Felicitari! Ai luat interviul, iar acum esti entuziasmat pentru noul loc de munca. Insa este mult prea devreme pentru a lasa garda jos, caci testul adevarat abia acum incepe. Nu degeaba urmatoarea luna se numeste „perioada de proba”.

Succesul la noul tau job nu depinde doar de sarcinile pe care trebuie sa le indeplinesti, ci si de felul in care te adaptezi in cadrul noului colectiv. Iar daca in prima zi nu ai cum sa stii inca prea multe despre ce vei avea de facut, exista totusi cateva metode sigure care te vor feri de a face o impresie proasta.

Nu intarzia

Nu toti managerii sunt la fel de stricti in privinta punctualitatii. Programul flexibil este un beneficiu pe care tot mai multe companii il scot in fata in anunturile de angajare. Insa nu ai de unde sa stii exact ce presupune acest program flexibil la noul tau loc de munca.

Este de la sine inteles ca, daca intarzii din prima zi, lasi impresia ca punctualitatea nu este atuul tau si ca vei trata si viitoarele deadline-uri cu aceeasi indiferenta. Asteapta intai sa vezi cum si daca sunt contorizate intarzierile. Abia dupa ce esti convins ca ele nu te pot afecta in vreun fel negativ, poti incepe sa apesi acel buton de snooze dimineata.

Fii prezentabil

Inca de la interviu ti-ai dat seama daca e important sau nu sa respecti o tinuta office. Si poate ca nu va fi cazul sa pregatesti o camasa alba pentru prima zi, insa poate ar fi o idee buna sa nu imbraci inca tricoul cu trupa ta preferata si sa alegi o pereche de pantaloni fara prea multe gauri.

Nu e o idee rea ca, in dimineata primei zile, sa acorzi cateva minute in plus pieptanatului si barbieritului. Daca porti barba, trebuie sa fii foarte atent cu ea, caci chiar si doua-trei fire rebele te pot face sa pari neingrijit. Foloseste un aparat precum OneBlade, pentru a-ti tunde si modela rapid parul facial, astfel incat sa arati ca scos din cutie atunci cand intri pe usa noului birou.

Nu sta pe telefon

Notificarile si mesajele pot sa astepte atunci cand abia incepi un job nou. Ca si in cazul punctualitatii, unii manageri sunt mai permisivi decat altii in ceea ce priveste statul pe Facebook, insa niciunul nu iti va spune explicit: „atat timp cat iti faci treaba bine, poti sa butonezi telefonul cat vrei.”

Nu poti afla care este conventia procrastinarii in noul birou decat daca esti atent la activitatile colegilor, iar asta ne duce direct la urmatorul sfat…

Socializeaza

Oricat de timid sau introvertit ai fi, incearca sa nu te limitezi prea mult la rolul de observator. Incearca sa afli care este atitudinea colegilor fata de joburile lor, care sunt interesele lor din afara serviciului si (foarte important!) care sunt glumele pe care le gusta.

Daca stabilesti din timp un raport empatic fata de colegii tai, atat ei cat si managerii tai vor ajunge destul sa te repede sa te considere un membru important al echipei.

Pune multe intrebari

Este important sa-ti arati inca de la inceput interestul si, daca e cazul, fascinatia pentru toate task-urile pe care le ai de indeplinit. Nu ezita sa adresezi orice nelamurire, ori de cate ori ar fi nevoie, caci nimeni nu se va astepta sa le stii pe toate inca de pe acum.

Totusi, nu uita ca ai fost angajat, cel mai probabil, in baza unei experiente anterioare si a unor abilitati deja dobandite, asa ca nu te rusina sa le etalezi atunci cand este cazul. Fii insa modest si arata entuziasm pentru a invata lucruri noi.

Creeaza o relatie buna cu „mentorul” tau

Sunt sanse destul de mari ca, atunci cand vei fi ajunge la noul loc sa nu fii instruit direct de manager ci sa fii dat in grija unui coleg cu mai multa experienta. Acesta va fi noul tau „mentor” care, pe langa faptul ca te va indruma de fiecare data cand te vei impotmoli, va fi si cel care te va ajuta sa spargi gheata in discutiile cu ceilalti colegi.

Incearca de la bun inceput sa creezi o relatie amicala si deschisa cu acest coleg. Fie ca luati masa impreuna sau ca iesiti in pauzele de tigara, este important pentru confortul tau psihic sa ai un ghid in aceasta perioada de tranzitie.

Relxeaza-te si fii tu insuti

Chiar daca vei incerca sa te faci placut, este de preferat sa o faci in felul si in ritmul tau. Cu siguranta ai aratat deja cateva puncte forte ale personalitatii tale inca de la interviu, iar acum este momentul sa lasi si mai multe calitati sa iasa la iveala.

Mentine o atitudine pozitiva, fii cu zambetul pe buze, dar nu incerca sa te prefaci a fi altfel decat esti in viata de zi cu zi. Altfel, fiecare zi de munca va deveni o corvoada din ce in ce mai greu de suportat.

Daca urmezi aceste sfaturi si daca ramai increzator in cunostintele si abilitatile tale, cu siguranta vei avea o perioada de acomodare mult mai placuta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri