Tocmai ai ajuns acasa dupa o zi epuizanta la serviciu. Esti infometat si obosit si vrei sa te odihnesti cativa minute pe canapea. Iti pregatesti cina, apoi te asezi in fata televizorului ca sa urmaresti ultimele stiri sau ca sa te uiti la serialele preferate. Dupa o zi de munca, cu totii cautam modalitati de a ne deconecta de la rutina zilnica si de a ne relaxa mintea, insa, surprinzator, acesta nu este deloc un obicei sanatos.

In urma unui studiu care s-a intins de-a lungul a cinci ani, realizat pe un esantion de peste 200 de milionari, cercetatorii au descoperit ca acestia nu se uita la televizor. In schimb, in mod surprinzator, 86% dintre ei au declarat ca citesc in timpul lor liber, insa nu lectura care sa ii relaxeze. Alti 63% dintre milionarii care au luat parte la studiu au marturisit ca se folosesc de audiobook-uri dimineata, in timp ce se pregatesc pentru o noua zi de munca.

"Nu este niciun secret ca oamenii de succes citesc. Milionarii citesc doua sau mai multe carti intr-o luna", a declarat experta in productivitatea muncii, Chonce Maddox, citata de entrepreneur.com. Recomandarea ei este sa citim cat de mult putem, iar daca nu avem timp, sa ne facem. "Cititi bloguri, urmariti site-urile de stiri, cititi cat mai multe carti, fictiune sau non-fictiune. Doar asa va veti imbunatati cultura generala si veti avea acces la cele mai bune informatii. Daca sunteti mereu pe drumuri, apelati la audiobook-uri sau podcast-uri", a spus Chonce Maddox.

Multi dintre cititori se vor intreba: "cine mai are timp sa citeasca in liniste, in ritmul nebun in care traiam?". Ziua se imparte intre munca si familie, iar multor oameni le este imposibil sa mai gaseasca cateva momente doar pentru ei. Cel putin asa sustin ei. Barack Obama, fostul presedinte al SUA, gasea mereu timp sa citeasca chiar si pe vremea cand locuia la Casa Alba, iar agenda ii era extrem de incarcata in fiecare zi. Deci, ce scuza mai ai acum pentru faptul ca nu gasesti timp pentru citit?

Citeste si: Sapte carti pe care le citeste Barack Obama vara aceasta

Bill Gates, Warren Buffett, Oprah Winfrey, Elon Musk, Mark Cuban, Jack Ma sunt doar cateva nume de oameni de business de succes care sunt cititori inraiti. "Cititul a fost principala modalitate prin care am invatat tot ce stiu, iar gustul pentru lectura l-am prins inca de mic copil", a declarat Bill Gates, intr-un interviu pentru The New York Times.

Regula celor cinci ore" folosita de cei mai bogati oameni din lume

Foto: Shutterstock.com

Asadar, cum isi gasesc milionarii lumii timp sa citeasca in fiecare zi? Aplica "regula celor cinci ore".

"Regula celor cinci ore" a fost dezvoltata de catre Michael Simmons, fondatorul Empact. Conceptul este extrem de simplu: indiferent cat de incarcata este agenda oamenilor de succes, timp de o ora in fiecare zi (cinci ore pe saptamana) lasa totul deoparte pentru a citi sau pentru a invata ceva nou.

Este exact acelasi obicei pe care il avea si Benjamin Franklin, unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii. Acesta se trezea devreme in fiecare zi, iar o ora o dedica cititului si scrisului. Mai mult, acesta a infiintat un club de lectura pentru cei care erau interesati de dezvoltarea personala, dar si de dezvoltarea comunitatii din care faceau parte.

Astazi, "regula celor cinci ore" a fost asimilata de cei mai multi milionari ai lumii. Acestia au adaptat-o si au impartit-o in trei activitati: citit, reflectie si experiment.

Mark Cuban si Dan Gilbert, proprietarii Cleveland Cavaliers, citesc intre o ora si trei ore pe zi. Elon Musk, fondatorul SpaceX, a invatat cum sa construiasca rachete citind. Pe langa faptul ca te ajuta sa iti imbogatesti cunostintele, Jack Ma, co-fondatorul Alibaba, sustine ca "cititul ne creeaza un avantaj, de care nu se pot bucura cei care nu fac asta". "Spre deosebire de cei care nu citesc, cei care citesc zilnic vor avea mereu cunostinte despre industriile in care nu lucreaza, despre strategii si tactici de business", a adaugat Jack Ma.

Citeste si: 5 carti recomandate de Bill Gates pe care trebuie sa le citesti vara aceasta

Citim, citim, dar trebuie sa si reflectam asupra a ceea ce citim. Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, si Jeff Weiner, CEO-ul LinkedIn, fac parte dintre oamenii de succes carora le place sa iti dedice timp pentru a reflecta, in timp ce multimilionara Sara Blakely, fondatoarea Spanx, prefera sa isi noteze intr-un jurnal toate gandurile.

Potrivit unei cercetari realizate de catre profesorii de la Universitatea din Texas, odihna mentala si reflectia ajuta la imbunatatirea procesului de invatare. Incepe prin a-ti rezerva 15-20 de minute in fiecare zi pentru a-ti aduna gandurile si concentreaza-te pe 2-3 intrebari la care sa incerci sa gasesti raspunsurile.

Experimenteaza! Ben Franklin si Thomas Edison au devenit unii dintre marii inventatori si ganditori ai lumii tocmai datorita experimentelor pe care le-au facut. Gmail a aparut pentru ca cei de la Google le-au permis angajatilor sa-si experimenteze ideile.

Motivul pentru care experimentele sunt extrem de utile este acela sa iti permite sa ajungi la fapte concrete si sa treci dincolo de presupuneri. Experimentele iti arata ceea ce functioneaza si ceea ce nu functioneaza. Poti sa inveti din greseli si sa obtii feedback de la ceilalti.

Jack Ma recomanda sa aplicam ceea ce citim in viata reala (atunci cand se poate). De exmplu, atunci cand citesti o carte despre colaborare sau lucru in echipa, trebui sa incerci sa pui in practica cele invatate.

Citeste si: Cinci carti de dezvoltare personala pe care trebuie sa le citesti daca vrei sa faci o schimbare in viata ta

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri