Elcen, producatorul de energie electrica si termica, controlat de Ministerul Energiei, acorda angajatilor mai multe avantaje extrasalariale, precum prime de vacanta, de vechime neintrerupta si de sarbatori, la care se adauga cantitati gratuite de electricitate si agent termic, arata un raport al corpului de control al premierului in urma unui control realizat in toamna anului trecut.

In total, in perioada 2009-2014, Elcen a acordat sporuri, prime si alte bonificatii angajatilor in valoare de 300 de milioane de lei.
Astfel, controlul corpului de control al prim-ministrului a descoperit ca societatea a acordat prime de vacanta, prime jubiliare pentru vechimea neintrerupta in societate, precum si in fostele societati din care s-a desprins Elcen (Ministerul Energiei Electrice din perioada comunista, regia Renel, Conel, Termoelectrica), premii acordate tuturor salariatilor cu ocazia pensionarii, adaosuri salariale de Paste, de final de an si de ziua energeticianului, conform News.ro

In plus, fiecare angajat al Elcen primeste contravaloarea a 3.600 de kwh / an de energie electrica (300 kwh / luna), in conditiile in care consumul mediu al unui apartament obisnuit din Romania este in jur de 100 kwh / luna.

Cota de energie electrica este acordata "inclusiv in perioada concediului de odihna" si este calculata la tariful standard de vanzare catre populatie, se arata in raport.



Pe perioada iernii, in perioada noiembrie - aprilie, fiecare angajat al Elcen primeste in total si contravaloarea a 6 gigacalorii (1 Gcal / luna).
Elcen acopera si pana la 65% din costurile aferente concediilor de odihna ale salariatilor si ale membrilor familiilor acestora (sot/sotie, copii) si plateste abonamente lunare pentru transportul in comun, precizeaza raportul corpului de control al premierului.


In total, in perioada 2009-2014, Elcen a inregistrat cheltuieli totale cu personalul de 1,1 miliarde lei, din care bonusurile, primele si celelalte bonificatii acordate angajatilor au insemnat 300 milioane lei.

Avantajele au fost acordate intr-o perioada in care Elcen s-a confuntat cu mari dificultati financiare

Toate aceste avantaje au fost acordate intr-o perioada in care Elcen s-a confruntat cu mari dificultati financiare. Astfel, in perioada 2009-2014, Elcen a inregistrat un profit de 264,1 milioane lei din producerea si vanzarea de energie electrica, dar a raportat pierderi cumulate de 458,5 milioane lei din producerea si vanzarea de energie termica.

Rapoartele administratorilor au mentionat, in aceasta perioada, ca pierderile au provenit din vanzarea energiei termice la un pret reglementat de catre Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) mai mic decat costurile de productie.

De asemenea, si centralele termoelectrice Bucuresti Vest, Bucuresti Sud, Progresu si Grozavesti au inregistrat pierderi cumulate de 314 milioane lei in perioada 2009-2014 din vanzarea energiei termice.

In 10 noiembrie 2015, atunci cand a fost realizat controlul corpului de control al premierului la Elcen, compania de stat avea creante catre RADET de 3,58 miliarde lei.

Insa Elcen are si datorii importante. La finalul anului 2014, Elcen avea datorii totale de circa 2 miliarde de lei, din care datorii catre banci in valoare de 571,3 milioane lei si datorii la bugetul statului de 850,4 milioane lei, mai arata raportul corpului de control al premierului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri