Pe piata dentara din Romania deficitul de personal medical se resimte mai ales in randul personalului specializat auxiliar, necesar desfasurarii unei activitati la nivel performant. Am vorbit cu Ionut Leahu, CEO si fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu, despre ce presupune procesul de recrutare in stomatologie, care sunt principalele provocari in atragerea si retinerea talentelor si ce solutii exista pentru rezolvarea acestora.

Piata de stomatologie din Romania se afla intr-o criza acuta de personal calificat, ca urmare a cresterii clinicilor si cabinetelor individuale, pe fondul dorintei medicilor de a porni pe cont propriu. In Romania sunt peste 4.400 de companii active in domeniu, cu o cifra de afaceri de 1,3 milioane lei, potrivit unor date Coface. In plus, la nivelul pacientilor, constientizarea sanatatii a devenit tot mai accentuata, ceea ce a condus la o nevoie tot mai pregnanta de personal specializat in domeniul medicinei dentare.

Cea mai mare provocare pentru piata dentara din Romania este aceea de a gasi personal specializat auxiliar (asistente medicale, tehnicieni dentari), a povestit intr-un interviu pentru wall-street.ro Ionut Leahu, CEO si fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu. Acesta a admis ca, pentru a desfasura o activitate la un nivel performant, este nevoie de o echipa consolidata de astfel de specialisti.

De asemenea, o problema majora pe aceata piata este aceea ca specializarea de asistent medical in domeniul stomatologiei nu exista in niciuna dintre institutiile de invatamant din tara, singura solutie fiind aceea de a forma cadre din medicina generala, care oricum se confrunta la randul lor cu deficit de forta de munca.

„Exista nevoie din partea populatiei, exista sustinere si dezvoltare din partea medicilor. Iar noi, jucatorii mari, prin investitiile facute, dorim sa ducem standardul de excelenta in toate regiunile tarii. Principala provocare este de a atrage un numar foarte mare de cadre pregatite sa intre in activitate, intr-un termen scurt”, este de parere Ionut Leahu.

O alta provocare pentru piata de stomatologie este aceea de a atrage intr-un termen scurt un numar mare de specialisti care sa intre direct in activitate, mai spune Ionut Leahu, care a observat de-a lungul anilor ca motivatia si dorinta de a evolua sunt prioritare in cadrul echipei pe care a format-o.

"In ceea ce priveste retentia, suntem in cazul fericit in care avem alaturi specialisti motivati. Si nu doar de latura materiala, cat in special de oportunitatile ulterioare de dezvoltare, de programele de mentorat, know-how-ul si cazuistica disponibile, de accesul la tehnologii avansate. Gradul de retentie actual este de 96%, este foarte mare. Ne dorim sa ramana asa, deoarece este importanta stabilitatea echipei pentru ca lucram pe o zona extrem de sensibila - sanatatea oamenilor", a mai declarat fondatorul Clinicilor Leahu.

Ca instrumente de recrutare, pe piata de stomatologie functioneaza foarte bine sistemul intern de recomandare, dar si programele de internship adresate studentilor la Medicina Dentara. In ceea ce priveste dezvoltarea personala a angajatilor si beneficiile oferite, dobandirea soft skill-urilor s-a dovedit importanta si in acest domeniu.

"Dezvoltam un plan de cariera bine structurat pentru angajati si le oferim accesul la cursuri de calificare si formare profesionala. Chiar de la oamenii pe care ii avem in internship, daca dovedesc ca vor sa fie foarte buni, le cream contextele potrivite sa creasca, sa invete", a tinut sa precizeze Ionut Leahu, care a completat ca isi motiveaza angajatii prin tichete de masa, asigurari medicale, vouchere de calatorie si cursuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri