Peste jumatate dintre antreprenorii romani spun ca lipsa personalului calificat le genereaza pierderi financiare, care, estimate pentru intreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, arata un studiu PwC. La nivelul Europei Centrale si de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competente ajung la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decat PIB-urile adunate ale Croatiei, Ungariei si Slovaciei.

68% dintre antreprenori spun ca gasesc greu personal tehnic, respectiv administrativ/de suport, arata studiul PwC. Cu aceste procente, Romania se plaseaza pe primul loc printre tarile din Europa Centrala si de Est, avand cel mai mari deficit de specialisti pentru aceste doua categorii de ocupatii.

50% dintre antreprenori au probleme sa angajeze personal de vanzari, 46% - ingineri, 40% - traineri si 22% - management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupatii, Romania se afla pe locul al doilea in regiune din punct de vedere al lipsei de personal, asa cum este perceput de antreprenori.

Potrivit aceluiasi studiu, 22% mentioneaza ca dificila angajarea specialistilor in domeniul financiar- contabil, procent care situeaza Romania pe locul al treilea in Europa Centrala si de Est, iar 18% expertii digitali unde tara noastra coboara pe locul al saptelea in regiune.

"Dificultatea de a gasi angajati cu abilitatile necesare pentru anumite ocupatii limiteaza potentialul de crestere al companiilor antreprenoriale si, implicit, al economiei tarii. Estimarile antreprenorilor arata ca pierderile lor totale cauzate de lipsa fortei de munca se situeaza la 3,7% din PIB-ul Romaniei. Migratia masiva a lucratorilor romani catre statele din Vestul Europei, imbatranirea populatiei si programa educationala inadecvata sunt principalele motive care au condus la actuala situatie de pe piata muncii", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Peste o treime dintre antreprenorii romani (36%) arata ca deficitul de talente le genereaza pierderi de pana la 5% din cifra de afaceri, 10% indica pierderi intre 5-10%, iar 6% spun ca depasesc 10% din cifra de afaceri. Totusi, 48% arata ca nu au pierderi din acest motiv.

Ce solutii gasesc angajatorii?

Masurile pe care le iau antreprenorii romani pentru a atrage specialisti sau pentru a dezvolta abilitatile digitale ale angajatilor sunt formarea interna si externa, recrutarea de specialisti in domeniu, respectiv de absolventi, si calificarea fortei de munca prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.

"Calitatea fortei de munca este esentiala pentru succesul oricarei companii astfel ca, in contextul transformarii digitale a economiei, va creste presiunea asupra angajatorilor de a gasi oameni cu abilitatile potrivite sau cu potentialul de a invata. De aceea va fi nevoie tot mai mare de investitii in educatie si formare profesionala atat din partea companiilor, cat si a guvernului", a mai spus Ionut Simion.

Sondajul PwC a fost realizat in perioada februarie-aprilie 2019, pe un esantion de 2.993 de persoane cu functii de decizie din companii cu o cifra de afaceri de cel putin 10 milioane euro din 53 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Din total, 600 de intervievati provin din Europa Centrala si de Est.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri