In Romania exista o lipsa relativa a specialistilor IT, a doctorilor si asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesionistilor din domeniul financiar, marketing si relatii publice. In acelasi timp, exista un excedent in cazul angajatilor care lucreaza cu clientii, manageri in domeniul comertului si functionari, se arata in raportul Inovantage realizat de Adecco.

Europa de Est cunoaste o perioada fara precedent de dezvoltare economica. Trei tari fost comuniste, Cehia, Romania si Polonia, se bucura de crestere economica rapida, somaj scazut si inflatie scazuta. Economia Romaniei a crescut cu 5,7% fata de anul precedent, Republica Ceha cu 4,7% si Polonia cu 4,4%. Prin comparatie, media UE a inregistrat o crestere de 2,4% in aceeasi perioada.

In acelasi timp, tarile din Europa de Est (inclusiv Turcia si Grecia) se confrunta cu o serie de probleme pe piata muncii, care le pun in pericol perspectivele de a ajunge din urma economiile mai dezvoltate din vestul Europei. Potrivit raportului regional Inovantage, tarile din regiune trebuie sa se adapteze rapid la noile tendinte aduse de a 4-a Revolutie Industriala, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operatiunilor si cresterea cererii pentru calificarile de nisa. Potrivit raportului, 62% din directorii generali din Europa de Est, gasesc cu dificultate specialisti in domenii digitale, fata de media globala de 50%.

Raportul Inovantage realizat de Adecco, analizeaza sistemele de educatie ale tarilor din regiune si arata ca acestea au devenit rigide si prea birocratice pentru mediul economic in schimbare rapida si nu ofera absolventilor aptitudini si cunostinte care sa ii faca angajabili. In cazul liceelor, este nevoie de punerea accentului pe abilitati de rezolvare a problemelor, care implica abilitati sociale, dar si cunostinte din domenii diferite. Fara astfel de aptitudini, arata raportul, candidatii din regiune risca sa nu isi gaseasca slujbele la care aspira.

Respecializarea candidatilor poate diminua tensiunile de pe piata muncii

Raportul Adecco arata ca in Romania exista o lipsa relativa a specialistilor IT, a doctorilor si asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesionistilor din domeniul financiar, marketing si relatii publice. In acelasi timp, exista un excedent in cazul angajatilor care lucreaza cu clientii, manageri in domeniul comertului si functionari.

”Raportul regional Inovantage, arata clar ca lucrurile pe care le invatam la scoala devin irelevante in conditiile schimbarilor rapide aduse de a 4-a Revolutie Industriala. In Romania, vom avea nevoie in curand de re-specializare nu o data la 20 de ani, asa cum a fost cazul pana acum, ci din 5 in 5 ani. Acest lucru inseamna ca angajatii trebuie sa participe la cursuri pentru noi aptitudini, in timp ce sunt activi pe piata muncii, daca vor sa ramana relevanti pentru posturile viitorului. In acelasi timp, angajatorii trebuie sa investeasca in astfel de cursuri de respecializare a angajatilor proprii pentru a nu ii pierde si pentru a putea creste afacerea lor in viitor. Fara pasi hotarati in directia respecializarii, Romana risca sa piarda investitori si oportunitati de angajare cu salarii ridicate", a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco Romania.

Potrivit raportului, diversitatea a devenit o componenta cheie pentru succesul companiilor. Firmele dezvolta acum strategii pentru o forta de munca diversa in privinta varstei, originii angajatilor si a genului acestora, cat si a contractelor, care pot fi partiale sau bazate pe munca la distanta.

In acest climat in schimbare rapida, raportul solicita angajatorilor si angajatilor sa puna accentul pe educatia pe tot parcursul vietii, invatarea la locul de munca prin intermediul stagiilor de pregatire si al internship-urilor si mobilitatea angajatilor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri