Dupa ce a lucrat 17 ani in televiziune, din care aproape jumatate la pupitrul stirilor de seara in cadrul TVR si Kanal D, Dana Razboiu s-a retras din viata publica si a emigrat in Viena. S-a reintors insa in tara si s-a dedicat unei cauze care pare pierduta pentru autoritati: invatamantul. A infiintat Asociatia Natie prin Educatie si acum organizeaza cea mai mare competitie de robotica pentru elevii din liceu cu care merge si in afara granitelor.

“Pentru mine adevarul este o valoare foarte importanta si cred ca sunt un om asumat. Faptul ca am lucrat la stiri si am vazut atat de multe lucruri m-a facut sa imi dau seama ce e important pentru mine si care sunt valorile in care cred. Educatia e vitala pentru o societate si de aceea am decis sa ma dedic ei. Sunt empatica si imi plac oamenii. Cu povestile lor, cu pasiunile lor, cu suferintele si reusitele lor”, povesteste Dana Razboiu.

A studiat psihologia, insa din primul an de facultate a inceput sa lucreze ca reporter la TVR Timisoara. Timp de 6 ani a facut stiri, reportaje si anchete, iar apoi a plecat la Bucuresti pentru a prezenta jurnalul principal, ceea ce a si facut in urmatorii 6 ani. De la TVR a plecat la Kanal D, iar apoi din cauza unor probleme medicale ale baiatului ei Marc a emigrat in Viena. S-a reintors dupa o scurta perioada in tara si a reinceput sa lucreze la Realitatea TV.

Natie prin Educatie Dana Razboiu

In urma cu doi ani a infiintat Asociatia „Natie Prin Educatie”, plecand de la pasiunea pentru robotica a baiatului sau cel mare. “Victor era pasionat de mic de mesterit, surubarit si tot ce inseamna aparate prin casa. Am cautat sa-l duc undeva unde sa poata sa-si petreaca timp cu copii ca el. Eu, cum va spuneam, ma pricep mai mult la oameni, decat la roboti. Am gasit un profesor in Voluntari care avea o echipa cu care participa la concursuri de robotica din alte tari, pentru ca la noi nu exista pe atunci First Tech Challenge. Initial am sponsorizat aceasta echipa, dupa care m-am gandit ca probabil sunt multi copii in Romania care ar vrea sa invete sa faca roboti si nu au unde. Asa s-a nascut ideea de a aduce in Romania programul de educatie First Tech Challenge”, povesteste Dana.

Eu cred ca Romania trebuie sa puna educatia pe primul loc, ca prioritate absoluta. Organizand competitia de robotica incerc sa dau ceva inapoi societatii.

De ce robotica si nu un alt domeniu? “Avem copii incredibil de inteligenti in Romania. Avem un potential creativ pe care ar trebui sa-l tinem in tara, sa-l incurajam si sa-l stimulam. Copiii romani sunt obisnuiti cu olimpiadele scolare, in care stau singuri, cu o foaie de hartie in fata. Asta implica foarte mult individualism. Ce-mi doresc eu si cred ca noi chiar reusim prin programul asta este sa-i invatam pe copii sa lucreze in echipa. Concursul de robotica este intre echipe formate din 10 – 15 copii, de la liceele de stat din Romania. Fiecare echipa este un start-up, de fapt. Robotul este doar un produs pe care aceasta mica firma trebuie sa-l dezvolte si sa-l faca competitiv”, explica Dana.

Natie prin Educatie organizeaza First Tech Challenge si a ajuns de la 50 la 145 de echipe, pentru al treilea an de competitie inscriindu-se 2000 de copii din 76 de orase din Romania. “Sunt copii pasionati de tehnologie si educatie STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), eu doar ii adun la un loc, le donez kituri de robotica, imprimanta 3D, trusa de scule si teren de joc. Dupa care ei gandesc si construiesc un robot si intra in competitia BRD First Tech Challenge Romania. Primele patru echipe castigatoare pleaca in SUA, la finala competitiei din Detroit. Am crescut in cei trei ani cu ajutorul donatiilor partenerilor nostri, pentru ca robotica presupune costuri mari. Le sunt recunoscatoare tuturor celor care au contribuit financiar sau au sustinut un liceu sau chiar mai multe. Niciuna dintre scolile din programul „Natie Prin Educatie” nu avea laborator de robotica si nici imprimanta 3D. Suntem putin ramasi in urma cu invatamantul de stat din Romania”, spune Dana Razboiu.

Natie prin Educatie Dana Razboiu

Cat despre implicarea Ministerului de Educatie in activitatea asociatiei sau in sustinerea competitiei de robotica peste granite, fosta jurnalista spune ca este inexistenta. Investitia este in totalitate a mediului privat, care in acest caz face ceea ce este de datoria autoritatilor.

“Ministerul Educatiei recunoaste aceasta competitie, adica ne da voie sa intram in licee si cam atat. In Israel, de exemplu, statul este cel care finanteaza si organizeaza competitia. Nu e vorba doar de competitia in sine, ci si de dotarea scolilor cu laboratoare de robotica. Este practic in totalitate o investitie a mediului privat in invatamantul de stat. Autoritatile nu sunt deloc implicate”, declara Dana Razboiu.

Companii precum BRD, Dedeman, Fundatia Romano-American, Volkswagen, dar si multe alte firme mai mici sponsorizeaza intregul proiect. Multi antreprenori romani sunt atasati de liceele pe care le-au facut si vor sa ii ajute pe copiii care sunt acum acolo. Suma necesara pentru dotarea unui liceu nou introdus in proiect este de 5.000 de euro.

“Anul acesta am cumparat 50 de kituri noi, plus imprimante, truse de scule si teren de joc. Ne propunem ca in fiecare an sa crestem cu 30, 40 de echipe noi si sa ajungem la 20% din liceele din Romania, pentru ca asta inseamna ca ne punem cu adevarat amprenta pe invatamantul STEM din Romania”.

Este Natie prin Educatie un substitut pentru ceea ce lipseste in invatamantul romanesc? De ce are nevoie sistemul de educatie din Romania? “Exact de educatia STEM, adica stiintele integrate puse in practica si mai cred ca invatamantul romanesc ar trebui sa ii invete pe elevi sa gandeasca cu mintea lor, sa incurajeze progresul, pentru orice copil, cat de mic, sa li se dea voie elevilor sa greseasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri