In discutiile mele despre educatia financiara a copiilor, am intampinat de cele mai multe ori retineri de felul - „copilul e prea mic sa ii vorbesti de bani”, „lasa-l sa ramana inocent macar in copilarie”, „e pacat sa stie asa de mic despre bani”, „lasa ca invata la scoala” sau „la ce ii trebuie, ca o sa invete singur ce e viata” sau, in cel mai rau caz, „banii o sa ia mintile copilului”. Cam aceleasi tactici de struti care prefera sa stea cu capul in nisip cand vine furtuna. Aceleasi temeri si retineri ca atunci cand vorbim despre sex si educatie sexuala. Ce refuza acesti parinti sa intelaga este ca de fapt, educatia financiara nu este despre bani, ci despre viata si felul in care te raportezi la ea, potrivit Revista CARIERE.

Frica de a ramane fara bani si rusinea de a fi sarac

Oana Moraru, consilier educational si antreprenor, a sondat mintile parintilor de azi si a identificat fricile cu care ei vin din propria copilarie si pe care subconstient le transmit copiilor. Frica in relatia cu banii, de a nu ajunge „la sapa de lemn”, de a „a nu ajunge la saiba sau maturator”, de „a nu muri de foame”, de a nu ajunge „cineva”. Rusinea de a nu avea bani si statutul social pe care ti-l dau acestia. Mai tarziu, toate aceste frici au escaladat si s-au cuibarit in sufletul nostru, proiectand umbrele care ne aduc aminte „sa nu ne pierdem jobul”, „sa nu ne pierdem casa la banca”, sa nu ne pierdem economiile.

Copilaria nu mai e o perioada de asteptare pana te faci mare. Acum copiii isi exprima propria voce de mici. Inclusiv cea financiara.

Citeste mai multe pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Revista CARIERE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri