Criza de forta de munca din turism se adanceste de la an la an, motiv pentru care operatorii economici din industrie se plang ca nu mai gasesc personal calificat sau necalificat cu care sa lucreze in hoteluri si restaurante. Pe termen scurt, autoritatile au gasit o solutie salvatoare in importul de forta de munca, insa e nevoie de mult mai mult decat atat, e nevoie de investitii in educatie. In prezent, in turism lucreaza 500.000 de oameni, insa industria are nevoie de inca 100.000 de angajati, potrivit datelor Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

"Ne-am plans in ultimii ani de faptul ca nu mai avem cu cine lucra in unitatile noastre, ca oprim din dezvoltare proiecte noi de hoteluri si restaurante, deoarece nu gasim forta de munca dorita nici din punct de vedere numeric, nici calitativ. Nu dorim sa tragem inca un semnal de alarma, am facut-o deja de prea multe ori si, din pacate, rezultatul nu s-a vazut. Dorim sa lansam actiuni concrete care sa aduca solutii la aceasta criza", a declarat Calin Ile, presedintele FIHR.

In situatia in care criza de personal nu se rezolva, prespectivele sunt sumbre. "Dezvoltarea de noi hoteluri si restaurante va incetini, nu vom reusi sa ducem turismul la potentialul care exista in tara, calitatea serviciilor va scadea, preferinta romanilor pentru vacantele in strainatate se va accentua, astfel incat deficitul balantei de plati in turism va fi si mai mare, eficienta afacerilor in turism se va reduce deoarece costul fortei de munca va creste in conditiile unui raport cerere-oferta debalansat pe piata fortei de munca", a mai spus Calin Ile.

In industria turismului din Romania lucreaza 500.000 de oameni, insa necesarul de forta de munca ar fi de inca 100.000 de angajati. Nevoia de personal este urgenta, mai ales daca tinem cont de faptul ca in urmatoarele 16-18 luni se vor deschide 25 de hoteluri noi.

Cea mai importanta masura pentru iesirea din criza de forta de munca este sustinerea educatiei, proiect care a devenit prioritar pentru FIHR si care are sustinerea Ministerului Educatiei, Ministerului Turismului, dar si a Asociatiei Liceelor Hoteliere si de Turism si a Institutului Francez din Romania.

"Suntem obligati sa investim in educatia tinerilor. Daca nu vom investi in educatie, estimam ca balanta deficitara pe care o inregistreaza turismul astazi se va accentua. Scazand calitatea serviciilor, turistii romani vor prefera sa mearga in strainatate", a precizat Calin Ile.

In acest sens, presedintele FIHR mentioneaza ca una dintre solutiile la criza de forta de munca in turism este sustinerea invatamantului profesional dual. In Oradea si Craiova, hotelurile si scolile colaboreaza deja, in sensul ca le ofera elevilor pregatirea profesionala de care au nevoie. In Bucuresti, Colegiul Tehnic Mihai Bravu va deschide din toamna patru clase in sistem invatamant dual, care sa pregateasca ospatari, receptioneri si tehnicieni in turism.

"Colegiul Tehnic Mihai Bravu a semnat deja contracte cu 16 hoteluri din Bucuresti pentru a incepe pregatirea in munca a tinerilor. Suntem convinsi ca astfel de masuri merita aduse la cunostinta tinerilor care viseaza la un job in turism, merita ca ei sa stie ca au un sprijin si din partea industriei ospitalitatii in formarea lor", a declarat Calin Ile, presedintele FIHR.

In anul scolar 2018-2019, aproape 50.000 de elevi studiaza in alimentatie publica si turism. In anul scolar 2019-2020, in invatamantul dual, unde acum sunt aproape 800 de elevi, numarul locurilor va creste la 1.200.

Ministerul Turismului, proiecte pentru a diminua criza de forta de munca

Cristina Ionela Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului, spune ca Romania are nevoie de proiecte de instruire profesionala a tinerilor, care sa functioneze in paralel cu importul de forta de munca.

"In Romania este nevoie imperioasa de forta de munca in turism. Incercam sa gasim metode prin a aduce forta de munca din Asia, insa aceasta este doar o metoda pe termen scurt, evident ca trebuie sa avem o viziune pe termen mediu si lung. In turism, criza de forta de munca a devenit mai vizibila pentru ca industria este mai vizibila si ne bucuram ca exista si o crestere foarte mare in domeniul turismului si datorita masurilor pe care Ministerul, alaturi de Guvern, le-a implementat, precum voucherele de vacanta, reducerea TVA la 5%", a declarat Cristina Ionela Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului.

Ministerul Turismului a demarat mai multe proiecte pentru a diminua criza de forta de munca. "Exista doua proiecte la care am despus deja documentatia, in colaborare cu Centrul National de Invatamant Turistic, pe fonduri europene, cu beneficiari din Vrancea si Brasov. Unul se refera la calificare, competente, competitivitate in regiunea sud-est si celalalt in regiunea centru. Avem, de asemenea, un proiect de instruire profesionala, despre care nu pot da acum mai multe detalii", a mai spus oficialul.

Pe langa investitiile in educatie, exista doua aspecte legislative care i-ar putea ajuta pe operatorii din turism in problema crizei de forta de munca: acceptarea zilierilor in turism (chestiune care nu este cuprinsa in OUG 114) si reglementarea tipsului, care sa puna Romania pe pozitii de egalitate cu joburile din turism din alte tari din Europa.

"Datele din ultimii 3 ani arata ca salariile in industria ospitalitatii au crescut cu 35%. Daca se pastreaza ritmul, e bine. In Ungaria, de exemplu, 50% din venitul unui angajat in turism vine din reglementarea tipsului. Daca are 500 de euro salariu, mai face 250 de euro din tips. In Romania, reglementarea tipsului este intarziata din cauza unei bariere fiscale. Ministerul de Finante asteapta un studiu de impact serios, pentru ca a primit opinii contrare din partea Asociatiei Ospatarilor. Unii ospatari, care au un tips consistent, se tem ca aceasta reglementare va scoate la lumina venitul lor, pentru care vor fi nevoiti sa plateasca impozit", a explicat Calin Ile.

Ziua Portilor Deschise in industria ospitalitatii

In perioada 12-13 aprilie, FIHR organizeaza un eveniment national in zeci de orase si hoteluri, prin care unitatile hoteliere din intreaga tara vor primi 4.000 de elevi (intre 14-19 ani) si studenti, carora le vor arata ce inseamna un job in industria ospitalitatii. Aproximativ 100 de hoteluri din 30 de orase isi vor deschide portile, fiind un eveniment la nivel national organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, Asociatiei Liceelor Hoteliere si de Turism si a Institutului Francez din Romania.

"De ce credem noi in aceasta actiune? Pentru ca putem sa-i invitam pe elevi si studenti la noi acasa. Este cea mai buna deschidere posibila, transparenta si inseamna asumarea a ceea ce oferim. Si mai ales ca e frumos la noi acasa si adolescentii si tinerii vor fi incantati. E in traditia romanului ca atunci cand ii inviti la tine acasa sa le arati ce e mai frumos si mai bun. Pentru ca putem sa o facem la nivel mare, la nivel national. Pentru ca putem sa facem intalniri directe cu colegii nostri care intra in contact direct cu oaspetii sau cu cei din back-office, nu vorbim doar de directorii care, poate, uneori sunt prea elitisti", a declarat Calin Ile.

Totodata, in cadrul proiectului bilateral "Rencontres franco-roumaines du tourisme" a fost constituita o retea pilot de 17 licee de turism si alimentatie publica. In anul 2017, aceste licee s-au organizat intr-o asociatie - Asociatia Liceelor Hoteliere si de Turism din Romania. ARLIHT a fost sprijinita sa dezvolte relatii de parteneriat cu asociatia franceza a liceelor de turism (AFLITH). Scopul actiunilor ARLIHT este implicarea in proiecte educative si de sustinere a dezvoltarii liceelor de turism, de formare a elevilor si sustinerea cadrelor didactice din liceele de turism.

In perioada 27-28 mai FIHR in parteneriat cu Institutul Francez din Romania, MEN si ARLIHT vor organiza la Sibiu Forumul Rencontres franco-roumaines du tourisme. Evenimentul se inscrie si in calendarul 2019 al actiunilor proiectului bilateral "Rencontres franco-roumaines du tourisme" / Intalnirile franco-romane pentru tursim - derulat din 2016 - de catre Institutul Francez din Romania - Ambasada Frantei in Romania, Ministerul Educatiei Nationale si FIHR.

Sursa foto: Agerpers / Alex Tudor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri