Cele mai atractive locuri de munca pentru tinerii romani cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, sunt cele de programator, designer de jocuri, blogger si vlogger, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata online YouGov, la solicitarea Vodafone, care evidentiaza faptul ca peste 50% dintre respondenti considera ca cea mai dificila provocare este de a-si gasi un loc de munca stabil si bine platit.

Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste procentul tinerilor care ar prefera sa lucreze pentru ei insisi sau ca antreprenori, mai curand decat intr-o companie, 51% dintre acestia exprimand aceasta preferinta.

Potrivit rezultatelor, 27% dintre respondenti ar prefera sa fie programatori, 23% designeri de jocuri, 22% bloggeri si vloggeri, 17% designeri de aplicatii si 14% specialisti in securitate cibernetica.

Pentru 54% din respondentii la studiu, cea mai grea provocare pentru generatie este gasirea unui loc de munca permanent, bine platit.

Conform studiului, 51% din respondenti ar prefera sa lucreze pentru ei, sa fie antreprenori, decat sa lucreze pentru o companie, iar pentru 46% din respondenti fericirea depinde de cat de bine platiti sunt si de permanenta unui loc de munca.

Mai mult, 38% din respondentii studiului cred ca pentru majoritatea persoanelor din generatia lor este putin probabil sa aiba o situatie confortabila cand se pensioneaza, iar 37% din cei care au raspuns intrebarilor cred ca odata cu cresterea inteligentei artificiale, o mare parte din locurile de munca si profesii vor fi inlocuite de masini in 50 de ani.

Pentru 25%, calificarile academice sunt mai putin importante decat experienta de la locul de munca, 17% cred ca nu isi vor permite sa isi cumpere propria casa.

In plus, 16% cred ca gasirea unui loc de munca care sa se axeze pe „binele social” este mai important decat un salariu mare.

Cele mai atractive locuri de munca pentru o cariera viitoare, la nivel national, sunt: programator (27%), marketing/vanzari (25%), designer de jocuri (23%), youtuber/video blogger (22%), designer de aplicatii (17%), doctor sau asistent (14%), specialist in securitate cibernetica (14%), contabil (12%), inginer de robotica (11%), avocat (11), profesor sau asistent (11%), instuctor de fitness (11%), pilot (9%), jurnalist (8%), inginer (8%), lucrator in constructii (3%). De precizat ca 2% din respondenti nu stiu care sunt locurile de munca cele mai atractive.

In ceea ce priveste consilierea in cariera, 48% din respondenti sustin ca au primit sfaturi in cariera in trecut, dar nu simt ca a fost de ajuns, 28% au primit consiliere de cariera in trecut si simt ca a fost de ajuns, 18% nu au primit consiliere in cariera, iar 6% nu stiu sau nu sunt siguri.

Referitor la sfaturile legate de cariera primite in timpul educatiei, 44% din respondenti sustin ca au primit sfaturi la scoala si 37% la universitate. Sfaturile primite s-au concentrat mai mult pe joburi traditionale, precum doctor sau avocat pentru 35% din respondenti, in timp ce 30% dintre acestia sustin ca sfaturile nu au tinut cont de abilitatile lor.

Doar 23% din respondenti sustin ca sfaturile primite includeau joburi in mediul digital, in contextul in care 20% sustin ca sfaturile primite erau vechi.

Potrivit sondajului, tinerii din Romania intre 18 si 24 de ani sunt cei mai increzatori in perspectiva de a avea o cariera in domenii digitale. Peste jumatate dintre ei (53%) sunt convinsi ca vor gasi un loc de munca pe masura abilitatilor, rezultat care plaseaza Romania pe primul loc in clasamentul tarilor, inaintea unor state ca Italia, Germania, Republica Ceha, Spania sau Marea Britanie.

Prin economie digitala se intelege o economie bazata de tehnologii digitale. Cand aud sintagma „economie digitala”, 32% din respondenti considera ca economia digitala va duce la cresterea oportunitatilor de job, iar 19% se simt pregatiti pentru economia digitala.

In schimb, 21% se simt nepregatiti pentru economia digitala, pentru ca educatia a fost prea traditionala si deloc axata pe economia digitala, 17% se simt nepregatiti pentru economia digitala, pentru ca abilitatile lor sunt prea traditionale si deloc axate pe economia digitala, iar 19% au nevoie de mai mult ajutor din partea celorlalti pentru a se pregati pentru economia digitala.

In plus, 15% din respondentii studiului considera ca economia digitala va genera micsorarea oportunitatilor de joburi, 13% sunt ingrijorati ca profesia lor nu va mai exista din cauza economiei digitale, iar 13% sunt ingrijorati ca nu vor mai avea un rol in economia digitala.

Cele mai atractive joburi pe regiuni

Pe regiuni de dezvoltare, in Bucuresti-Ilfov, cele mai atractive meserii sunt: dezvoltator de jocuri (37%), youtuber sau video blogger (29%), programator (26%) si designer de aplicatii (23%). In Centru, cele mai atractive meserii sunt: programator (43%), designer de jocuri (24%), asistent sau doctor (24%), specialist in securitate cibernetica (22%). In Nord-Estul tarii, profesiile care ii atrag cei mai mult pe tineri sunt cele de: programator (25%), designer de jocuri (25%), marketing/vanzari (21%).

Pe primele locuri in Nord-Vestul Romaniei sunt joburile de marketing sau vanzari (33%), profesor sau asistent (26%) si youtuber sau video blogger (23%). In Sud-Est cele mai atractive meserii raman cele din marketing si vanzari (37%), designer de jocuri (24%) si YouTuber sau video blogger. In regiunea Sud-Muntenia, cele mai atractive meserii sunt cele de programator (26%), expert in securitate cibernetica (24%) si youtuber sau video blogger (24%).

In ceea ce priveste sfaturile primite pe regiuni, 36% din tinerii respondenti din Sud-Muntenia sustin ca nu au primit nici un sfat de cariera in trecut, spre deosebire de media de 15% din celelalte regiuni.

Mai mult, 40% din tinerii din regiunea Sud-Muntenia au primit indrumari de cariera, dar nu simt ca a fost suficient, in timp ce doar 19% au primit sfaturi si simt ca au fost suficiente.

Sondajul a fost realizat cu participarea a 6.000 de tineri din Africa de Sud, Egipt, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Spania, Turcia si Ungaria si ilustreaza opinia acestora despre cat de pregatiti sunt sa participe la economia digitala.
In Romania, esantionul este reprezentat de 302 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.

Compania de cercetare de piata online YouGov a derulat sondajul la solicitarea Vodafone, iar rezultatele au fost folosite pentru documentarea programului international „Alege-ti viitorul", conceput pentru a oferi indrumare in cariera in economia digitala si acces la training pentru 10 milioane de tineri din 18 tari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri