Economia Romaniei va fi afectata din ce in ce mai puternic de imbatranirea rapida a populatiei si migratia tinerilor, iar autoritatile si angajatorii trebuie sa ia masuri urgente pentru a asigura stabilitatea pietei muncii si a bugetului asigurarilor sociale, arata ultimul raport regional Inovantage al Adecco.

Imbatranirea rapida a populatiei in Europa de Est pune economiile din regiune intr-o situatie delicata. Ratele de natalitate scazute, imbunatatirea sperantei de viata si migratia fortei de munca sunt factorii cheie ai imbatranirii. Varfurile migratiei se manifesta la varsta de 30-55 de ani, care din nefericire reprezinta si populatia aflata la capacitatea maxima de reproducere. Prin urmare, societatile din aceasta regiune nu sunt pregatite sa faca fata numarului tot mai mare de seniori si nici sa le ofere infrastructura necesara pentru a munci si a fi ingrijiti in functie de nevoile lor.

Raportul Inovantage - editia a doua, arata ca tarile din regiune trebuie sa adopte o serie de masuri care, aplicate cu succes, pot permite Romaniei sa se dezvolte si sa ajunga din urma tarile europene din vestul Europei. In cazul carierelor seniorilor sunt necesare masuri de flexibilizare si de suport pentru invatare pe tot parcursul vietii. Astfel, persoanele aflate in pragul pensionarii pot lucra pana la varste mai inaintate part time sau pe perioade determinate si isi pot mari sansele de a ramane in activitate daca se pot respecializa la locul de munca. Se creeaza astfel o perioada de tranzitie in timpul careia seniorii pot ramane activi, pe baza unui program agreat de acestia.

In paralel, Romania cat si alte tari din CEE, trebuie sa opreasca politicile de pensionare timpurie care au provocat migrarea artificiala, inainte de varsta pensionarii, a sute de mii de oameni de pe piata muncii catre sistemul de pensii.

"Angajatorii trebuie sa redescopere aceasta comoara ascunsa, a angajatilor seniori. Legea interzice oricarui angajator sa refuze un candidat din cauza varstei sale, iar daca a existat un "sentiment" general in randul profesionistilor din domeniul resurselor umane potrivit caruia candidatii tineri sunt mai dornici sa munceasca din greu, sa accepte ore suplimentare si sa invete mai repede lucruri noi, aceasta cultura trebuie sa se schimbe si, in multe locuri, se schimba deja. Piata locurilor de munca este in plina expansiune, iar angajatorii descopera ca tinerii candidati sunt mai mobili decat forta de munca mai in varsta. Mobilitatea crescuta a tinerilor aduce dupa sine nevoia unor "stalpi" – a unor candidati mai in varsta, seniori, cu abilitati deosebite de a comunica cu generatia millenials si de juca un rol de mentor. Dar multe altele trebuie sa se schimbe pentru a avea o atitudine adecvata fata de forta de munca mai in varsta. Mai intai, asa cum am mentionat la inceput, trebuie sa vedem comoara ascunsa - oamenii cu experienta de lucru, nu neaparat experienta exacta de care ai nevoie - sunt pregatiti sa invete si stiu cum sa invete, pentru ca au schimbat mai multe locuri de munca si poate mai mult de o specialitate", a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco Romania.

Automatizarea, o sansa pentru persoanele de varsta a treia

Pe masura ce angajatorii din Europa de Est gasesc candidatii potriviti tot mai greu, raportul Inovantage arata ca automatizarea poate sprijini mentinerea seniorilor in campul muncii pe termen mai lung. Spre exemplu, posturi care presupun munca repetitiva sau care implica manipularea greutatilor pot fi automatizate, iar angajatii se pot ocupa de supravegherea masinilor sau revizuirea documentelor. In plus, inlocuirea persoanelor in varsta cu tineri, metoda de diminuare a somajului in randul tinerilor aplicata de multe tari, nu mai este eficienta pentru ca inovarea creeaza noi locuri de munca, bazate pe cunostinte si abilitati diferite de cele dezvoltate in timp de catre seniori. In plus, comparativ cu tinerii, angajatii in varsta sunt mai potriviti pentru sarcini de management, chiar pentru mentorat.

De asemenea, spre deosebire de opinia conventionala, lucratorii in varsta pot fi de fapt o comoara de experienta, adaptabilitate si productivitate, daca li se ofera mediul si oportunitatile potrivite. Raportul Adecco mentioneaza ca lucratorii in varsta tind sa depaseasca performanta lucratorilor mai tineri in memoria semantica si abilitatile de vorbire si limba. Lucratorii mai in varsta ofera, de asemenea, abilitati cruciale pentru dezvoltarea firmei, consolidarea cunoasterii si continuitatea proceselor tehnologice. O forta de munca diversa din punctul de vedere al varstei poate astfel chiar sa reduca costurile prin cresterea angajamentului organizational.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri