Proiecte pe termen scurt, program de munca flexibil, posibilitatea de a lucra din orice colt al lumii, cam asa arata viitorul joburilor. Noua forma de munca poarta denumirea de gig economy si atrage tot mai multi adepti. Nu e de mirare de ce.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, in SUA exista peste 56 de milioane de freelanceri. Practic, 1 din 3 americani este liber profesionist. In ultimii 5 ani, numarul freelancerilor din State a crescut cu aproape 4 milioane de persoane, scrie entrepreneur.com.

Insa viata de liber profesionist nu vine numai cu avantaje - libertatea de a-ti alege proiectele si oamenii cu care lucrezi, libertatea de a lucra in ritmul care ti se potriveste cel mai bine. Inseamna sa-ti cultivi abilitatile necesare unui asemenea stil de viata, sa-ti organizezi mult mai bine timpul si sa-ti prioritizezi proiectele.

Expertii in recrutare spun ca dincolo de "soft skills", competente pe care le cauta cei mai multi angajatori, pentru un freelancer conteaza mai mult cele hard, legate de tehnologie. "Hard skills" ar trebui sa fie atuurile liber profesionistilor care vor sa obtina cel mai bine platite joburi.

Citeste si: Digitalizarea deschide noi oportunitati in piata muncii: ce este gig economy si care sunt avantajele pentru angajati si angajatori

Inteligenta Artificiala/ Deep learning jobs

Foto: Shutterstock.com

Odata cu dezvoltarea Inteligentei Artificiale, deep learning jobs au devenit printre cel mai bine platite. Freelancerii care au proiecte in aceasta industrie au diferite roluri, de la analist de date (job platit cu 40 de dolari, in medie, pe ora), inginer software (38 de dolari/ora), inginer machine learning (30 de dolari/ora). Potrivit unui raport publicat pe fitsmallbusiness.com, tariful pe ora poate sa fie chiar mai mare si sa depaseasca 100 de dolari pe ora.

Freelancerii care lucreaza in acest domeniu cunosc limbaje de programare precum Tensorflow, Python, R, Java, Matlab, Perl and C++.

Joburi de Blockchain

Foto: Shutterstock.com

Aparitia criptomonedelor din ultimii ani a creat contextul perfect pentru dezvoltarea unor noi forme de munca, joburile de Blockchain. Un freelancer poate castiga, in medie, peste 87 de dolari/ ora. Cele mai cunoscute tehnologii folosite pentru a crea bani virtuali sunt Bitcoin, Ethereum si Monero, insa lista este deschisa.

Pentru a se alatura revolutiei criptomonedelor, freelancerii trebuie sa aiba experienta anterioara ca developer sau digital arhitect si sa cunoasca limbaje de programare precum C++, Python si Solidity.

Joburi in robotica

Foto: Shutterstock.com

Exista aceasta anxietate in piata muncii ca in urmatorii ani tot mai multi oameni vor ramane fara joburi, dupa ce robotii le vor prea responsabilitatile. Aceasta teama este alimentata si de companiile de tehnologie care creeaza roboti din ce in ce mai inteligenti si eficienti care dovedesc ca pot face lucruri la fel de bine ca oamenii. Poate ca, pe viitor, robotii vor prelua o parte din responsabilitatile oamenilor, insa tot va fi nevoie de o resursa umana care sa construiasca aceste masinarii.

In gig economy, joburile in robotica sunt pe locul trei la categoria cel mai bine platite, cu un tarif mediu, pe ora, de peste 75 de dolari.

Pentru aceste joburi, freelancerii trebuie sa aiba cunostinte de SolidWorks Professional, Photoview 360, Simplify3D si eDrawings.

Joburi pentru inginer testare

Foto: Shutterstock.com

Acesti specialisti testeaza sistemele companiilor si identifica posibilele vulnerabilitati in retelele de securitate si le protejeaza de hackeri. Acesti freelanceri au cunostinte de codare si programare. Tariful mediu, pe ora, pentru un astfel de job este de peste 65 de dolari.

Joburi in tehnologia virtual reality

Foto: Shutterstock.com

Freelancerii care au astfel de proiecte sunt responsabili de dezvoltarea algoritmilor si au cunostinte in modelarea 3D si scanare. Pentru aceste roluri, acestia trebuie sa cunoasca programe precum C#, C si C++.

Citeste si: Romania, printre tarile UE cu cei mai multi liber profesionisti din totalul fortei de munca. Care sunt cele mai populare ocupatii

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri