In Romania exista multi pacienti care nu primesc toate variantele de tratament din cauza unei slabe dezvoltari a infrastructurii, pentru ca nu exista retele de clinici stomatologice asa cum exista in medicina generala, spune dr. Ionut Leahu, CEO Clinicile Dr. Leahu, intr-un interviu pentru wall-street.ro. Vina este si a pacientilor, care au tendinta sa amane mersul la dentist, pentru ca nu este o specializare care trateaza cu viata si cu moartea, decat in cazul de cancer oral. In realitate romanii acumuzeaza datorii, care la data scadenta pot ajunge si la 25.000 de euro.

Ionut Leahu, medic specializat in implantologie orala si CEO la Clinicile Dr. Leahu, spune ca pe viitor si-ar dori un program national de preventie de la nivelul Ministerul Sanatatii cu un alt buget fata de bugetul mic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (de doar 0,3%), astfel incat sa existe un impact concret in societate. De asemenea, inspirat de un model din Germania, ar vrea sa creeze cu statul un Parteneriat Public Privat in care sa existe la nivel de rezidentiat un invatamant dual.

”Avem in Romania zona de rezidentiat in care se creeaza specialisti care ajung sa lucreze in privat. Doar ca noi ca privati nu suntem consultati pentru a se intelege nevoia de personal specializat. Asa ca vrem sa luam un model din Germania si sa cream un Parteneriat Public Privat in care exista acest invatamant dual, in care sa putem si noi, in clinici, sa dam locuri pentru anumiti specialisti. Astfel, in momentul in care se inscrie un medic la rezidentiat sa poata opta si pentru locurile pe care le oferim noi in privat”, explica Ionut Leahu, care spune ca in afara acest lucru este o normalitate.

Ce ne strica cel mai adesea dintii si creste riscul de cancer oral

Medicul stomatolog Ionut Leahu a dezvaluit ca vede din ce in ce mai multe cazuri de cancer oral printre pacientii sai, o mare parte dintre acestia fiind fumatori inraiti. Acesta explica faptul ca fumatul zi de zi, mai multi ani la rand, duce la modificari ale mucoasei orale, ale gingiei, astfel ca se poate ajunge la cancer oral destul de repede.

”Eu consult pacienti cu probleme foarte mari si 90% din acestia fumeaza. 10% fie au ghinion genetic, mostenind gingii cu probleme sau dinti cu probleme, fie nu au nimerit la stomatologul potrivit. De asemenea, din acei 90% care fumeaza mai sunt unii care au si ghinion genetic si sunt cei care raman fara dinti in gura pana in 35 de ani”, povesteste medicul, care atrage atentia ca a inceput sa vada cam de doua ori pe saptamana leziuni cu risc malign.

”Ceea ce este extradordinar de mult. In plus, am inceput sa vedem si cam doua cazuri pe luna de cancer oral cu confirmare dupa biopsie”, precizeaza stomatologul.

Cancerul oral se poate vedea doar in cadrul unei echipe de medici, de aceasta afectiune ocupandu-se un medic specializat pe chirurgie maxilo-faciala. ”Noi, ca stomatologi obisnuiti, suntem pregatiti sa identificam acele leziuni cu risc malign doar ca apoi, pentru biopsie si tratament, se ocupa chirurgul maxilo-facial”, spune medicul stomatolog.

Ionut Leahu spune ca in Romania lipsesc echipele multidisciplinare in care stomatologul care vede o problema isi poate trimite pacientul catre un chirurg maxilo-facial care poate confirma si trata cancerul oral. Acest lucru se intampla si pentru ca 85% din industrie este reprezentata de medicul cu scaunul sau. ”E greu pentru pacient sa primeasca toata infomatia de la prima consultatie”, spune dr. Leahu.

Medicul admite ca romanii nu sunt constitenti de gravitatea cancerului oral. De-a lungul carierei, dr. Ionut Leahu a intalnit multi pacienti cu diagnostic de cancer oral care au venit relaxati la consultatie si pregatiti sa amane 2-3 luni interventia. In conditiile in care acest tip de cancer este extrem de agresiv, in trei luni el poate sa creasca atat de mult incat sa nu mai fie operat, atrage atentia stomatologul.

Ce pot face romanii in aceasta situatie? In primul rand sa nu mai fumeze, spune doctorul stomatolog. ”Zona de genetica nu o putem controla, dar ce baga omul in gura ar trebui sa fie in control 100%”.

O alta problema cu care se confrunta romanii este boala parodontala, care se afla intr-o crestere exploziva ca urmare a fumatului si a igienii incorecte. Medicul spune ca pacientul poate trai cu un sentiment fals ca este bine, mai ales in cazul celor care fumeaza, pentru ca atunci, din cauza fumului, gingiile inflamate nu sangereaza. ”Si in momentul in care pacientul se plange ca a ramas spontan fara un dinte, in urma radiografiei vedem ca nu se poate pastra niciunul”.

In Romania exista foarte multi pacienti care nu primesc toate informatiile si toate variantele de tratament, din cauza unei slabe dezvoltari a infrastructurii, pentru ca nu exista cu adevarat retele de clinici stomatologice asa cum exista in medicina generala.

”Rolul nostru ca medici este sa avem si sa prezentam toate optiunile, sa avem in echipa toti specialistii posibili. Conteaza foarte mult ce isi doreste pacientul, dar si ce isi permite”.

Cat costa sa mergi la medicul dentist?

In stomatologie, spune Ionut Leahu, pentru ca nu este o specializare care trateaza cu viata si cu moartea, decat in situatia de cancer oral, stomatologii trebuie sa fie un pic mai flexibili, avand in vedere ca in Romania pacientul este cel care plateste. ”Trebuie sa tinem cont si de asta si sa avem grija de banii lui, dar si ca primeste cea mai buna optiune posibila”.

Realist, in Romania, mersul la dentist costa in jur de 150 de euro pe an, in situatia fericita in care pacientul se apuca din timp de problemele dentare. Conteaza si educatia din familie, daca parintii au dus copilul la dentist si l-au familiarizat cu intregul concept. La polul opus, exista si persoane care nu merg anual la medic si au impresia ca iai pastreaza banii dar, in realitate, acumuleaza o datorie.

”Si atunci cand vine data scadenta, datoria acumulata este intre 10.000 si 25.000 euro, buget care trebuie alocat intr-un interval de sase luni pentru a avea impact maxim”, explica medicul.

Acesta spune ca, pentru o sanatate orala buna, sunt trei lucruri in controlul fiecaruia dintre noi:

1. Ce produse bagam in gura

2. Cat de bine ne spalam pe dinti

3. Ce echipa de medici stomatologi ne alegem sa ne intretina dintii

Intrebat daca exista in Romania dentisti rai, acesta este de parere ca sunt doar medici stomatologi care nu au resurse sau care au resurse limitate dar care vor totusi sa rezolve problema. ”Rezolvarea, insa, va fi la fel de limitata”. Cu toate acestea, ii atentioneaza pe pacienti sa nu aiba increderer in clinicile care accepta stomatologi straini sa faca practica pe pacientii din Romania.

Medicii straini nu au drept de libera practica in Romania. Practica medicinei fara drept e penala in Romania si se intampla tot din lipsa de educatie a pacientilor si din neimplicarea statului. In mod normal, ar trebui sa lase niste urmari dramatice in viata medicului care ii primeste in clinica lui proprie pe acesti staini. La un moment dat, acum cativa ani m-a abordat o companie si pana sa discutam de acte, certificari, am intrebat si in ce tari mai face acest lucru. Raspunsul: in Africa de Sud si in Brazilia, tari in care legislatia permite, populatia este saraca si se bucura de faptul ca nu plateste costul interventiei

Ionut Leahu - CEO Clinicile Dr. Leahu

De ce nu este dezvoltata medicina dentara in Romania?

In Romania legislatia in ceea ce priveste piata de medicina dentara nu este problematica, spune medicul, ”problema este cu felul in care este aceasta inteleasa si aplicata”. Stomatologia nu este dezvoltata la nivelul corect din cauza unui cumul de factori, spune dr. Leahu, care aminteste lipsa decontarilor de la stat sau lipsa unei experiente manageriale.

”Cu toate ca nu au spirit antreprenorial, sunt foarte multi medici care aleg sa isi deschida cabinete medicale in loc sa isi faca treaba de medic, pentru ca nu isi gasesc locul”, explica acesta.”Ceea ce am incercat noi sa cream este un organism de suport, inspirat de conceptul american ”organizatie de suport pentru stomatologi”. Astfel, strangem in jurul nostru pasionati de stomatologie care vor sa isi trateze pacientii asa cum trebuie, care isi doresc sa lucreze in echipa, sa aiba acces la tehnologie si sa nu aiba batai de cap cu zona de juridic, HR, financiar sau achizitii. Secretul este ca stomatologii care nu se descurca grozav in antreprenoriat sa renunte si sa fie doar medici. Dar asta nu ai cum sa incluzi in legislatie, e o problema de mentalitate”, conchide medicul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri