In luna octombrie, Reteaua de Clinici Dentare Dr. Leahu a decis sa faca urmatorul pas si a deschis un centru stomatologic dedicat copiilor si adolescentilor – Academia Spatiala Dr. Leahu, in urma unei investitii de 1,25 milioane de euro. ”Am creat acest sistem in care totul este o joaca mare”, a explicat pentru wall-street.ro Ionut Leahu, fiind vorba despre o clinica ce ”reactioneaza” la copii.

Academia Spatiala Dr. Leahu este un spatiu dezvoltat pe un concept futurist bazat pe experienta digitala si sincronizat cu preferintele generatiei actuale, explica medicul. Personaje originale, precum Dintica, Vrajitoarea Carie sau Exploratorul Spatial, alaturi de solutii de gamification, proiectii digitale, jocuri online pe tableta, il poarta pe fiecare pacient, devenit ”cadet”, intr-o calatorie in lumea planetelor pentru a descoperi, prin joc si interactiune, importanta sanatatii orale si a vizitelor periodice la medicul stomatolog.

”Acum 5-6 ani am inceput sa avem o echipa specializata pentru tratarea celor mici. Astfel, in fiecare clinica pe care am deschis-o am decis sa avem si o zona amenajata pentru acestia. In urma cu 3 ani am intrat in relatii si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in ideea in care am vrut sa ne uitam in zona de copii. Atunci am vazut ca exista o problema din ce in ce mai mare pe piata, in sensul in care cei mici ajungeau deja cu afectiuni la stomatolog", a declarat Ionut Leahu, intrebat despre necesitatea unei clinici dedicate copiilor in Bucuresti.

Una e sa fii adult si sa ajungi cu probleme, "cu tine ne intelegem, iti facem anestezie locala si nu te mai doare", declara medicul, care spune ca se colaboreaza mai greu cu un copil care vine deja cu dureri. "Pentru multi dintre ei avem nevoie de anestezist pentru a-i putea trata”, explica acesta. Totodata, el spune ca, din cauza problemelor dentare, multi copii nu iau in greutate, ceea ce reprezinta o problema care le poate pune in pericol viata.

Academia Spatiala Dr. Leahu - Clinica dentara ce reactioneaza la copii

Pentru Academia Spatiala Dr. Leahu s-a creat un sistem in care totul este o joaca mare si moderna, in care copilul se inregistreaza, devine "cadet" si pleaca in misiune impotriva cariilor, a dintilor murdati si a dulciurilor fara masura. De asemenea, cel mic este premiat daca are dintii strambi si isi pune aparat dentar.

Nu mai e suficient sa vorbim de culori vesele si de plusuri si sa zici ca e o clinica specializata. Am creat acest sistem in care copilul se inregistreaza intr-o academie spatiala in care este un cadet. Apoi plecam impreuna in misiune impotriva cariilor, tartrului, a dintilor murdari, impotriva dulciurilor fara masura, impotriva tuturor obiceiurilor care i-ar putea afecta dantura. Reusim sa implicam foarte mult copilul in ceea ce avem de facut pentru el, asta e ideea. Copiii din ziua de azi sunt 100% digitalizati.

Ionut Leahu - CEO Clinicile Dr. Leahu

De asemenea, cei mici au un card special cu care pot sa acceseze statiile de joaca raspandite in toata clinica si in care au nevoie de un punctaj bun la stomatolog. Astfel, in functie de performanta din cabinetul stomatologic li se activeaza cardul cu care se pot juca unul sau doua jocuri.

"In functie de performanta de la jocuri exista un punctaj pe care il inregistram si avem, atat lunar cat si anual, cate un castigator", explica medicul stomatolog, care spune ca sistemul are rolul de a impulsiona si copiii foarte competitivi. "In plus primesc si niste insigne, ca la cercetasi, si in care exista si zona pe recompensa", spune acesta.

"Clinica trebuie sa reactioneze la copil. Am incercat sa vedem ce putem implementa realist cu tehnologii care deja exista in piata, reusind sa cream un spatiu in care parintele sa fie si el relaxat, nu doar copilul. Totul a prins la un moment dat viata proprie", povesteste CEO-ul Clinicile Dr. Leahu.

Medicul spune ca isi doreste sa poata trata in jur de 1.000 de copii pe luna, insa trebuie crescul numarul cadetilor. Pentru acest scop, se urmareste implementarea acestui concept dedicat celor mici si in clinicile din tara, unde exista deja etaje specializate.

"In Pitesti avem o zona cu trei cabinete pentru cadetii nostri, in Timsoara tot trei, la fel si in Oradea. In Cluj vor fi cinci", spune medicul. "Pornim cu acest nucleu si daca nu o sa facem fata si o sa avem nevoie de mai multa capacitate putem deschide si in alte orase clinici specializate pentru copii".

Subfinantarea sistemului medical, o cauza a problemelor medicale

In ceea ce priveste clinica specializata pentru copii, ideea a pornit de la cateva nevoi pe care le-a observat in piata atat medicul, cat si echipa cu care lucreaza zi de zi.

In primul rand, este nevoie de o zona mai mare unde sa se poata face interventii cu sedare, pentru acei copii ”abandonati” de parinti pana in ultima secunda. "Avem zona de interventie pentru copiii cu probleme foarte mari, dar in acelasi timp si pentru copiii cu dizabilitati, cu autism, cu tot felul de alte afectiuni", a explicat medicul.

El spune ca o mare problema in piata este lipsa de educatie a parintelui, faptul ca, de multe ori, acesta nu intelege. Totodata, dr. Ionut Leahu spune ca prima vizita la dentist trebuie sa fie in primul an de viata sau la primul dinte, fiind in realitate o vizita pentru parinte, in care acesta sa fie educat cu privire la ce trebuie sa faca pentru dintii copilului.

In al doilea rand, o problema acuta a pietei de stomatologie dentara este subfinantarea sistemului, fiind vorba de un plafon pe medic de 1.600 - 1.800 lei.

"Pentru ca suntem o echipa mare, avem multi medici in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Si cum functioneaza lucrurile? Este un plafon pe medic, undeva intre 1.600 – 1.800 de lei buget pe medic si chiar daca avem 7-8 medici, mai mult de 60 de copii pe luna nu incap in acest buget", spune dr. Leahu.

In acest sens, atat medicul stomatolog cat si echipa sa au inceput sa faca eforturi pentru a cere marirea acestui plafon astfel incat sa poata trata din ce in ce mai multi copii. In plus, potrivit unui studiu facut de Clinicile Dr. Leahu la inceputul acestui an, 35% din familiile din Romania nu si-au dus niciodata copilul la stomatolog.

"Datoria parintilor este sa nu stirbeasca viitorul copiilor"

Datoria parintelui este sa se asigure ca nu stirbeste viitorul copilului si ca pleaca in viata cu toate sansele sa faca ce isi doreste, este de parere medicul stomatolog. "Cand un copil are probleme dentare acesta nu se alimenteaza corect, nu ia in greutate, nu va creste corect in inaltime, nu i se vor dezvolta oasele fetei, va avea asimetrii faciale. Totodata, risca sa fie intotdeauna anxios, sa se ascunda de oameni, sa nu socializeze si sa nu invete corect la scoala", explica dr. Ionut Leahu. Acesta a amintat de un studiu din SUA, care a aratat ca cine nu are dinti in gura nu castiga suficienti bani.

Daca te nasti sarac si nu ai cum sa apelezi la servicii stomatologice vei avea probleme cu dintii. Astfel, nu ai cum sa rupi ciclul saraciei, sa obtii o slujba buna atunci cand o sa cresti

Ionut Leahu

In viziunea medicului dentist, este extrem de important ca bugetul pe care il deconteaza CNAS pentru tratamentul copiilor sa creasca substantial, pentru ca rolul statului este sa egalizeze sansele pentru acesti copii. Cu toate ca exista un proiect de lege pentru dublarea plafonului, suma este, totusi, infima, pentru necesarul din piata.

"Asta ar insemna ca nu mai tratam 60 de copii, ci sa tratam 120. Dar este infim, adica avem 2.000 de adulti pe luna, ar trebui sa tratam cel putin 4.000 de copii cu bugetul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Din moment ce educatia este gratuita, de ce sa nu ne asiguram ca au si dinti in gura?", spune medicul dentist.

Cu toate acestea, spune dr. Ionut Leahu, discutiile pentru suplimentarea bugetului CNAS stagneaza de aproximativ doi ani din cauza ca nu sunt bani.

"Eu am alta teorie, nu exista presiune sociala, poate ca parintii nu isi doresc sa-si trateze copiii gratis la stomatolog. Pentru ca daca ar vrea, am vedea sediul Casei pichetat de grupul mamicilor si al taticilor. Tot ce putem face noi, ca si companie, este sa trimitem date catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si sa aratam care este nevoia, ce se intampla in prezent in piata, pentru ca noi fiind o retea aproape nationala, fiind si implicati in cabinetul mobil, stim care e nevoia si le dam informatiile concrete. Raspunsul? Nu sunt bani!".

"Statul nu este bun sa construiasca infrastructura, dar poate sa plateasca servicii"

Ionut Leahu lauda initiativele primariilor prin care se acorda vouchere celor mici, asa cum este programul Smile, demarat de Primaria Municipiului Bucuresti. "Inca nu este perfect, drept pentru care clinicile partenere ofera feedback pentru a-l imbunatati. Vrem sa devina cu adevarat operational si sa impacteze in marea de copii care nu ajung la stomatolog", explica medicul stomatolog.

Cu privire la cabinetele dentare scolare, Ionut Leahu spune ca eficienta acestora, si asa putine, scade spre zero. In primul rand, copiii sunt la scoala, asa ca nu o sa se duca din timpul orelor la cabinet. In al doilea rand, lipsa unei echipe de medici complica lucrurile, posibilitatea de dezvoltare profesionala fiind extrem de mica.

"Noi suntem o tara cu resurse limitate si atunci trebuie sa prioritizam lucururile, sa vedem cum investim cel mai bine banii. Se vede clar ca statul a esuat, si aici nu ma refer doar la sanatate. Deci statul nu este bun sa construiasca infrastructura. Dar ce ar putea face statul este sa platesca servicii. Si in loc, tu ca institutie, sa dai bani sa dotezi un cabinet, sa tii medic angajat, sa tot investesti lunar, poti tranforma aceste sume in vouchere pentru copii", explica Ionut Leahu.

Sursa foto: Dr. Leahu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri