Simona Halep straluceste cand intra intr-o incapere. Nu prin accesorii, haine care ies in evidenta sau extravaganta, ci printr-o caracteristica tot mai greu de gasit in lumea superficiala in care traim. Autenticitate. Simona zambeste mult, este prietenoasa, asculta si vorbeste din suflet. Intr-o societate care, de cele mai multe ori, promoveaza mult senzational, negativism si tabloid, Simona a reusit in cativa ani sa devina idolul a milioane de romani, model pentru copii si tineri, campioana care duce cu mandrie numele Romaniei in lume. Chiar daca Romania nu a facut atat de multe pentru ea. Simona Halep vorbeste despre respect fata de oameni, despre munca, daruire, responsabilitate, cu o modestie pe care nu te-ai astepta sa o vezi la numarul 1 mondial din tenisul feminin al momentului.

Interviul cu Simona Halep a avut loc in contextul unei sedinte foto din cadrul proiectului 100 de chipuri romanesti – un proiect care face radiografia societatii romanesti de astazi prin fotografierea celor mai importanti si spectaculosi romani ai zilelor noastre, cu tehnica fotografica folosita in timpul Marii Uniri de la 1918. O parte dintre fotografiile realizate in cadrul proiectului pot fi vazute aici.

Credit foto: 100 de chipuri romanesti

La 4 ani si jumatate, a pus racheta de tenis in mana pentru prima data. Pe la 13-14 ani si-a propus ca vrea sa castige un turneu Grand Slam si sa fie numarul 1 mondial si pentru acest scop a muncit in fiecae zi. Reteta succesului sau: munca, foarte multa munca.

“Din punctul meu de vedere, munca este 90%. Restul este talent si seriozitate. Sigur ca si talentul ajuta enorm, dar fara munca facuta cu strictete nu se pot atinge obiective inalte. Eu am fost foarte stricta, nu m-am abatut de la program, de la turnee, de la antrenamente. Nu am avut nicio zi in care sa nu vreau sa fiu pe teren”, a declarat Simona Halep.

In drumul sau spre aceste obiective, mama Simonei Halep i-a amintit permanent cat este de important sa ramana om, indiferent de cat de sus va ajunge din punct de vedere profesional. Acesta este secretul atitudinii naturale pe care numarul 1 mondial in tenisul feminin o afiseaza de fiecare data. “Chiar daca sunt numarul 1, sunt om. Pe teren si in viata de zi cu zi”.

Simona crede foarte mult in valorile ce i-au fost insuflate si spera sa le dea mai departe tuturor copiilor care o adora. “Naturaletea este cel mai frumos lucru pe care un om il poate avea. De asemenea, cred ca e foarte important respectul fata de oamenii din jur – doar asa poti castiga si respectul fata de sine. Nu in ultimul rand, trebuie sa avem incredere in oameni. Si eu am fost dezamagita, dar am invatat ca nu toti oamenii sunt la fel”.

Simona Halep

“Viata e gri, cu multe nuante de roz”

La prima vedere, Simona pare sa fie din categoria oamenilor pozitivi, deschisi si mereu zambitori. Aceasta prima impresie se confirma si in atitudine si abordare. Numarul 1 WTA spune ca au fost si multe moment grele in viata ei, insa tocmai aceste momente au facut-o sa fie mai puternica. “Sa nu uitam ca dupa ploaie apare curcubeul. Viata nu este nici alba, nici neagra, dar poate avea multe nuante de roz, daca stii sa o traiesti”.

Finala turneului Roland Garros, in care Simona a invins-o pe Sloane Stephens cu scoprul de 3-6, 6-4, 6-1, si festivitatea de premiere, in care I s-a cantat imnul Romaniei, au fost cele mai frumoase momente din viata ei.

Cand am devenit numarul 1 mondial, am fost foarte fericita, dar simteam ca imi lipseste ceva. Mai ales ca mereu am spus ca nu esti cu adevarat numarul 1 fara un Grand Slam castigat. A fost un moment de implinire sufleteasca, era tot ce imi doream de pe la 13-14 ani. Festivitatea de premiere, cu imnul Romaniei, a fost un moment unic. Si aici, pe Arena Nationala, m-am simtit extraordinar de bine, cand peste 20.000 de oameni au venit sa ma astepte, dar acel moment, imediat dupa victorie, va ramane unul special pentru mine.

Simona Halep

Simona este intrebata des in ultima perioada daca si-a pierdut motivatia sau s-a relaxat, insa spune ca nu este deloc asa. Din contra, mai are multe turnee Grand Slam de bifat pe lista de obiective.

Stia ca toata aceasta celebritate vine la pachet cu responsabilitatea – una in primul rand morala, din punctul sau de vedere. Insa este normala, crede Halep, si chiar daca apar si lucruri negative in poveste, uneori, a invatat sa treaca usor peste ele. Este mandra sa fie romanca si mandra ca a reusit sa fie numarul 1 mondial venind dintr-un sistem care nu sustine acest sport asa cum se intampla in alte tari.

Tenisul de performanta a invatat-o multe lucruri. A invatat-o sa piarda. Sa fie disciplinata, stricta si perseverenta – cand incepe un lucru, il duce pana la final. A invatat-o sa creada in ea. Astazi, la 27 de ani, este tot ceea ce si-a dorit vreodata. Nu a fost un drum usor, dar l-ar urma oricand. “Daca as putea da timpul inapoi, as face totul EXACT la fel. Nu as schimba nimic”, mai spune Simona.

interviu simona halep

Simona Halep cea desprinsa din alta lume

Din fata televizorului sau din tribune, Simona Halep parea mereu desprinsa din alta lume. Copilul-minune al tenisului romanesc, asa cum I s-a spus multa vreme, a muncit enorm, a facut sacrificii si a inteles, de la 4 ani si jumatate, ca nu va ajunge sus decat cu multa munca. A devenit celebra si idol pentru milioane de romani, de toate varstele.

Chiar daca celebritatea vine la pachet si cu multe aspecte mai putin pozitive, am cunoscut o persoana naturala, autentica, simpla – in cel mai bun mod cu putinta.

Si fata in fata, Simona pare tot desprinsa din alta lume. Toate calitatile de mai sus parca nu fac parte din sistemele actuale de valori, din lumea superficiala de pe retelele de socializare, cu mult sclipici, multe masti si roluri jucate. Si ea s-a intrebat, retoric, in timpul discutiei noastre: De ce traim in aceasta lume?”

Insa este o bucurie reala ca, in tot haosul superficial care ne inconjoara, reusim sa gasim intre noi modele reale. Care au construit lucruri, care au muncit zeci de ani si acum culeg roadele muncii lor, care se bazeaza pe valori fundamentale: respect, incredere, disciplina.

Simona Halep este un lider – asa cum nicio carte de leadership sau dezvoltare personala nu va reusi vreodata sa defineasca. Un exemplu real de “hai ca se poate”, un idol pentru noi toti cei care avem nevoie de repere, un model autentic pentru copii, adulti, sportivi, manageri sau antreprenori din orice domeniu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri