu este nimic gresit in a-ti dori ca afacerea ta sa fie profitabila, insa banii in sine nu ar trebui sa fie obiectivul suprem si principal. Daca ar fi asa, personalitati precum Bill Gates sau Mark Zuckerberg ar fi trebuit sa se retraga de mult din activitate, insa nu o fac tocmai pentru ca pasiunea lor nu este definita de sumele din conturi.

Ce alte lucruri crezi ca ar trebui sa stie un antreprenor pentru a avea o afacere de succes?

Sursa foto: El Nariz/Shutterstock, GaudiLab/Shutterstock, Uber Images/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri