2024 este aici, iar mulți angajați care aveau în plan o schimbare de job ce nu s-a mai concretizat în 2023 încep din nou căutările pentru un nou loc de muncă. Iată câteva sfaturi concrete pentru cei care își caută un job nou, în prima parte a anului, perioadă despre care experții din piața muncii spun că este una bună pentru a face o schimbare în plan profesional.

1. Reactualizarea CV-ului

La final de 2023, 52% dintre români spuneau că intenționează să-și schimbe jobul actual în prima jumătate a lui 2024, în timp ce alți 27% rămân deschiși la această posibilitate, chiar dacă nu au încă un plan concret. Pentru aceștia din urmă și nu numai, primul pas către schimbare începe cu reactualizarea CV-ului. Dacă ai avut aceeași poziție la job de mai mulți ani, există șanse mari ca CV-ul tău să nu fi fost actualizat de ceva timp. Important, în 2024, este să ai un CV în care informațiile să se vadă clar de la prima ocheadă pe care recrutorul sau managerul o aruncă pe documentul tău, potrivit CNBC.

Nu te feri să folosești instrumente de inteligență artificială (cum ar fi ChatGPT) atunci când îți refaci CV-ul, cu mențiunea că trebuie să ai grijă la reformulare.

2. Reactualizarea profilului de LinkedIn

De când LinkedIn a intrat în viața angajaților, a devenit mult mai ușor pentru aceștia să-și schimbe locul de muncă sau să-și găsească unul nou, în eventualitatea în care au fost concediați de la jobul anterior. Cei mai mulți recrutori folosesc LinkedIn ca un instrument suplimentar de verificare pentru candidaților care aplică la locurile de muncă vacante.

Așadar, a avea un profil la zi îți poate crește șansele de a găsi un nou loc de muncă care să ți se potrivească. Asigură-te că secțiunea de abilități este completată cu cel puțin cinci abilități.

De asemenea, un fost recrutor de la Google spune că nu este bine să folosești eticheta „deschis pentru muncă” (#open to work) pe LinkedIn pentru că s-ar putea să pari disperat în fața angajatorilor.

3. Nu pierde timpul să-ți faci o scrisoare de intenție, decât dacă ți se cere

Potrivit fostului recrutor Disney, scrisorile de intenție sunt „în totalitate opționale pentru roluri care necesită de obicei diplome universitare și devin mai puțin relevante pentru cei care se află la un alt nivel în cariera lor”. Majoritatea angajatorilor pur și simplu nu caută să citească încă 600 de cuvinte despre motivul pentru care îți dorești jobul, dintr-un motiv, uneori cât se poate de simplu: lipsa de timp.

Așa că nu sta să-ți faci o scrisoare de intenție de fiecare dată când aplici pentru un job, decât dacă recrutorul o cere de la tine.

4. Documentează-te foarte bine pentru discuția de la interviu și ai grijă la ținută

Probabil știi deja, dar înainte de un interviu de angajare trebuie să te pregătești temeinic pentru discuție, să fii la curent cu ultimele trenduri din industria în care aplici și să știi foarte bine ce îți dorești de la noul loc de muncă. Asigură-te că ai răspunsuri elaborate pentru întrebări deschise, de tipul „Îmi poți spune mai multe despre tine?” sau „Unde te vezi peste cinci ani?”.

Nu uita de ținută! E bine să mergi îmbrăcat casual, deci nu cu hanorac așa cum stai când lucrezi de acasă. Însă înainte de a alege cămașa sau rochia, ar trebui să te documentezi și asupra culturii organizaționale a companiei la care te duci la interviu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri