Joburile pe pile si anunturile false, printre cele mai mari frici ale romanilor atunci cand trebuie sa se angajeze

Joburile pe pile, anunturile neadevarate si lipsa experientei sunt cele mai mari frici ale romanilor atunci cand trebuie sa se angajeze, arata cel mai recent studiu eJobs.

Cea mai mare teama pentru 22% dintre respondenti este ca joburile cele mai bune sunt luate de cei care au "pile". Pentru aproape la fel de multi romani (21%), cea mai mare frica, atunci cand vine vorba de gasirea unui nou loc de munca, este legata de veridicitatea anunturilor de angajare.

"Aproape un sfert dintre cei care au participat la studiu nu au incredere ca anunturile de joburi sunt adevarate, iar asta ii determina, de foarte multe ori, sa amane decizia de a-si schimba locul de munca, desi nu sunt fericiti. Lipsa experientei, asteptarile salariale prea mari, perceptia ca in piata nu sunt suficiente locuri de munca sau ca nu are cine sa le ofere consiliere sunt alte frici importante ale romanilor. Este interesant faptul ca, desi de cativa ani, avem o piata a candidatilor, in care oferta de locuri de munca depaseste cererea, inca mai exista astfel de angoase, in randul tuturor categoriilor profesionale - de la tineri fara experienta, pana la specialisti si manageri sau muncitori cu zeci de ani de munca in spate", a explicat Bogdan Badea, directorul general al eJobs Romania.

Temerile pe care le au candidatii vin, in primul rand, din imaginea pe care o proiecteaza asupra lor insisi, astfel ca doar 7% dintre respondenti declara ca au completa incredere in ei, din punct de vedere profesional. Atunci cand isi fac propria evaluare, romanii considera ca principalele puncte slabe care ii impiedica sa obtina jobul dorit sunt: lipsa studiilor superioare, lipsa increderii in sine, faptul ca nu sunt suficient de digitalizati, ca nu au suficienta experienta sau, dimpotriva, sunt supracalificati pentru joburile din piata.

Un alt obstacol important de care se lovesc acestia atunci cand vor sa-si schimbe cariera este legat de redactarea CV-ului. Pentru 62% dintre romani cea mai mare problema este ca nu au suficienta experienta si ca, din acest motiv, CV-ul lor va parea neconvingator in ochii recrutorilor. 22% nu stiu concret ce informatii ar trebui sa includa sau ce format ar trebui sa aiba CV-ul. Un roman din zece spune ca are prea multa experienta si nu stie cum sa o comprime, astfel incat forma finala a CV-ului sa nu depaseasca doua pagini.

Citeste si:
Cuvintele cheie după care recrutorii au selectat CV-urile...
Cuvintele cheie după care...

Citeste si: 12 lucruri pe care sa nu le scrii niciodata intr-un CV. Recomandari de la expertii in recrutare

O treime dintre romani sufera de "sindromul impostorului"

Nu doar procesul de gasire a locurilor de munca si cel de aplicare sporesc nivelul de stres profesional al romanilor, ci si etapa interviului de angajare. Mai mult de jumatate dintre candidati se tem ca nu au atitudinea potrivita si ca vor parea nesiguri pe ei, din cauza emotiilor. 37% sunt ingrijorati ca nu vor sti sa raspunda intrebarilor pe care le primesc din partea recrutorului, aproape tot atat de multi sufera de "sindromul impostorului" si cred ca nu sunt suficient de bine pregatiti, in timp ce 33% se tem ca vor fi demotivati de atitudinea intervievatorului. 20% dintre respondenti se asteapta sa fie discriminati pe criterii care tin de varsta, sex sau aspect fizic.

"O alta sursa a tuturor acestor frici este reprezentata, din pacate, de experientele pe care candidatii le-au avut, de-a lungul timpului, atunci cand si-au schimbat joburile. In topul celor mai neplacute experiente se afla faptul ca nu au primit feedback din partea recrutorului (50,7% dintre respondenti au indicat acest raspuns), ca au aplicat pentru un job, iar la interviu au aflat ca jobul real era, de fapt, altul (34,4%), ca au ratat interviul din cauza emotiilor sau au fost discriminati pe criterii care tin de varsta, sex sau aspect fizic", a mai spus Bogdan Badea.

eJobs, prima platforma de recrutare aparuta in Romania, a avut, in 2018, o cifra de afaceri de aproape 10 milioane de euro.

Citeste si:
STUDIU: 2020, cel mai greu an din carieră pentru români
Studiu: 2020, cel mai greu an...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri