Analfabetii digitali prezinta o oportunitate economica, iar IT-ul nu mai este la fel de dificil ca in urma cu cativa ani, pentru ca se imparte in programare si competente digitale, iar resursele necesare pentru a cunoaste domeniul sunt mult mai la indemana in prezent.

In Romania, nivelul de digitizare a economiei, precum si competentele digitale ale populatiei sunt scazute si ingreuneaza progresul in ceea ce priveste majoritatea dimensiunilor Indicelui economiei si societatii digitale (DESI), publicat de Comisia Europeana. In 2018, scorul Romaniei a crescut fata de 2017, insa tara continua sa se claseze pe ultimul loc (28) intre statele membre, ea inregistrand progrese lente si nereusind sa recupereze decalajele in acest domeniu.

Elisabeta Moraru, country manager al Google Romania, a declarat, in cadrul unui eveniment, ca lipsa abilitatilor digitale poate reprezenta o oportunitate economica.

"In acest moment suntem un pic in urma in ceea ce priveste competentele noastre digitale, de la competente de baza, dar si in zona profesionala. Asta inseamna ca avem foarte multi analfabeti digitali pe care trebuie sa ii sustinem pentru a-si descoperi posibilitatile si, mai mult decat atat, trebuie sa ne uitam la acest aspect ca o oportunitate economica", a declarat Moraru.

"Raportul DESI, indexul competentelor digitale ne pozitioneaza pe ultimul loc in UE si, din pacate, nu ne-am miscat de pe acel loc in ultimii doi ani, in ciuda eforturilor realizate. Conform unui studiu Mackenzie, Digital Challengers, pana in 2025, prin cresterea competentelor digitale, am putea aduce un impact de peste 42 de miliarde de dolari in PIB-ul Romaniei. Daca corelam cele doua informatii, inseamna ca este nevoie de foarte multe eforturi pentru a sustine Romania digitala si functiile viitorului, care presupun nu neaparat regurgitarea de competente si invatarea pe dinafara a unor cunostinte, ci abilitati care tin de zona de adaptabilitate, de pregatire pentru joburi care nu exista inca. Sunt raporturi care vorbesc de un procent de 60% din joburile de acum care se vor schimba", a adaugat Moraru.

IT-ul nu mai este prea greu

In contextul in care IT-ul se imparte in doua categorii: programare si competente digitale, acest domeniu nu mai este atat de dificil de invatat, sustin fondatorii organizatiei Digital Nation, care desfasoara cursuri pentru tineri.

"Cred ca acum 15 ani, probabil IT-ul era greu, nu gaseai foarte multe resurse, il faceau cativa oameni. Mi se pare ca acum lucrurile sunt mult mai usoare, din doua perspective. La inceput, IT-ul era greu, pentru ca trebuia sa dezvolti tool-uri care nu existau. Deci, aveai nevoie de niste competente matematice, de a gandi arhitecturi, de a face lucruri foarte grele, pentru ca era totul nou. Acum vorbim de doua categorii. Una este partea de dezvoltare, de programare, de codare, a scrie programe si in al doilea rand, vorbim de competentele digitale, de a cunoaste lucruri despre cum poti folosi calculatorul in avantajul tau, in orice job, si in cele curente si in cele viitoare", a spus Lucian Ghinda, cofondator al organizatiei Digital Nation.

"Cred ca este important sa intelegem ca competentele digitale nu inseamna programare. Competentele digitale, in primul rand, sunt foarte importante pentru ca ajung sa fie ca un fel de alfabet, ca un fel de stiinta universala, necesare pentru ceea ce se intampla. Apoi, este mult mai usor de invatat. Exista resurse mult mai bine puse la punct, exista o granularitate pe care o poti urma in timpul tau. Noi vedem o ezitare de a te apuca, dar, imediat ce ai inceput, foarte multi oameni spun exact acelasi lucru, ca este mai usor decat iti puteai imagina. Cred ca este forte important sa rupem acest mit, ca IT-ul este greu sau dificil. IT-ul nu mai este asa de greu si este o diferenta intre digital si programare", spune Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri